Flaş Haber
Kapat

Bütçe Yok

               Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, romanların yaşadığı mahallere yapılması planlanan sosyal yaşam merkezlerinin, bütçe yetersizliği nedeniyle rafa kaldırıldığını söyledi.

Bütçe Yok

               Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, romanların yaşadığı mahallere yapılması planlanan sosyal yaşam merkezlerinin, bütçe yetersizliği nedeniyle rafa kaldırıldığını söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
14 Mart 2018 Çarşamba 10:47
Bütçe Yok

                Suça itilen ve gelecek kaygısı duyan roman halkının sosyal yaşam merkezleriyle günlük hayata entegre edilmeleri gerektiğini belirten Turan Şallı, "Edirne İl Genel Meclisinin şubat ayı toplantısında Çavuşbey, Muradiye (Menzilahir)  Mahallesine  Sosyal Yaşam Merkezinin kurulmasına yönelik proje sunulmuş, kabul edilmediği yönündeki haberler üzerine söz konusu mahallelerde çoğunluğu Roman vatandaşlarımız olduğundan konuyu tam olarak öğrenmek için görüşme yapıldı. Yaptığımız görüşmede bütçe yetersizliğinden uygun görülmediği, bütçe aktarımından sonra yeniden değerlendirileceği kararını öğrenmiş bulunmaktayız.” dedi

Roman mahallelerinde işsizlik, güvenlik, mutsuzluk, gelecek kaygısı var

                Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, ülkemizde yaşayan Çingene-Romanlar için farklı projeler üretilmektedir iyen Turan Şallı “Sonuç itibariyle gelişimi görmek mümkün olmuyor. Asıl mesele; Sosyal yaşam merkezlerinin Romanlara ne kadar gerçekçi fayda sağlayacağı üzerinde durulmalıdır.

Sosyal yaşam merkezlerini mahalleye değil, okula getirmek zorundayız. Mahallelerde kurulacak yaşam merkezleri Romanların erken evliliğine, yaşam kalitesine, ön yargıların azaltılmasına sosyal entegrasyonu aşmasına çare değildir. Mahallede aynı havayı soluduğu takdirde değişime uğraması mümkün değildir. Önce Romanların yoksulluğunu azaltacak proje çalışmalarına ihtiyaç vardır. Roman mahallelerinde işsizlik, güvenlik, mutsuzluk, gelecek kaygısı var.” diye belirtti.

CİDDİ ORANDA SUÇA İTİLMİŞ ÇOCUKLAR VAR

                Sosyal yaşam merkezlerleri için bütçe ayrılması yerine dezavantajlı Roman okullarının ihtiyaçlarının karşılanması ve bu tür okullarda sosyal ve kültürel çalışmaların yapılması için bütçe ayrılması gerektiğini belirten Turan Şallı Çok sayıda Roman çocukları sokaklarda başıboş dolaşıyor. Ciddi oranda suça itilmiş çocuklar var. “Okula düzenli gelen öğrenci sayısı az. Sosyal yaşam merkezleri Romanlar için olumlu gözükse de gerçekçi bir çözüm olamayacaktır. Zamanla işlevselliğini kaybeder, atıl durumu düşer. Ekonomik kaybı da düşünmek gerekir. Bugün Çavuşbey Mahallesindeki spor tesisinin, Muradiye Cami girişindeki tarihi çeşmenin acı durumuna düşer.  Başka bir örnek;  Roman mehter takımının kurulması ve sonucunda mehter takımında yer alan Romanların hayal kırıklığına uğraması gibi. Bazı Roman dernek başkanlarına önerim; bizler asıl işimizi yapalım.  Okula aç gelen, okula gitmeyen, sokaklarda başıboş gezen, ciddi oranda suça Sahabet itilmiş Roman çocuklarını konuşmak zorundayız. Kimse kaş yapayım derken, göz çıkarmasın.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
mustafa ovarda 2018-03-14 12:41:14

çok iyi analiz edilmiş .Öncelikle tüm dernek başkanları kendi işlerini yapmaları.