Uzun yıllardan bu yana bilim insanlarımız tarafından  defalarca uyarılıyor. Depreme dayanıklı konutların yapılması, yapılan binaların sıkı denetimden geçmesi  sürekli gündeme geldi.

11 ilde meydana gelen  depremde bunun yararlı olmadığı görüldü.

Yaşamımızın büyük bölümünü geçirdiğimiz evler deprem sonucu yerle bir oldu.

Bu konuda önlem alan ülkelerde bizim ülkemizde olduğu gibi yıkım ve can kaybı olmuyor.

Ülkemizin deprem kuşağında olduğu, bu afeti bugüne kadar  defalarca yaşamamıza karşın ders almadık.Şimdi  50  bini aşkın insanımızın ölümü sonrası daha ciddi önlemlerin alındığını görüyoruz.

Keşke bu önlemler daha önce alınmış olsaydı diye hayıflanıyoruz.Dileğimiz o ki,binalar konusunda yapılacak  denetimler yine  savsaklanmaz.

-------------

TARIM ALANLARINDA KONUTLAŞMA

Bir diğer ihmal edilen  konu ise  verimli tarım arazilerin üzerinde konutlaşmanın  bir türlü önü alınamadı.Başka ülkelerin canı gibi koruduğu,oluşması yüz yılı alan tarım alanlarını  beton yığını konutlara feda ettik.

İnşaat ,için kazı yapılan yerlerden çıkan topraklara bakıyorum, tarım için çok elverişli topraklarımız konut uğruna çöpe gidiyor.

Bir süre sonra  ilimizde  nüfusun artışı ile bu topraklarımızı arar hale geleceğiz.Gelecek kuşak tarım alanlarını yok ettiğimiz için  bizler hakkında  neler söyleyecek?

------

EDİRNE’NİN ARDINDAKİ BAĞLAR NER OLDU?

Bir Edirne türküsü olan Edirne’yi en güzel yansıtan “Edirne’nin ardı da bağlar” sözleri ile belirtilen bağlar şimdi beton yığınına döndü.Yaşı ellinin üzerinde olanlar Edirne çevresinde bulunan türkünün konusu  bağlıkları  çok iyi hatırlar.

Şimdi  eski bağlardan  eser yok. Sanki konut yapılacak başka yer yokmuş gibi,  doğal güzelliği  topraklarımızı  konut alanına dönüştürdük.

Bunu yaparken sadece tarım alanlarını yok etmekle kalmadık, Şehrin kirli havasını  temizleyen kuzey rüzgarlarının önünü çok katlı apartmanlarla kapatıp kentin alçak semtlerinde hava kirliliğinin artmasına neden olduk.Kentimizde” ne eksen olur” denilen topraklar bugün konut alanına dönüştü.Şimdi de  Tarım İl Müdürlüğü toprakları konuta feda edilerek. Şehre hakim rüzgarların geldiği doğu cephesi de konutlarla  kapatılıyor.Ne yazık siyasilerimiz, parlamento adaylarımız bu önemli konuya yer vermiyor.

 Bu önemli mesele  gündem konusu yapılmıyor.Kentin havası gelecek yıllarda daha da kirlenirse bunun sorumlusu kim olacak.?  Bu sorun acil olarak gündeme gelmeli.Diğer önemli sorunlar gibi  yok sayılırsa bunun cezasını halkımız çekecek.    

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.