Ayçiçeğinde FİYAT BEKLENTİSİ NE?

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, ayçiçeği üreticisinin mağdur edilmemesi için ton başına fiyatın 2 bin liranın üzerinde olması gerektiğini belirtti.

Ayçiçeğinde FİYAT BEKLENTİSİ NE?

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, ayçiçeği üreticisinin mağdur edilmemesi için ton başına fiyatın 2 bin liranın üzerinde olması gerektiğini belirtti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
27 Temmuz 2017 Perşembe 10:03
Ayçiçeğinde  FİYAT  BEKLENTİSİ NE?

    CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Trakya'da başlayacak olan ayçiçeği hasadı ile ilgili bir açıklama yaptı. Gaytancıoğlu, bahar dönemindeki yağışlardan dolayı rekoltede artış beklediklerini fakat üreticinin mağdur olmaması için ton başına 2 bin liranın üzerinde bir fiyat beklediklerini dile getirdi. 
‘'TON BAŞINA FİYAT, 2 BİN LİRANIN ÜZERİNDE OLMALI''
    CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, ayçiçeği üreticisinin mağdur edilmemesi için ton başına fiyatın 2 bin liranın üzerinde olması gerektiğini savunarak; “Bahar dönemindeki yağışlar dolayısıyla buğdayda olduğu gibi ayçiçeğinde de rekoltede artış bekliyoruz. Ancak ayçiçeği üreticisinin buğday üreticisi gibi mağdur edilmemesi için fiyatın ton başına 2 bin liranın üzerinde olması gerekmektedir. Ülkemizde yağlık ayçiçeğin yüzde 47'lik kısmı bölgemizde üretilmektedir. Çiftçimiz zor koşullarda üretmekte ancak emeğinin karşılığını alamamaktadır. Hasatla birlikte piyasada oluşan fiyatlar oldukça düşük kaldı. Bunun yanı sıra yağlı tohumlardaki üretim maliyetleri oldukça yüksek ve dış pazar fiyatlarıyla rekabet edilmesi mümkün değil. Türkiye'nin yağlık ayçiçeği kırma kapasitesi 1-1,5 milyon ton seviyesinde iken, hammadde yetersizliği ve ithal ham ayçiçek yağı ile rekabet edilememesi nedeniyle bu kapasitenin ancak yüzde 50'lik bir kısmı kullanılmaktadır.” ifadelerini kullandı. 
    ''ÇİFTÇİMİZİ DESTEKLEYEREK, BİZ ÜRETEBİLİRİZ''
    Gaytancıoğlu, her yıl 2 milyon ton civarında ayçiçeği yağı ithal edildiğini söyleyerek; “Dünyada ayçiçeği yağını en çok kullanan ülkelerden biri Türkiye. Artan nüfus ve kişi başına artan tüketim neticesinde kendi yağ üretimimizi karşılayamıyoruz ve bu yağ açığı ithalat yoluyla karşılanıyor. Oysa kendi çiftçimizi daha çok destekleyerek bunu biz üretebiliriz. Maalesef Türkiye bu potansiyeline rağmen ithalatta petrolden sonra en fazla parayı ayçiçeğine ödüyor. Her yıl iki milyon ton civarında ayçiçeği yağı ithal ediyoruz. Dolar sürekli yükseliyor. Biz kendi çiftçimizden esirgediğimiz parayı Rivalo resmen başka ülkelerin çiftçilerine veriyoruz. Türkiye'nin potansiyelinin kullanılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
    ''TRAKYA BİRLİK, PİYASAYI ÖZEL SEKTÖRE TERK ETMİŞTİR''
    Tarım Birlikleri arasında en fazla ayçiçeği alımı yapan kuruluşlardan biri olan Trakya Birliğin üreticiden yana tavır almasını ve üreticiye sahip çıkmasını beklediklerini dile getiren Gaytancıoğlu;  “Bir çiftçi kuruluşu olan Trakya Birlik piyasaya müdahil olarak üreticilerin mağdur olmalarının önüne geçmelidir. 2010 yılından bu yana Trakya Birlik ya piyasada geç fiyat açıklamış, ya da düşük fiyat açıklayarak piyasayı özel sektöre terk etmiştir. Bu yıl Trakya Birliğin üreticiden yana bir tavır almasını ve üreticiye sahip çıkmasını bekliyoruz. Trakya Birliğin ana sözleşmesinde yazılı bulunan 'piyasaları düzenleme, üretici ve tüketicileri koruma' iddiasını yitirmiştir. Bir dönem ortak sayısı 150 bin olan Trakya Birliğin yanlış politikalarla yönetilmesi sonucu bugün ortak sayısının 40 binlere düştüğünü görüyoruz. Trakya Birlik çiftçiye sahip çıksaydı bugün bu tablo oluşmazdı. Çiftçilerimiz Trakya Birlikten kendilerini korumasını ve desteklemesini beklemektedir.” ifadelerini kullandı. 
‘'CHP İKTİDARINDA, FİYATLAR 1 YIL ÖNCEDEN AÇIKLANACAK''
    Gaytancıoğlu, CHP iktidar olduğunda tarı ürünlerindeki maliyetlerin doğru tespit edilerek fiyatların 1 yıl önceden açıklanacağını söyleyerek; “AK Parti Türk Tarımını sürekli geri götürmüştür. Tüm tarım ürünlerinde fiyatlar gerilemiştir. Bu da üreticinin toprağından ve köyünden kopmasına neden olmuştur.  Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz iktidara geldiğimizde nitelikli ve tutarlı bir tarım politikası uygulayacağız. Çiftçinin maliyetlerini doğru tespit ederek, tarım ürünlerdeki fiyatlar 1 yıl önceden açıklanacak.“ dedi. 

Son Güncelleme: 27.07.2017 11:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.