ADD, "BALKAN ŞEHİTLERİMİZİ SAYGIYLA ANIYORUZ"

ADD Edirne Şubesi Yönetim Kurulu, 26 Mart Balkan Şehitlerini anma günü nedeniyle yazılı bir mesaj yayınladı.

ADD, "BALKAN ŞEHİTLERİMİZİ SAYGIYLA ANIYORUZ"

ADD Edirne Şubesi Yönetim Kurulu, 26 Mart Balkan Şehitlerini anma günü nedeniyle yazılı bir mesaj yayınladı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
25 Mart 2024 Pazartesi 00:00
ADD, "BALKAN ŞEHİTLERİMİZİ SAYGIYLA ANIYORUZ"

ADD Edirne Şubesi Yönetim Kurulu, yayınladığı mesajda şunları kaydetti:

"Fransız İhtilali’nin yaydığı milliyetçilik ve özgürlük havası içinde bütün çok uluslu devletler yıkılma sürecine girmişti. Osmanlının çok uluslu yapısı nedeniyle özgürlük ateşi Balkan topraklarında alevlenmeye başladı. Gayrimüslim halkın ayrılıkçı faaliyetleri Boğazlar ve Anadolu topraklarında ebedi emelleri olan yabancı devletlerin iştahını kabartmıştı. 19. yüzyılda Osmanlı devleti bütünüyle bu kaos ortamını ve ayaklanmaları bastırmakla uğraştı. Rusya Balkanlardaki çatışmaların içine Panistlavist(Slav ırkından olanları kendi hakimiyeti altında bir devlet halinde toplama siyaseti)propaganda ile nifak tohumları ekmiştir. Balkan ulusları topraklarını genişletmek için Osmanlının güçsüz durumundan faydalanmak istediler.

Balkan Savaşları, Osmanlı Devletinin Balkan topraklarında Bulgaristan, Sırbistan, Karadağ ve Yunanistan'a karşı giriştiği savaşlar dizisidir. Çatışmaların temel nedeni Çarlık Rusya’sının kışkırtması ve desteğiyle Bulgaristan Krallığı ile Sırbistan Krallığı'nın Balkanlarda hızlanan yayılma faaliyetleridir.

Balkan ulusları Trablusgarp savaşından destek alarak Makedonya için ıslahat istediler. Osmanlı Devleti yapılan bu istekleri reddetti. 8 Ekim 1912 tarihinde Karadağ Osmanlıya savaş açtı. Bu savaş ilanının ardından Yunanistan, Bulgaristan ve Sırbistan’ın destek açıklamaları geldi. Osmanlı ordusu düzen olarak bozulduğu için yeterli ikmal yapılamadı. Savaşa katılacak 5 kolordu “Şark Ordusu” namıyla Balkanlara müdahaleye girişti. Yunanistan’a karşı ise Selanik’te bulunan kolordu ve Yanya Kalesi’ndeki kuvvetler harekete geçirildi. Sırbistan’a karşı ise Garp Ordusu kumandanı Ferik Ali Paşa savunmaya geçti.

Savaşın ilk çatışmaları Bulgarlara karşı yapıldı. Fakat orduların başında bulunan Nazım Paşa’nın hazırlıksız yakalanması nedeniyle büyük bir hezimet yaşandı. Osmanlı orduları bütün Trakya’yı bırakarak Çatalca’ya kadar çekilmek zorunda kaldı. Sırbistan’a karşı daKumova’dabüyük bir yenilgi alındı. 6 Kasım tarihinde ise Yunanlılar Preveze’yi alarak diğer kuvvetlerini Selanik üzerine gönderdi. Yunan ordularının saldırısıyla birlikte Osmanlı kuvvetlerini komuta eden Tahsin Paşa tek kurşun dahi atmadan bütün orduyu silahlarıyla birlikte Yunan birliklerine teslim etti. Selanik ele geçirildikten sonra Yunanlılar Ege adalarına Bozcaada, Limni, Somatraki ve Taşoz adalarını ele geçirdi. Kuzey Arnavutluk ise Sırbistan ve Karadağ tarafından ablukaya alındı.

1912 yılında Balkan devletlerinin Osmanlı İmparatorluğu'na karşı giriştiği Balkan Savaşı'nda Çatalca’ya kadar geri çekilen Osmanlı ordularından yardım alamayan Şükrü Paşa, Edirne’yi güçlükle müdafaa ederken kurşun ve erzak eksikliğine rağmen, 155 gün kahramanca savunmasına karşın Edirne’yi teslim etmek zorunda kaldı. Edirne, 26 Mart 1913'de Bulgarlar tarafından işgal edilmiştir. İşgalle birlikte Sarayiçi’nde esir tutulan binlerce vatan evladı günlerce hayatta kalma mücadelesi vermiş, ancak açlık ve salgın hastalık nedeniyle şehit düşmüştür. Osmanlı Devleti Bulgaristan’dan ateşkes istedi. 3 Aralık 1912 tarihinde taraflar arasında yapılan ateşkes ile çatışmalar durdu. Balkan Devletleri ve Osmanlı arasında Londra’da 30 Mayıs 1912 tarihinde Londra Barış Antlaşması imzalandı.26 Martta işgale uğrayan Edirne, Enver Paşa komutasındaki birliklerimiz tarafından 21 Temmuz 1913'te yeniden vatan topraklarına katılmıştır.

Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Yönetim Kurulu olarak, Edirne’nin tarihine unutulmaz iz bırakan Balkan Savaşları’nın 111. yıldönümünde,bizim rahat ve bağımsız yaşamamız uğruna hayatlarını feda eden şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz."

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.