Milletvekili seçimleri gündeme geldiğinde,  adayların delegeler tarafından gündeme gelmesini en sağlıklı yol olacağı gündeme gelir.

Böylece partililerin iradesini yansıtılacağı görüşü ortaya atılır.

Bunun ne kadar sağlıklı olacağı tartışılır.Siyasi partilerde delegelerin nasıl belirlendiği her zaman tartışma konusu oldu.

Delegelerin o göreve layık, partililer arasından seçilme yerine siyasette etkin kişilerin icazeti ile seçildiği , böylece  toplumun görüşü yerine yönetimde etkili ve bu etkisinin devamından yana olanların icazeti ile seçildiği  biliniyor.

Özellikle Ana Muhalefet Partisi CHP delegelerine bakıldığında bunun beyle olduğu görülecektir.

Delegeler arasında parti ilkelerinden habersiz belki de seçimde partiye oy vermeyecek kişilerin dahi olacağı   iddiaları var.

Böyle bir delege kadrosu ile  nasıl  bunun partinin görüşü olduğu,partililerin tamamını kapsadığı iddia edilebilir.

Onun için parti delegelerince belirlenecek milletvekili aday adayı görüşü sağlıklı bir seçim yöntemi olmadığı parti tabanı  görüşünü kapsamadığı   bir gerçek.

Diğer bir seçim yöntemi ise genel merkez tarafından yapılan  seçim sıralaması.Bunda da partide etkili kişilerin yönlendirmesiyle  sağlandığı, bundan önceki seçimler dikkate alındığında  daha iyi anlaşılıyor. Bunu da güvenli bir yöntem olması mümkün değil.

Bir diğer aday belirleme yöntemi ise diğerlerinden daha güvenli olabilecek, tüm parti üyelerinin oyu ile yapılacak adaylık yöntemidir.

Bu yöntem sonucu belirlenen milletvekili adaylarının arkasında  daha geniş ve güvenli bir güç olur.Seçilen parlamenter de bu sorumluluğunu dikkate alıp ona göre  hareket etmek zorunda kalır.

Yapılacak seçimde hangi yöntemin geçerli olacağı şu anda net değil.Bu arada genel merkezden  ülkenin dört bir yöresinden rast gele  seçilen kişilere telefon edilerek halkın eğiliminin belirlenme yolunun da izlendiği biliniyor.

Bunun da halkın siyasi eğilimini belirlemede  önemli bir yol olacağı kuşkusuz.

----------------------

SEÇİLEN VEKİLLERİN GÖREVLERİ SONRASINI NEREDE GEÇİRECEKLERİ SORULMALI

Halkın oylarını alarak vekil olan kıyak emekliliğe hak kazanan milletvekillerinin görevleri sonrasında kendisine oy veren halkın arasında yaşama yerine daha ziyade  başka illere göç etikleri biliniyor.

Şu anda milletvekili emeklilerinin tamamına yakını  konforlu yaşantılarına Edirne dışındaki illerde  sürdürüyor.

Emeklilik dönemlerini kendisine bu imkanı sağlayan halkın içinde sürdürüp onların iyi ve kötü günlerinde yanlarında bulunma yerine başka illere göç etmeleri toplumca yadırganıyor.

Yeni vekil adaylarına  parlamenterliklerinin son bulması halende  yaşamlarını nerde geçirecekleri  de sorulmalı.

Eski vekiller sadece seçim dönemlerinde “belki bir defa daha şansım olur” beklentisi ile kendi illerine gelmemeli.Halkın düğününde,cenazesinde toplumsal sorunlarında onlarla birlikte olmalı.Unutmasınlar ki bu imkanlara halkın oyları ile kavuştular.

-------------

FIKRA

ONU YANRIM SORAR

Bir toplulukta oranın ileri gelenlerinden biri Berktaşiye sorar:

-“Erenler borcunuz var mı.?”

-“Bakkala biraz borcum var”

-“onu sormadım, namaz borcunuz var mı.?”

-“Namaz borcumu bana tanrı sorabilir. Size ise bakkal borcu sormak yakışır.”  

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.