Evsel atıkların büyük bölümünü geri dönüşüm çalışmaları ile ekonomiye büyük katkı yapacağı , evlerden atılan kağıt ve kartonlarla  yüzlerce ağacın kesilmesinin önüne geçileceği bilindiği halde mahalli yönetimlerin  gerekli atık araçları sağlamalarına rağmen bu ürünlerin bir bölümü çöpe gidiyor.Yine diğer atıklardan gübre ve farklı sanayi dallarında faydalanacak olan atıklar  da ayrıştırılmadan çöpe atılıyor.Evlerimizde bunların ayrılması zor değil.Birkaç dakika içinde geri dönüşüm ürünlerini ayırmamız mümkün.

Bu atıkları geri dönüşümü ile sağlanacak imkanlar  bilindiği halde ne yazık ki, halkımız bu konuda gereken özeni göstermiyor.

Evlerimizde işe yaramaz metal ve cam atıklarının geri dönüşümü ülkemize büyük kazanç getiriyor.Bu konu halkımıza defalarca anlatılmalı .Apartmanlara atıkları yararını  ve çöplerin nasıl ayrıştırılacağını anlatan afişler asılmalı.

Edirne gibi çağdaş bir kent halkı geri dönüşümlü  atıklar konusunda örnek kent olmalı.Bu alanda yeterli olduğumuzu söyleyemeyiz.Onun ötesinde çevreyi  temiz tutmada da iyi olduğumuz söylenemez .Bu konuda temizlik işçilerin sayısının artması da bunu gösteriyor.Minibüs ceplerinde çöpten geçilmiyor.Yanlarında çöp araçları olmasına rağmen  halkımız  çevreyi  temiz tutmada duyarlı davranmıyor.Çevrenin temizliği o ilin çağdaşlık göstergesi olduğunu ne zaman anlayacağız.?

Bazı vatandaşlarımız çöplerini Konteynırların içini atma yerine çevresine bırakıyor.Yenilen yiyeceklerin ambalajlarını çevreye atmayı marifet sayıyoruz.Okulların çevresinin de kirli olması, okullarda da bu alanda gerekli duyarlılığın gösterilmediğinin kanıtı değil midir.?

Bu konuda ailelere de görev düşüyor.Bu tür önlemler önce aileden başlamalı.Tabii  ki önce ailelerin bu alanda duyarlı olması gerekir.”temizlik imandan gelir”  diye dinimizce de uyarı olmasına karşın bu uyarıyı da dikkate alan yok .Camilerde verilen vaazlarda da çevre temizliği gündeme getirilmeli.Unutmayalım ki geri dönüşüm ürünleri ekonomimiz için olmazsa olmazdır.Edirne’nin bu alanda örnek bir kent olması özlemini çekiyoruz.

Çevreyi kirleten kişileri de uyarmadan çekinmeyelim. Bu sağlanırsa kentimizin daha temiz olmasına da katkı yapmış oluruz.Çevreyi kirletenler bu uyarıyı dikkate almasalar da  zamanla utanmayı öğreneceklerdir.Demokrasinin,  çağdaşlaşmanın bu alandaki kuralların uygulanmasıyla sağlanabileceğini unutmayalım.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.