İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar geçtiğimiz günlerde bir soru önergesi vererek benim bir gazeteci olarak yıllardır gündeme taşıyarak çözüm bulunmasını arzuladığım Gazi Mihal Bey hamamının mezbelelik halini, Meclis gündemine taşıdı.

Milletvekili Çakırlar, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a verdiği soru önergesinde Gazi Mihal Bey Hamamında restorasyon çalışmalarının ne zaman başlayacağını sordu.

Milletvekili Çakırlar, Bakan Ersoy’a şu soruları yöneltti; “

1-Gazi Mihal Bey Hamamı proje çalışmaları ne aşamadadır?

2-Gazi Mihal Bey Hamamı restorasyon çalışmaları ne zaman başlayacaktır?

3-Gazi Mihal Bey Hamamı restorasyon çalışmaları başlamayacak ise alanın   koruma altına alınmasını düşünüyor musunuz?”

Defalarca gündeme taşıdığım,ETV de gerçekleştirdiğim programlara en yetkili kişileri davet ederek konuyu gündemde tutmaya çalıştığım bu tarihi eserin bir Milletvekili tarafından Milletin Meclisinde gündeme gelmesi beni son derece memnun etti.  

 

Avrupa'ya açılan Kapıkule Sınır Kapısı yolunda bulunan tarihi hamam, yıllarca madde bağımlıları ile definecilerin mekanı haline geldi.

Edirne'nin tek Televizyonu olmanın sorumluluğunu her zaman üzerinde taşıyan bir Program ssorumlu olarak tüm Vakıflar Bölge Müdürlerimiz,Valilerimiz ve İlimizi ziyaret eden tüm Kültür ve Turizm Bakanlarımız ile bu konuda söyleşiler yaparak gündeme taşıyan biri olarak maalesef arzu edilen ve olması gereken sonucun elde edilmesinde etkili olamadığım için üzgünüm.

Görev yapan tüm Genel Müdürler uzun yıllar uyuşturucu kullananlar ile definecilerin yuvası haline gelen ve emniyet ekiplerinin sıklıkla kontrol ettiği yapının bir an önce ayağa kaldırılması için çalışmaların devam ettiğini dile getirdiler ama maalesef bu tariihi yapının kaderini değiştirmek mümkün olmadı ne yazık ki.

Zaten Hamamın Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesine alınması da Vali Dursun Ali Şahin Valimiz zamanında gerçekleşti.

Kendisi ile gerçekleştirdiğim bir Yerel Gündem Programında Vakıflar Genel Müdürlüğü Bütçesi ile bu işin yapının daha kolay ve çabuk olacağını söyleyerek restorasyon çalışmaları için hemen işlemlere başlayacaklarını söylemişti.

Bölge Müdürü Güneren de bir açıklama yaparak "Hamamla ilgili restorasyon faaliyetine başlamak için ilk adımımızı attık. Bu kapsamda hamamın rölöve, restorasyon ve restitüsyon projeleri mevcut değildi, bu projelerin temini ile ilgili süreç başlattık.

Tüm bunları da dikkate alarak bir projelendirme süreci içindeyiz. Hali hazırda rölöve ve restitüsyon projeleri, koruma kurulu tarafından onaylandı, restorasyon projemizde de ufak tefek tadilatlar kaldı" demişti.

Rahmetli Fahri Yücel Valimiz zamanında başlayan haber ısrarımız son Valimiz Dursun Ali Şahine kadar devam etmişti.

Edirne’ye gelen her Bakan’ın alışkanlık haline getirdiği ve programlarına dahil ettiği  ETV ziyaretlerindeki TV programlarında Kültür Bakanlarımızın tümüne Gazimihal Hamamı ve Saatli Medresenin olumsuz durumunu anlatarak onarımları konusunda Edirneliler adına sözlerde almıştım.

Yine burası ile ilgili bir haber yapmıştım ve akabinde Vali Mustafa Büyük bir açıklama yaparak burasının İl Özel İdaresi bütçesinden yapılacağını söylemişti.Sevinmiş ve umutlanmıştık.

Ama maalesef bu güne kadar somut en ufak bir adım bile atılmamıştı.

Hatta uyuklamaları ile meşhur Kültür Bakanı Atilla Koç’a Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi de Taş odalarda bu konuyu aktardığında; siz Belediye olarak etraf düzenlemelerini yapın bizde Bakanlık olarak Hamamın onarımını yapalım demişti.

Belediye düzenlemeleri yaptı, elektrikler getirdi ve Havuz dahi yaptı ama Bakanlıktan tık bile çıkmamıştı.

Ben her yazımın sonundaki duygularım ve temennilerim gibi ayni cümleleri yazmak isterim;"Bir kere kapısından içeri girin.Girin ki; göreceğiniz manzara tarihe nasıl değer verdiğimizin, tarihi eseri nasıl koruduğumuzun muhasebesini yapmanıza vesile olacak ve hicap duyarak dışarıya fırlayacaksınız.

Şahsen ben her haber yapmak için girdiğim o tarihi eser olan hamamdan utanarak, sıkılarak ve kendi kendime lanet okuyarak çıktım dışarıya.

Dilerim Çakırların bu hatırlatması sonrasında Edirne ye Avrupa’dan giriş yapılan yolun hemen yanı başında bulunan bu tarihi Hamamın onarımı ile ilgili çalışmalar yeniden başlar."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.