Daha önceleri dünyada tarımsal ürünlerde  kendi ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde olan yedi ülkeden biri olan Türkiye bugün saman dahi ithal eder duruma  gelmesi ne acı bir olay.Ülkede izlenen yanlış tarım politikası,tarıma gereken desteğin verilmemesi nedeniyle tarıma ilgi azaldı.

    Bugün ülkede iki Trakya büyüklüğünde tarım alanında ekim yapılmadığı söyleniyor. Bazı ülkeler yapay tarım alanları  yaratarak ve erozyona önlem alıp ülkelerinin tarım ihtiyaçlarını karşılarken, ülkemizde dünyada en stratejik  ihtiyaç haline gelen  tarıma bu ilgisizlik neden?

Kendi üreticilerinden esirgenen desteğin tarım ürünü ithalatı yoluyla başka ülkelere gitmesi akla ziyan bir uygulama olmuyor mu?

Gayri Safi Milli Hasılanın (GSMH) % 1’inin tarıma destek olarak verilmesi yasa gereği olmasına  karşın çiftçilerimiz bu yardımdan yararlanamıyor.

  Girdi fiyatlarında yaşanan aşırı artış nedeniyle topraklarımız ekilemiyor.Bunu zararı üreticilere olduğu gibi ülkemize de oluyor.İhtiyacı karşılamayan tarım ürünlerini başka ülkelerden karşılamak zorunda kalıyoruz.Ülke kaynakları yurt içinde kullanılması gerektiği halde başka ülkelere gidiyor.Şimdi bakıyoruz piyasada aşırı bir pahalılık var. Özellikle tarım ürünlerinin çoğu yurt dışından ithal edildiği için döviz fiyatlarının artması  tüketiciye de yansıyor.

  Eğer Cumhuriyetimizin en büyük kazanımı olan kurumlar özelleşme adına satılmasaydı.Böyle dar zamanda piyasada dengeyi sağlar hayat pahalılığını  engelleyebilirdi.Kooperatifler,devletimizin malı olan fabrikalar kamu mallarının tamamı satıldı.Özel sektöre geçen üretim imkanları patronun  iradesiyle  fiyatları belirleniyor.Bir ara piyasa denetlenmek istendi.Başarılı olunamadı. Döviz fiyatları düşmesine karşın fiyatlarda inme yok. Bırakınız inmesini daha da zamlanıyor.

  KDV’ de yapılan göstermelik indirimin tüketiciye  ne kadar yansıması oldu?.Bu arada  halkı ana gıda ürünü olan etin KDV oranı yükseltildi. “Devlet ticaret yapmaz,  fabrika  işletemez” diye  yaygara koparanlar   şimdi bir yerine kına yaksınlar.Devlet her ülkede piyasanın denetlenmesi konumunda  olduğunu bu işin uzmanları söylüyor.Yakınımızda bulunan Alpullu Şeker Fabrikası satılırken buna karşı çıkıp, göstermelik eylem yapanlar bir süre sonra fabrikanın yeni sahibinin açılış törenine katıldı.Daha önceki yıllarda pancar bölgenin  en önemli ürünüydü. Şimdi tarlalarda ne kadar pancar ekili alan var.? Üreticilere çok yönlü destek sağlayan pancar ekili alanlarının azalması,Cumhuriyetin ilk yıllarında halkın fedakarlığı ile yapılan şeker  fabrikalarının satılmasından  yine halk zarar gördü. Ne yazıl ki, siyasilerimiz devlet kuruluşlarını peşkeş çekilmesi karşısında  yeterli tepkiyi karşı duruşu sergileyemedi .

  Şimdi özelleştirmeye alkış tutanlar dahi yanlış yapıldığın farkında. Fakat  bugün  bunun  hiç bir yararı yok. İnşallah olanlardan ders çıkarılmış olurlar.Ülkede her alan özel sektörün insafına kalırsa  sonuç böyle olur.

--------------

ELEKTRİK  ÖZELLEŞTİ DE NE OLDU?

Elektrik işletmesi özelleşti.Sonuç ne oldu.? Alan firmalar halkı yararından çok kendi çıkarlarını düşünüyor.Yapılan anlaşma ne ise onu uyguluyor. Halkın belini büken, iki kat artan fatura  fiyatlarını  dahi indirme gereğini duymadı.Bu kurum devletin malı olsaydı böyle sıkıntı çekilecek miydi? Çevremize bakalım elektrik dağıtımını alan firma şehir merkezideki  paslı direkleri dahi kaldırmadı.Bu görüntüler Edirne gibi turizm kentine yakışıyor mu?

 Defalarca gündeme getirdim. Bat Pazarı girişindeki elektrik direğine alkım saçak onlarca kablo bağlanmış. Bu rezil görüntü kimsenin dikkatini  çekmiyor mu?

 Kurum yetkilileri  daha önce bu konuyu gündeme getirdiğimde  kısa sürede orada gereken düzenlemenin yapılacağını söylediler.Şu anda  değişen bir şey yok. Allah esirgesin bu görüntü orada  tehlike oluşturmuyor mu?  Kentin yönetiminden sorumlu olanlar bir gün kafalarını kaldırıp oradaki durumu görsün ve yetkilileri uyarsın?

--------------------

 FIKRA

FAİZLERİNİ İSTERİM

Salamon tatil için gittiği bir köy çıvarında dolaştığı sırada cüzdanını düşürmüş. Cüzdanında beş bin lira parası olduğu için Salamonu uyku tutmamış,deliye dönmüş.

Bir ay sonra namuslu bir köylü cüzdanı bulduğunu Salamon’a  bildirmiş. Salamon sevinçle  köye gelip cüzdanını almış.Ancak paraları sayarken kaşlarının çatıldığını gören cüzdanı bulan köylü,”cüzdanındaki para beş bin liradan fazla mıydı?” diye Salamon’a sormuş.

Salamon “hayır” demiş.” Ama parayı kaybedeli altı ay olduğuna göre  bu paranın faizlerini bana kim ödeyecek.Ben bu parayı kimden alacağım”

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.