Mısır’da Nil Nehri oranın halkı için  ne kadar hayati  önemli  varsa Trakya için de Ergene Nehri, odur.Bugün kara batak gibi mikrop saçarak  akan Ergene suyu acaba kimlerin yüz karasıdır?

Bir zaman pırıl pırıl olan  insanların yıkanabildiği, balıkların bol olduğu  Ergene Nehrinin  o görüntüsü yok. Bugün  kirli suyu ise  çevresine mikrop saçıyor .Ergene Nehrinin eski durumunu bilen, bölgenin insanlarından biri olarak  benim   de içimi acıtıyor.Ergene çevresinde yetişen ürünler nehrin kirli, olduğu ileri sürülmesi nedeniyle halk emeğinin hakkını alamıyor,ürünleri ucuza  satılıyor.Hayvanlar nehirden su içemiyor. Göz göre göre Trakya’nın simgesi can suyu Ergene Nehrini yok edilmesine  göz yumduk.

------------

ERGENE KİRLİ SANAYİ KURBANI

Ergene bundan yarım asır önce İstanbul’un kirli sanayisine feda edildi.Böylece İstanbul kirlilikten arındı. Trakya’nın verimli toprakları nehrin kirlenmesi  sonucu verimsiz duruma geldi.   .Bölgemize bundan büyük zarar olamaz.

Siyasiler Ergene kirliliğinin giderilmesi için  bugüne kadar ine vaatlerde  bulundular.

Bazıları,  bir yıl içinde nehir suyunun içilecek hale geleceğini iddia etti.Bugün onları nehir kenarına getirip” bu kirli  sudan iç bakalım?” demek geliyor içimden.

Bu arada nehrin kirlenmesinde bölge siyasetçilerinin  ve halkının gerekli duyarlılığı göstermediği bir gerçek:

Şimdi ayakları suya ermiş. Fakat iş işten geçti.Ergene suyu simsiyah kiri ile  akmaya ve çevresine mikrop saçıp,hastalık yaymaya devam ediyor.

----------------

İSTİRANCA’DAKİ NEHİR KAYNAKLARI YOK EDİLDİ

Ergene nehrinin beslenme havzası olan istidanca dağlarındaki su kaynaklarının bir bölümü İstanbul’a su sağlamak için kullanıldı. Bazıları ise çevredeki taş ocakları ve açılan kuyularla yok edildi.

Bugün Ergene’nin eski berraklığından, yüksek su debisinden eser yok.Sanayi kuruluşlarının sanki ülkenin başka uygun yeri, yokmuş gibi Trakya’nın verimli topraklarına  aktarıldı.Nehir çevresindeki var olan verimli topraklarının bir bölümü konuta ve  kirli sanayiye  feda edildi. Ekilebilecek ova topraklarında ise nehrin suyunun  kirli olması nedeniyle   bugün , ekim,dikim  yapılamıyor.

Mümbit, bir zamanlar ülkemizin en verimli ovası

Ergene nehrini ve ovasını kendi ellerimizle yok ettik.Trakya için  yapılacak en büyük kötülüğü yaptık.Sebep olanlar  buna göz yumanlar  şimdi bir yerlerine kına yaksın.

Bugün yerel ve ulusal basına bakın Ergene ile ilgili bir haber göremezsiniz.Bu havzada bir başka tehlike ise bölgedeki yer altı su seviyesi bir süre sonra kullanılamayacak düzeye geleceğini bu konunun uzmanları iddia ediyor.

O zaman Edirne bir dönemin Orta Asya’sı gibi çöl haline gelebilir.Ergene nehrini “geçte olsa” kirlilikten arınması için ilgisiz kalanların ne zaman aklı başına gelecek? Bu durumu özellikle yeni seçilen   bölgemiz milletvekillerimize hatırlatmak  istedim Bu konunun  üzerine ısrarla eğilmeleri gerekir.Bu alanda  çaba harcamaları,çözüme katkı sunmaları halinde bölgeye en kalıcı hizmet yapacaklar.

   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.