BALKANLAR'IN YÜKSELEN YILDIZI EDİRNE

Edirne Valiliği'nce oluşturulan "Balkan Şehirleri İşbirliği Edirne Platformu, Edirne İş Forumu" toplantısı yapıldı. Vali Yunus Sezer, yatırımcıların bürokratik işlemlerine Edirne Valiliği olarak talip olduklarını, her konuda yardımcı olacaklarını söyledi.

BALKANLAR'IN YÜKSELEN YILDIZI EDİRNE

Edirne Valiliği'nce oluşturulan "Balkan Şehirleri İşbirliği Edirne Platformu, Edirne İş Forumu" toplantısı yapıldı. Vali Yunus Sezer, yatırımcıların bürokratik işlemlerine Edirne Valiliği olarak talip olduklarını, her konuda yardımcı olacaklarını söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
18 Nisan 2024 Perşembe 00:00
BALKANLAR'IN YÜKSELEN YILDIZI EDİRNE

Edirne Valiliği öncülüğünde, "Balkan Şehirleri İşbirliği Edirne Platformu"nca düzenlenen Edirne İş Forumu büyük buluşması Karaağaç  Mahallesi'ndeki bir restoranda düzenlendi. Toplantıya, çok sayıda yatırımcıda katıldı.

Balkanlar’dan ve Trakya’dan yaklaşık 240 iş insanının yer aldığı forumda konuşan Vali Yunus Sezer; Edirne’ye sanayi, ekonomi ve ticaret alanlarında yatırım yapmak isteyenlerin, bürokratik işlemlerini yürütmeye valilik olarak talip olduklarını söyledi.

Bu konuda bir ekip oluşturacaklarını söyleyen ifade eden Vali Sezer şöyle dedi:

“Biz Edirne olarak, platform olarak şuna talibiz; burada iş insanlarımızın yapacağı ticaretle ilgili, sanayiyle ilgili, bütün yatırımlarda bürokrasiyi kendimiz üstlenip, sizin adınıza biz takip edelim. Bütün bürokratik işlemlere talibiz. Bir kapı olmaya, bir nokta olmaya talibiz. Gelen iş insanlarının hepsi bir muhatap bulsunlar. Kendileri adına bütün bürokratik işlemleri biz takip edelim. Biz aynı zamanda kadim şehir Edirne’de güven ortamına talibiz. İş insanlarının güvenli platformlarda bir araya gelmesi, birbirlerini tanıması ve dolayısıyla kuracakları birlikteliklerin de güven ortamı içerisinde yürümesine talibiz. Bunu bizim Ticaret ve Sanayi odalarımız üzerinden, MÜSİAD ve bizim diğer oda ve borsalarımız üzerinden bunu sağlamaya talibiz. Buraya gelen arkadaşlarımızın, iş insanlarımızın burada muhatap olacakları ve iş ilişkilerinin bütün bürokratik işlemlerini halledecekleri bir ekiple karşılamayı istiyoruz. Biz Edirne olarak kendi potansiyelimizin her alanda yüzde 10’unu kullandığımızı düşünüyoruz. Bu alanda da biz yüzde 10 potansiyelimizi, yüzde 100e’ çıkartmak hatta onun üzerine çıkartmayı hedefliyoruz”.

FİRMALARDAN YOĞUN İLGİ

Edirne’nin tarih boyunca çok önemli bir lokasyona sahip bir şehir olduğunu belirten Vali Yunus Sezer, şöyle devam etti:

“Bu kadim şehir, tarihin her devrinde bütün medeniyetlere çok önemli ve kritik bir ev sahipliği yapmıştır. Bugün de ülkemiz açısından ülkemizin Avrupa’ya açılan kapısı konumundadır. İkisi Yunanistan’la, ikisi Bulgaristan’la 4 gümrük kapımız var. Özellikle Kapıkule gümrük kapımız dünyada en fazla araç ve yolcu sirkülasyonunun olduğu ikinci kapı olarak biliniyor. Bu potansiyelinin de her sene yüzde 15 arttırarak üzerine koyuyor. Bu Avrupa’nın ötesinde ticaretin, sanayinin ve üretimin çok arttığının göstergesi. Ticaretin ve sanayinin bu topraklarda giderek artacağını gösteriyor. Trakya bölgemiz gerçekten hem tarım açısından hem de stratejik konumu açısından çok önemli bir bölge. Edirne olarak bir tane Organize Sanayi Bölgemiz vardı. Geçtiğimiz 6 ay içerisinde 3 tane daha organize sanayi bölgesinin temelleri atıldı ve hızlı bir şekilde devam ediyor. Biz Edirne olarak hem tarımda, hem ticarette, hem sanayide, hem kültürde, hem de spor ve diğer alanlarda bir köprü olma vazifesine talibiz. Balkan Şehirleri İşbirliği Platformu’nun kuruluş amacı da budur. Edirne’nin, tarihi olarak üstlenmiş olduğu misyonu ete ve kemiğe büründürmeyi amaçlıyoruz. Burada köprüler var. Köprüler sadece Edirne’nin sembolü değil, tüm Balkanlar’ın sembolü. Bu köprüleri biz fiziki olmaktan çıkarıp gönül köprülerine dönüştürmeyi, kalıcı dostlukların inşası için bir vesile olmayı amaçlıyoruz. Bu manada 3 ay önce kurulan Edirne Balkan Şehirleri Platformu çok güzel bir faaliyet planı çerçevesinde çalışmalarını devam ettiriyor. Bugün de Balkanlar’dan gelen, Trakya’dan gelen güzel iş insanlarının katılımıyla bu forumu düzenliyoruz ve kalıcı hale getirmeye çalışıyoruz. Bu bizim iş forumu adına, ticaret adına, sanayi adına bir başlangıcımız. Şu anda 240 firmanın katılımıyla bunu gerçekleştiriyoruz, sonbaharda inşallah büyük bir fuarla beraber 2 bine yakın iş insanını bir araya getireceğiz. Balkanlardaki Sanayi ve Ticaret Bakanları’mızı, Türkiye’deki oda ve borsaları burada toplamayı hedefliyoruz”.

BAŞKAN GENCAN AKIN "ÇALIŞMALAR MEYVESİNİ VERECEK"

Edirne’nin yüzyıllardır farklı kültürlerin, farklı inançların bir arada yaşadığı bir kent olduğunu belirten Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Edirne'nin Batı'ya açılan kapı olduğunu ifade ederken şöyle konuştu:

" İkisi demiryolu olmak üzere altı sınır kapısıyla Türkiye’nin batıya açılan yüzü, üretim ve ihracat açısından önemli bir merkezi konumundadır. Bugün yapacağımız bu toplantı ve sonucunda sağlanacak işbirliğiyle birlikte balkanların aynı alanda faaliyet gösteren ve üretim yapan pek çok firma birbirini tanıyacak, birbiriyle fikir alışverişinde bulunacak ve ticari ilişkilere girecektir. Küreselleşen dünyada artık bu bir zorunluluk haline gelmiştir. Üretimi ve üretimden kaynaklanan ticareti ülkeler ve şehirler tek başına yapmak yerine güçlerini birleştirerek yapması çık daha anlamlı be başarılı olacaktır. Bundan sonraki süreçte bu birlikteliklerin ve forumların artması yönünde gerek Edirne Belediyesi, gerekse Balkan Şehirleri İşbirliği Platformu aracılığıyla çalışmalarımız artarak devam edecektir. İnanıyoruz ki bu çalışmaların meyvelerini çok yakın bir süreçte çok verimli bir şekilde alacağız”.

IRMAK: “TİCARETİ DESTEKMLİYORUZ”

Ticaret ve Sanayi Odası olarak platformun ticari ve ekonomik hedeflerini desteklemeyi üstlendiklerini söyleyen  Sezai Irmak şunları söyledi:

 “Odamız, bölgemizin en eski ve en köklü sivil topum kuruluşlarından biridir. Balkan ülkeleri odalarıyla ve iş çevreleriyle en büyük networke sahip bir kurum. Geçmişte gerçekleştirdiğimiz benzeri onlarca iş insanları buluşmaları, ikili işbirliği organizasyonları, heyet programları, fuar ziyaretleri, Avrupa Birliği projeleriyle ciddi bir işbirliği ağı içindeydik. Ne mutlu bizlere ki bugün burada Balkan ülkelerinden aramıza katılan birçok tanıdık sima görüyorum. Bu dostluğumuz ve ahbaplığımız geçmişte ekonomik işbirliğini tesis etmek amacıyla gerçekleştirdiğimiz ortak çabalara dayanmaktadır. Bizler şimdiye değin olduğu gibi, şimdiden sonra da bölgemiz iş insanlarının Balkanlarda yeni pazarlara açılması, karşılıklı, verimli ticari faaliyetlerde bulunması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Ümit ediyorum ki bu iş forumu takip eden zamanlarda daha büyük birlikteliğe ve teşkilat yapısına kavuşur. Trakyamız, ülkemizin Balkanlara açılan kapısıdır. Bu coğrafyada yüzlerce yıldır birlikte yaşadık, bundan sonra da yaşamaya devam edeceğiz. Bu önemli buluşmanın tüm iş camiasına yeni ve verimli ufuklar açmasını temenni ediyor, başta Edirne Valiliği olmak üzere Balkanlar’dan onca yolu gelerek, aramızda bulunan tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum”

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise  katılımcılara saparak çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Mert Hamarat

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.