10 HEKİMDEN 9'U ŞİDDET GÖRÜYOR

Edirne Tabip Odası, 17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde uyarı yaptı: "Sağlıkta şiddet ölümcül boyutta! 2016’dan bu yana 25 bin fiziksel saldırı kayıt altında. Cezalar caydırıcı olmalı, Meclis’teki şiddet söylemi son bulmalı."

10 HEKİMDEN 9'U ŞİDDET GÖRÜYOR

Edirne Tabip Odası, 17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde uyarı yaptı: "Sağlıkta şiddet ölümcül boyutta! 2016’dan bu yana 25 bin fiziksel saldırı kayıt altında. Cezalar caydırıcı olmalı, Meclis’teki şiddet söylemi son bulmalı."

VATANDAŞ
VATANDAŞ
17 Nisan 2025 Perşembe 00:00
10 HEKİMDEN 9'U ŞİDDET GÖRÜYOR

Edirne Tabip Odası, Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından “Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” olarak anılan 17 Nisan dolayısıyla kritik bir açıklama yayımladı. Açıklamada, 2012’de Gaziantep’te hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın anısına dikkat çekilirken, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin tırmanışta olduğu vurgulandı.

ANKET VERİLERİ ENDİŞEYE YOL AÇTI

TTB’nin 2023’te yaptığı ankete göre, her 10 hekimden 9’u meslek hayatı boyunca en az bir kez şiddete maruz kaldığını belirtirken, mağdurların üçte ikisi olayı yetkililere bildirmedi. Sağlık Bakanlığı’nın Beyaz Kod verilerine göre Ocak 2016-Temmuz 2023 arasında 25 bin 315 fiziksel şiddet vakası kaydedildi. Ancak Bakanlık, son verileri paylaşmadığı için mahkeme süreci devam ediyor.

Açıklamada, “Memnuniyetsizseniz sağlıkçının gırtlağına yapışın” diyen milletvekilinin hâlâ görevde olması, şiddetin siyasi söylemlerle normalleştirildiğine örnek gösterildi. Sağlıkta Dönüşüm politikalarının acil servisleri kontrolsüz hale getirdiği, çalışanların güvende hissetmediği ifade edildi.

TTB’nin Talep ve Çözüm Önerileri ise şöyle sıralandı:" Türk Ceza Kanunu’nda “sağlıkta şiddet”ayrı bir suç kategorisi olarak tanımlansın. Cezalar artırılsın; denetimli serbestlik ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması kaldırılsın. Sağlık kurumlarına silahla giriş yasaklansın. Performans sistemi sonlandırılarak nitelikli çalışma düzeni sağlansın. Acil servisler yalnızca acil vakalara hizmet versin.

Açıklamada, şiddetin ancak demokrasi, adalet ve toplumsal refahla önlenebileceği belirtilirken, “Genç meslektaşlarımıza şiddetsiz bir gelecek borçluyuz” çağrısı yapıldı. Sağlık çalışanları, taleplerini “Şiddetsiz bir ülke, şiddetsiz bir sağlık ortamı istiyoruz!” sözleriyle dile getirdi.

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.