Trakya çiftçisinin şu günlerde gündemi ayçiçeği fiyatı.

Edirne Ticaret Borası’nda birkaç gün öncesine kadar yaklaşık 10 liradan işlem gören ayçiçeği için Türkiye’nin en büyük üreticisi Trakya Birlik 12 Tl taban fiyat açıkladı.

Bazı kesimlerin olumlu bulduğu fiyat, üretici cephesinde heyecan uyandıracak cinsten olmadı.

Bunu söylerken bazı rakamları ortaya koymak gerek.

Geçtiğimiz yıl bu aylarda mazot litre fiyatı 7 lira civarlarındaydı. Bugün fiyat 25 liralarda. Üretimin en önemli kalemi akaryakıtta yaklaşık yüzde 300’lük bir artış var.

Açıklanan rakama baktığımızda ayçiçeği alım fiyatındaki artış yaklaşık yüzde 80.

2020 yılında artış trendine giren ayçiçeği ekilişi, 2021 yılında bir buçuk milyon tona yaklaştı.

Bu yıl ise rakam 1 milyon 500 binin üzerinde. Bu da demek oluyor ki, bu üretim hacmi ülkedeki yağ açığını kapatabilir. Bunu sağlamak adına üreticinin karlılığı da hesap edilmelidir.

Öyle ki, ister çiftçi ister tüccar, isterse de fabrikatör olsun, kimse zarar ettiği bir ürünü üretmek istemez.

Geçtiğimiz yıl yaşadığımız ‘yağ krizi’ göz önünde bulundurularak verilen fiyatın makul olup olmadığı tekrar düşünülmeli.

Bu ülkenin uçsuz bucaksız verimli topraklarını doğru şekilde işleyip üretime katabilirsek, bütün sıkıntı ortadan kalkmış olacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.