“BİZ, DELİLİĞE DEVAM EDİYORUZ”

Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nin yer teslimi yüklenici firma olan Esen İnşaat'a, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve İller Bankası yetkililerinin de katılımıyla gerçekleştirildi. Başkan Gürkan burada yapmış olduğu açıklamada, 'Akıllı belediye başkanları yerin üstüne, akılsız belediye başkanları yerine altına yatırım yapar. Biz 'deliliğe' devam ediyoruz.' dedi.

“BİZ, DELİLİĞE DEVAM EDİYORUZ”

Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nin yer teslimi yüklenici firma olan Esen İnşaat'a, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve İller Bankası yetkililerinin de katılımıyla gerçekleştirildi. Başkan Gürkan burada yapmış olduğu açıklamada, 'Akıllı belediye başkanları yerin üstüne, akılsız belediye başkanları yerine altına yatırım yapar. Biz 'deliliğe' devam ediyoruz.' dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
09 Ocak 2018 Salı 09:53
“BİZ, DELİLİĞE DEVAM EDİYORUZ”

    Yer tesliminde tesisle ilgili detaylar veren Başkan Gürkan, 8 bin 300 yıldır herhangi bir arıtmaya tabi tutulmadan Meriç Nehri'ne akan evsel atıklar, buraya kurulacak olan tesisle arıtılacağını ve Edirne'nin bu utançtan kurtulacağını ifade etti.  Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 750 gün sözleşme süresi olan tesisin keşif bedelinin 34 milyon 500 bin lira olduğunu söyledi. 
    “BU UTANÇTAN KURTULUYORUZ”
    Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 8 Ocak 2020'de tesisin biteceğini ifade ederek, “ Keşif bedeli 34 milyon 500 bin lira. İhale bedeli 27 milyon 940 bin. Yüzde 20'lik bir kırımla İller Bankası yaptı ihalemizi, yetkiyi onlara vermiştik. Esen İnşaat Betbaba ile anlaşıldı. Şimdi başlayacağız. Sözleşme süremiz 750 gün ve 1 yıl da işletme olacak. Tabi bu 12 ay önemli çünkü orada eksiklikler, aksaklıklar çıkabilir. Onlar düzeltilecek, toparlanacak. Netice itibariyle 2 yıl sonra, 8 Ocak 2020'de Edirne'nin 8 bin 300 yıldır Meriç Nehri'ne akan evsel atıkları, kanalizasyonları arıtılarak akacak. Dolayısıyla bizde eko sisteme zarar vermeyen şehirler arasına girmiş olacağız. Bu çok uzun süredir beklediğimiz, çok uzun süredir de üzerinde çalıştığımız bir işti. Türkiye'de zannediyorum şehir olarak, ileri biyolojik arıtma tesisi olmayan birkaç şehirden biriyiz, belki de tek şehiriz. Bu utançtan da kurtulmuş oluyoruz bugün itibariyle yer teslimini yaparak.” dedi.
    “TARIMSAL SULAMAYA UYGUN NİTELİKTE OLACAK”
    Arıtma tesisinden çıkan suların tarımsal sulamaya uygun nitelikte olacağını vurgulayan Gürkan, “Arıtılmış suları Meriç Nehri'ne vereceğiz. Ama bunlar tarımsal sulamaya uygun nitelikte olacak. Tarımsal sulamada, içeriği itibariyle hiçbir zarar vermeyen eko sisteme uygun, çevreci bir su haline gelecek. Şehrimizde yeterli seviyede terfi merkezi istasyonlarımız var. Yani şehrin kanal sistemini toplayan, borularla birbirine bağlayan ve sonuç itibariyle de arkamızdaki Meriç Nehri'ne bu sistemi taşıyan terfi merkezlerimiz var. En son terfi merkezimiz de az ileride. Ona en yakın nokta burası. Edirne'nin topoğrafyasını düşünürseniz en düşük kotu burası, yani bunu elektrikle basarak değil de yer çekimine uygun olarak ekstra masraflar yaratmadan cazibeyle şehrin kanalizasyon ve evsel atıklarını buraya getiriyoruz.  O yüzden bu yer seçilmiş. Pratikte de olması gereken bu. Dolayısıyla bu, bizim de uygulamada işimizi çok kolaylaştıracak.” ifadelerini kullandı. 
    “BİZ 'DELİLİĞE' DEVAM EDİYORUZ”
    Bu tesisin altyapı sistemiyle de entegre bir tesis olacağını söyleyen Gürkan, “Tabi diğer taraftan da yeni yapmış olduğumuz henüz sonuçlanmayan altyapı ihalesi de bununla entegre bir sistem olacak. Orada da bir takım rehabilitasyonlar var. Onlar da bittiğinde, bu arada arıtma tesisimiz de bitmiş olacak. Dolayısıyla Edirne artık 50 yıl boyunca hiçbir sıkıntı yaşamadan arıtmasıyla, içme suyu şebekesiyle, kanalıyla artık sıkıntısı olmayan şehirler arasına girecek.  Seçim vaatlerimizin en ağırlıkları bölümü bunlardı. Akıllı başkanlar yerin üstüne, akılsız başkanlar yerin altına yatırım yapar. Biz yerin altına yatırım yapmaya devam ediyoruz. Yani deliliğe devam ediyoruz ama önemli olan halkın menfaatleri, bizim menfaatlerimiz değil. Seçimi kazanmak için altyapıyı görmezden gelemeyiz. Bana, 'Seçime 1 yıl kaldı, 1 yıl kala altyapıya mı girilir?' diyorlar. Girilir arkadaşlar, Edirneliler onu anlar. Edirneliler onu anlayabilecek çapta ve kapasitede insanlar. Dolayısıyla bizim bu konuda hiçbir sıkıntımız, hiçbir tereddüttümüz yok. Edirne'nin altyapısını, bu temel sorunlarını bitirelim. Bunlar temel belediyecilik hizmetleri. Yani çağdaş kentlerde artık bunlar seçim yatırımlarına bile girmiyor. Bir belediye başkanının, 'Ben altyapı yapacağım' demesi kadar ayıp bir şey yok. Ama bizde 40-50 yıldır bunlar ihmal edildiği için mecburen gündemimize, seçim beyannamemize aldık. Dolayısıyla halka da vermiş olduğumuz sözleri yerine getirmekten son derece mutluyuz.” şeklinde konuştu. 
    “ÇIKAN ÇAMURLARLA ELEKTRİK ÜRETİLECEK”
    Arıtma tesisinden günde ortalama 7-8 ton çamur çıkacağını ve gelişen teknolojiyle bundan elektrik üretmenin de mümkün olabileceğini aktaran Gürkan, “Evsel atıklar dediğimiz mutfaklarımızda, banyolarımızda kullandığımız oradan çıkan atık sular, kanalizasyon atıkları buraya gelecek ve arıtmaya tabi tutulacak. Arıtıldıktan sonra da tarımsal amaçlı sulamaya kullanıma uygun bir halde Meriç Nehri'ne deşarj edeceğiz. Artık teknoloji ilerliyor, arıtma çamurlarından elektrik üretiliyor. Burası bitene kadar bizim katı atık bertaraf tesisimizde de onunla ilgili mutlaka bir çalışma olacaktır çünkü oraya doğru gidiyor süreç. Nasıl bugün çöpten elektrik üretmeye başlamışsa her yer, mutlaka arıtmalardan çıkan çamurlarla ilgili de o süreç başladı. Türkiye'de de birkaç yerde var ama teknolojinin biraz daha ilerlemesi gerekiyor. Mutlaka burada gerçekleşecektir. Burada günde yaklaşık 7-8 ton arıtma çamuru çıkacak. O arıtma çamurları da, organize sanayi, fabrikalar falan derken topladığınızda sınırlı da olsa bir elektrik üretim tesisini çalıştırabilecek kapasiteye ulaşacaktır.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.