Her ülkeden 6 öğrencinin yer aldığı toplam 18 öğrenci, Letonya, Romanya ve Türk mutfağı hakkında genel bilgileri, yaratıcı, inovatif mutfak uygulamaları, farklı menüler ve özelliklerini, dijital ortamda menü tasarlama ve farklı otel , restaurantları inceleme ve gözlem ziyaretlerinin içeren 7 gün ve 56 saatlik eğitim aldılar.
Etkinliğin ilk iki gününde her bir partner ülkedeki öğretmenlerin sunumlarıyla öğrenciler Romanya, Letonya ve Türk mutfaklarının genel özelliklerini hakkında bilgi sahip oldu. Türk mutfağı sunumu diğer katılımcılara Türk mutfağında çok kullanılan baharatların tanıtımı, lokum, baklava ve lohusa şerbeti tadım etkinliği ardından Türkiye’den götürülen Türk Kahvesi sunumu ile tamamlandı. Ayrıca kahve, bakır cezve ve lokum hediye edildi.
Letonya Sia Hotel College müdürü Olga Zvera “ Letonya mutfağında baharatların çok az kullanıldığını, yapılan bu etkinlikle öğrencilerinin baharatların tat ve kokuları tecrübe etmelerinin inovasyon ve fisyon çalışmalarında çok etkili olacağını belirtti.
Romanya Colegiul Vasile Lovinescu okulu öğrencisi Alexandru Ioan Grosoaia Türk mutfağındaki farklı baharatları kendi mutfaklarında kullanarak farklı çalışmalar yapabileceğini ve baklavanın kendi ülkelerinde benzer olan tatlıdan çok daha lezzetli ve güzel olduğunu belirtti”.
Letonya’daki eğitim ülkelerin yerel mutfaklarının özelliklerinin öğrenilmesinin yanında alanında uzman ve tanınmış şeflerin masterclass ve workshoplarını içermekteydi,
Dr. Sadık ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi öğrencisi Ömer Faruk Yılmaz “yapılan workshopların ve masterclass ile farklı pişirme tekniklerini tecrübe ettiğini ve bunun onun mesleki gelişimi için çok gerekli olduğu” belirtti.
Edanur Tabak ise “bu eğitimi almanın onun çok büyük bir şans olduğunu ve farklı kültür ve insanlarla etkileşim içinde olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu” söyledi.
Haber Merkezi



