Flaş Haber
Kapat

“BALKAN HARBİ MUHACİR OLMAK”

Türkiye’de Balkan Göçü, tarihi ve kültürü konularında yetişmiş en iyi uzmanlardan biri olarak bilinen Mustafa Hatipler, her göçün ayrı acı ve ızdırabın adı olduğunu anlattığı “Balkan Harbinde Muhacir Olmak” isimli kitabını yayımladı.

“BALKAN HARBİ MUHACİR OLMAK”

Türkiye’de Balkan Göçü, tarihi ve kültürü konularında yetişmiş en iyi uzmanlardan biri olarak bilinen Mustafa Hatipler, her göçün ayrı acı ve ızdırabın adı olduğunu anlattığı “Balkan Harbinde Muhacir Olmak” isimli kitabını yayımladı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
23 Ağustos 2021 Pazartesi 06:25
“BALKAN HARBİ MUHACİR OLMAK”

Edirne’nin sevilen ve tanınan isimlerinden biri olan, yayınlarıyla da Türkiye’nin tanıdığı Mustafa Hatipler’in yeni kitabı yayımlandı.

Balkan Savaşı, Balkan Göçü, tarihi ve kültürü konularında Türkiye’nin yetiştirdiği ender kişilerden biri olan Mustafa Hatipler, “Balkan Harbinde Muhacir Olmak” isimli kitabında 1912 yılında yaşanan Balkan Savaşı ve arkasından yaşanan göçün verdiği acı ve ızdıraplara yer veriyor.

Mustafa Hatipler Kitabıyla ilgili şunları kaleme aldı:

Göç, her ne şartlarda yapılmış olursa olsun, bir yerinde ya da bir yerlerinde acıyı saklar. Bu durum, en meşakkatli göçler için de en müreffeh göçler için de geçerlidir. Çünkü göç, ardında bırakılanbütün geçmişi, dipdiri ve taptaze olarak elinde tutar. Dolayısıyla, her göç, birikmiş bir özlemdir. Her göç, geçmişi, her gün, her an defalarca tekrar tekrar yaşamaktır. Her göç, ağacın köke bağlılığı neyse onu yitirmektir. Her göç, ayrı bir gurbettir. Gurbet ise başlıbaşına, apayrı bir acı ve ızdırabın adıdır. Gurbet; Üstad Necip Fazıl Kısakürek (2013)’in dizelerinde:

“Gül büyütenlere mahsus hevesle,

Renk dertlerimi gözümde besle!

Yalnız, annem gibi, o ılık sesle,

İçimde dövünüp ağlama gurbet!..” yazdığı gibi, annemizin ılık sesiyle içimizde dövünüp ağlayan bir duygu ya da Şair Fahri Ali (Baymak, 2016)’nin ifadesiyle suyun bile ağırlaştığı bir yaradır.

Balkan Harbi, Osmanlı Devleti’nin tarih sahnesinden silinme eyleminin ya da Şark Meselesi’nin çözümünün provası hükmündedir. Bu prova, yüz binlerce insanın katledilmesi, yerinden yurdundan edilmesi, evsiz barksız kalması ve açlığa mahkum olması uğruna yapılmış ve yaptırılmıştır. Bu dönemde var olan kolera salgını ve ağır iklim koşulları da bu provayı adeta kolaylaştırmıştır. Osmanlı Devleti, gerek sayısal olarak gerek moral olarak gerekse yapısal olarak kazanılması mümkün olmayan bir harbe sokulmuştur. 93 Harbi sonrasında Balkan coğrafyasındaki terör ve çetecilik olayları ile yıpratılmış ve savaş stratejisini daha önce hiç tatbik etmediği bir sistem (kolordu düzeni) ile belirlemiş olan ordu, yolları, iletişim ve ulaşım imkânları kısıtlı bir konum ile harbe giren Osmanlı Devleti’nin, bu harbi kazanacağına, harp taraftarı olan manipüle edilmiş bir kitleden başka kimse inanmıyordu. O kitlenin de harp taraftarlığı her türlü bilgi ve donanımdan yoksundu. Dönemin yöneticilerinin harp taraftarı olan o kitleyi teskin etmek için kullandıkları ifadeler, aynı zaman da devletin acziyetinin değişik bir ifadesinden başka bir şey değildi.

Bu açıdan bakıldığında bu kitlenin, mevcut hükümetin değişmesi gibi siyasi bir ihtiras ve amaç uğruna koskoca devleti kaybedeceği belli olan bir savaşa sokma gayreti içinde olduğu düşünülebilir.”

MUSTAFA HATİPLER KİMDİR?

24.11.1959 tarihinde Edirne’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Edirne’de, yüksek öğrenimini Bursa’da tamamladı. Yüksek Lisans eğitimini Trakya Üniversitesinde, Doktora Eğitimini Namık Kemal Üniversitesinde tamamladı. 2018 yılında doçent ünvanı aldı.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB)’nin ve Bulgaristan Yazarlar Birliği’nin (fahri) üyesi olan Mustafa Hatipler, aynı zamanda Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi’dir.

1972 yılından bu yana şiir ve edebiyat dünyası içinde olan Hatipler’in yazı ve şiirleri; Yeni Devir, Yeni Şafak ve Diriliş Postası gazetelerinde, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) internet sayfasında ve Ozan Ağacı, Oluşum, Ayvakti, Edirne dergilerinde yayınlanmıştır. Uzun süre Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Dergisi ve Edirne Valiliği Edirne Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmenliği’ni yapmış olan Hatipler,  Edirne Valiliği tarafından hazırlanan Edirne Tanıtım CD’sinin de metin yazarıdır. Belgesel Yayımlanmış sanat eserleri: “Sevgisi Yetmiyor Çiçeklerin”, “Ayrılığın Ölümün Diğer Adı”, “Karagöz Çiçeğim”, “Düşbeyazı”, “Tutsak”, “Ay Düştü Geceden”, “Haber Bırak Rüzgârlara”, “Edirne Benim Şehrim”, “Bosnalar Yeni Değil”, “Nergis Çiçeği”, “Günlerin Ardında Kalan”, “Gülü Çizdik Gözbebeklerimize”, “Uzun İnce Bir Yol” adını taşımaktadır.

Akademik alanda pek çok kitap bölümü ulusal-uluslar arası makale ve ulusal-uluslararasaın kongre tebliği alan Mustafa Hatipler’in; “İnsan Ziyanlığı’, Dünyada değişmeyen İlişkiler’ ve ‘Ekonomik Boyutuyla Görsel Kültürel ve Kültür Endüstrisi” isimli araştırla eserleri yayımlanmıştır.

İngilizce bilen Mustafa Hatipler, evli ve iki çocuk babasıdır.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.