Ülkemizde engelli vatandaşlarımıza gerekli yaşam ortamı hazırlamada yeterli olamıyoruz

Son yıllarda engelli vatandaşlarımız için oldukça başarılı hizmetler yapıldı. Engelliler için yollarda düzenlemeye gidildi.Engelli araçları için park alanları ayrıldı.

Görme sorunu bulunan engelliler için yollarda yapılan  düzenleme yeterli değil.

Sadece ana yollarda yapılması  yerine  bütün sokaklarda apartmanlarda resmi dairelerde  engelliler dikkate alınmalı.

Engelli vatandaşlarımızın çok katlı  apartmanlara girişleri  için  yapılardaki düzenlemeler  zorunlu hale gelmemeli.Ulaşım araçlarına binmeleri kolaylaşmalı.  

Engellilere sağlıklı vatandaşların yaklaşımı, onlara saygılı davranılması  konusu ailelerden, okullardan başlayıp tüm halka benimsetilmeli.

Engellilere   yapılan yardımlar ihtiyaca göre yapılmalı. Bu yardımlar onları teşhir edecek şekilde değil gizli olarak  sağlanmalı.

Örneğin, engelli vatandaşlarımıza yapılan sandalyelerden engelliler sadece  yakınlarının yardımı ile yararlanıyor.

Onlardan  daha ziyade sabit olarak ,oturulacak yer olarak kullanıyorlar.Onların yerine birkaç yardımsever bir araya gelip  gerektiğinde tek başına kullanabilecekleri akülü engelli araçları ve bu araçların çok pahalı olan aküleri alınmalı.Engellileri için ulaşım desteği bu alanda yapılmalı

Parklardan sağlıklı insanlarımız gibi engelliler de yararlanmalı.Toplu alanlarda halkımız, sağlıklı insanlarımız  engelli vatandaşlarımıza  üzüntülerini belirterek değil sevgi  ve içtenlikle yaklaşmalı.Özellikle yaşları küçük olanlara  bu konuda daha duyarlı  davranılmalı.

--------------------

HER  BİRİMİZ ENGELLİ ADAYIYIZ

İnsanların engelli olması ya doğuştan ya da daha sonra bir hastalık veya kaza sonucu oluşur.

Bugün sağlıklı olan bir insan  bir hastalık veya kaza sonucu bir süre sonra engelli duruma gelebileceğini unutmayalım.

Engellilere  üzüntü ile yaklaşma  yerine sevgi  ve hürmetle  yaklaştığınızda  onların bakışlarından size ne kadar  dostça baktığını görürsünüz.

Aileler  evlatlarına engellilere sevgi ,ile yaklaşılmasını öğretmeli. Unutmayalım ki,ülkelerin  medeni ve çağdaşlığı engellilere yaklaşımı onların sorunlarının çözümüne katkı düzeyleri ile ölçülür.

Ülkemizde son yıllarda engellilerin sorunlarının çözümü,onların da sağlıklı insanlar kadar yaşam hakkı olduğu konusunda  yeterli olmasa da epey mesafe alındı.

Bu hizmetler  daha da yaygınlaşmalı Özellikle onların konutlara giriş çıkışları kolaylaşmalı.,

Yollarda engelli araçları için ayrılan park yerleri diğer araçların park alanı olmamalı.  İlimizde engelli dernekleri var.Bunlar güçleri oranında engellilere yardım yapıyor.

Bu konuyu istismar edip onların sırtından gelir sağlanmasının önüne geçilmeli.Engelliler için  ve onların da katılacağı kültürel etkinlikler yapılmalı,Engellilerin yararlanacağı kitaplar sağlanmalı.Kütüphanelere giriş çıkışları kolaylaşmalı .Engelli halkımız için İş imkanı getirilmeli.

Engellere yönelik sorunları daha da sıralayabiliriz.Bunların sadece bir hafta  süresince değil yılın her günü,saatinde gündemde olmalı,Basında , yapılan toplantılarda engelliler  yer bulmalı.Unutmayalım ki, engelli vatandaşlarımızın en az sağlıklı insanlar kadar mutlu ve huzurlu yaşamaya hakkı vardır.

Engelli vatandaşlarımızın yaşamlarındaki engelleri ne kadar azalırsa o kadar medeni ve çağdaş ülke oluruz.

     

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.