41 ÇEŞİT PİLAV İLE ÇELTİK GÜNÜ

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenen Çeltik Tarla Günü’ne katılan Edirne Valisi Günay Özdemir, çeltik konusunda Türkiye üretiminin yarıya yakınını Trakya bölgesi ve yüzde 45’ini de Edirne’nin ürettiğini söyledi. Aynı zamanda tarla gününde misafirlere 41 çeşit pilav ikram edildi.

41 ÇEŞİT PİLAV İLE ÇELTİK GÜNÜ

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenen Çeltik Tarla Günü’ne katılan Edirne Valisi Günay Özdemir, çeltik konusunda Türkiye üretiminin yarıya yakınını Trakya bölgesi ve yüzde 45’ini de Edirne’nin ürettiğini söyledi. Aynı zamanda tarla gününde misafirlere 41 çeşit pilav ikram edildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
05 Eylül 2018 Çarşamba 08:50
41 ÇEŞİT PİLAV İLE ÇELTİK GÜNÜ

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Çeltik Tarla Günü’ gerçekleştirildi. Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne AK Parti Milletvekili Fatma Aksal, Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, Edirne Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Zekeriya Bayrak, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Ahmet İstanbulluolu ve  çiftçilerin katılım gösterdiği etkinlikte çeltik bitkisi hakkında ve tarımsal alanda geliştirilen yeni yöntemler hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Düzenlenen Çeltik Tarla Günü etkinliğinde pirinçten yapılan 41 farklı pilav ikram edildi.

“ÇELTİK İHTİYACININ YÜZDE 45’İ EDİRNE ÜRETMEKTEDİR”

Programda konuşan Edirne Valisi Günay Özdemir Edirne’nin çeltikte ne kadar önemi bir konumda olduğunu anlatırken, “Edirne ve Trakya olarak tarım ve hayvancılıkta hem bölgemizin, hem ülkemizin, hem de dünyanın sayılı alanlarından birisiyiz. Özellikle çeltik konusunda Türkiye üretiminin yarıya yakınını Trakya bölgesi ve yüzde 45’ini de Edirne üretmektedir. Bu da aslında Edirne’nin tarım ve hayvancılık konusunda özellikle çeltik konusunda ne kadar önemli bir şehir olduğunu göstermektedir.” Dedi.

“DÜNYA MARKASI HALİNE GELEN BU ÜRÜNÜ EDİRNE’DEKİ ENSTİTÜMÜZ KAZANDIRMIŞTIR”

Dünya markası olan Osmancık Pirincinin Edirne’deki enstitü sayesinde ıslah edildiğini belirten Vali Özdemir, “Türkiye’de marka olarak bilinen Osmancık Pirincinin aslında ıslah edildiği ve Türkiye’ye kazandırıldığı, dünya markası haline gelen bu ürünü Edirne’deki enstitümüz kazandırmıştır. Bu da Edirne’deki bu enstitünün Türkiye’deki çeltik üretimine ne kadar önemli bir katkı sağladığını göstermektedir. Onun dışında araştırma enstitümüz birçok konuda yenilikler yapmaktadır. Bölgemizde yeni tarımsal anlamda neler yapılabilir bunun hakkında çalışmalar yapılmaktadır.” Diye konuştu.

“25 ÇEŞİT ÇELTİK ÜRETİMDE YER ALMAKTADIR”

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü olarak yaptıkları çalışmaları anlatan enstitüsü Müdürü Doç Dr. Adnan Tülek, “Çeltik gerçekten gıda güvenliği olarak küresel anlamda önem arz eden bir ürün olup, ülkemizde kişi başına yaklaşık 8-9 kilogram bir tüketim söz konusudur. Dünya genelinde yılda yaklaşık 490 milyon ton pirinç üretimi gerçekleştirilmekte e bunun 48-50 milyon tonu da uluslar arası ticarete konu olmaktadır. Ülkemizde ise yaklaşık 550 bin ton pirinç üretimi yapılmaktadır. Ülkemiz çeltik veriminde dünya da ilk sıralarda yer almaktadır. TAO verilerine göre 2010 yılında dekara 905 kg ile Türkiye çeltik veriminde dünya birincisi olmuştur. 61 tane çeltik çeşidi ıslah ettik ve bunlardan 25 tanesi üretimde yer almaktadır. P-40 denilen dayanıklılık genini ürünlerimize aktardık. İnşallah bunları üreticilerimizin hizmetine sunacağız.” Dedi.

Programa katılan Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu da Trakya bölgesinin sanayi ile birlikte tarımda önemli bir potansiyele sahip olduğunu söylerken yaptıkları çalışmaları anlattı.

Açılış konuşmalarının ardından yerli ve milli teknolojilerin kullanılarak tarımsal alanlarda, insansız hava araçları kullanılarak hastalık tespitlerinin yapıldığı sinevizyon gösterimi ile program devam etti. Ardından protokol üyeleri ve misafirler çeltik tarlalarını ve bilgilendirme stantlarını gezdiler.

Daha sonra konuklara aralarında siyah, salçalı, ıspanaklı, çilekli, kaysılı, maydanozlu, naneli, mantarlı, ton balıklı, havuçlu, tavuklu, nohutlu, kadayıflı, fıstıklı, yeşil elmalı, kuru erikli olan pilav ikram edildi.

Barış Karapaça

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.