2.EL OTODA YAPRAK KIPIRDAMIYOR

Konut satışlarında olduğu gibi, yüksek faiz oranları otomobil sektörünün de belini büktü. Özellikle ikinci el araba piyasasında adeta yaprak kıpırdamıyor.

2.EL OTODA YAPRAK KIPIRDAMIYOR

Konut satışlarında olduğu gibi, yüksek faiz oranları otomobil sektörünün de belini büktü. Özellikle ikinci el araba piyasasında adeta yaprak kıpırdamıyor.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
27 Nisan 2024 Cumartesi 00:00
2.EL OTODA YAPRAK KIPIRDAMIYOR

Edirne'de ki galericiler dört gözle araç kredisi için düzenleme bekliyor. Taşıt kredilerinde vade sayısı ya da faiz oranları ile ilgili son dakika gelişmeleri için gün sayılırken, tedbir alınmaması halinde 2. el satış yapan bir çok galerinin kapanma noktasına geleceği belirtiliyor.

Kredi alırken faiz oranlarında yükseklik ve vade sayılarında azalmaya gidilmesi ile birlikte araba alırken hesap yapmak adeta imkansız bir hal aldı. Otomobil piyasasının bu nedenle tamamen durduğu ifade ediliyor.

İkinci el otomobil piyasasında satış olmamasının ve fiyatların sürekli inişli çıkışlı bir duruma gelmesinin galericilere göre farklı nedenleri var. Galericiler bu durumu kredilerin yüksek oluşu ve verilen kredilere de bir kısıtlama gelmesine bağlıyor. Taşıt kredilerine tüketicilerin ulaşılabilirlik oranlarının ciddi oranda düştüğü belirtiliyor. Kredilerdeki yaşanan bu durumunda alım satımı engellediği öne sürülüyor.

ARAÇ FİYATLARI NE KADAR YÜKSELDİ?

Otomobil piyasasında yeni yılın ilk günlerde 2020 model 900 - 920 bin lira bandında olan bir otomobilin fiyatı Nisan ayında 1 milyon 50 bin TL ile 1 milyon 200 bin lira bandına kadar yükseldi. 2014 -2015 model otomatik vites bir araç ise ikinci el araç piyasasındaki durgunluk nedeniyle 500- 550 bin lira civarında ki fiyatla alıcısını bekliyor.

SATIŞLAR ÇOK DÜŞTÜ"

Galeri esnafı ise şu günlerde dört gözle beklediği araç kredisiyle ilgili bir düzenleme yapılmasını beklediğini belirterek, sıkıntıların giderilmemesi halinde bir çok galerinin kapanma noktasına geleceğini söyledi.
Esnaflar, bir süreden beri piyasanın düzelmesini beklediklerini, araç satışlarında indirimli kampanyalar bile başlattıklarını belirtirken "araç fiyatları bir düştü, bir yükseldi. Düşsede ciddi anlamda bir durgunluk piyasaya hakim. Eskidan ayda 10 araç satardır, şimdi 1 araç satarsak seviniyoruz. Böyle giderse bizde dayanamayıp işyeri kapayacağız" diye konuştular.

Mert Hamarat

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.