Sokaklarda  havalar sıcak,soğuk yağışlı demeden üzerinde  yıpranmış giysileri,kendi gücüyle kullandığı derme çatma torbalarıyla çöp araçlarındaki evsel atıklarını karıştırıp para edebilecek, nafakasına katkı yapacak şeyleri  arayan genelde kadın olan  roman vatandaşlarımızı  görürüz.

Sabahın erken saatlerinde evinden kalkıp koşar adımlarla mahalle aralarındaki çöp araçlarını dolaşan, bunu  her türlü hava koşullarında düzenli olarak her gün yapan insanlarımıza bazen de  sokak  köpekleri  kendi nafakalarına engel olduğu için saldırıda bulunduğuna, onları gördüğünde havladıklarına tanık oluruz.

Yaşamları böyle çileli geçen insanlarımızdır  onlar.Bu sağlıksız ortamda ekmek parası kazanma uğraşıları sonucu genç yaşında ihtiyarlar yıpranır ,  yaşama veda ederler.

Bu işi yapan roman vatandaşlarımızın  hallerinden şikayetleri yoktur.

Ağır yükün altında olsa da neşesi yerindedir, ağzından bir türkü mırıldandığını, yanında aynı görevi yapanla derin sohbete daldığını görürsünüz.

Bazen yol kenarında çimenler üzerine oturup bulabildiği yiyeceklerle karnını doyurduğuna tanık olursunuz.

Çevreden geçenlere aldırmadan çoluk çocuk karınlarını doyurup işlerine devam ederler.Bazıları okulda olması gereken çocuklarını erken saatte kaldırıp  , ekmek parası için işe koyulurlar.

Onlar için en önemli nafaka kaynağıdır çöp konteynırları. Ondan önce başkaları gelmesin diye erken saatlerde yararlanacakları atıkların çok olabileceği semtlere herkesten önce ulaşmak isterler. Torbasını doldurduğunda ondan mutlu insan yoktur.

Günlük nafakasını çıkarmak amacındadırlar,bunu yeterli görüp yarına Allah kerim inancı ile hareket ederler.Roman vatandaşlarımız kanaatkar insanlardır.Zor koşullarda yaşamış olsalar da  huzurlu ve mutlu yaşamlarını sürdürürler.Onlar diğer insanlar gibi olur olmaz meseleleri dert edinmez ,kafa yormazlar.

Çoğu sağlıksız ortamında yaşamalarına rağmen en mutlu insanlarıdır roman vatandaşlarımız.

Tarih boyunca da toplumdan bazen dışlanmalarına rağmen  ülkelerine bağlılıkların mutluluklarını sürdürmüşlerdir.  Müzikle günübirlik  huzurlu yaşam tarzlarından vazgeçmemişlerdir.

Toplumların neşe kaynağıdır Romanlarımız  düğünlerimize ayrı bir güzellik,neşe katarlar.

Oyun havalarının besteleri çoğu kez  onlar tarafından   yapılır.

Bir rahmetli çeribaşının dediği gibi romanlar doğdukları zaman anasının kucağında hoplatılarak  müzik dersi almaya başlar.

Ömür boyu  bu alışkanlıkları devam ederler.

----------------

ÖZLÜ SÖZ

Bir toplumda çoğunluğu temsil edenler  kendilerini  daha ahlaklı ve üstün  görme gayreti ve çabası içindeyse,biliniz ki o toplumda ahlak sorunu vardır.

  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.