ÇİÇEKÇİLER DE ZOR DURUMDA

Edirne Çiçekçiler Derneği Başkanı Erdinç Sabırman, dövizdeki artışla beraber çiçek fiyatlarının da yüzde 50’nin üzerinde arttığını ve çiçek satmakta bir hayli zorlandıklarını söyledi.

ÇİÇEKÇİLER DE ZOR DURUMDA

Edirne Çiçekçiler Derneği Başkanı Erdinç Sabırman, dövizdeki artışla beraber çiçek fiyatlarının da yüzde 50’nin üzerinde arttığını ve çiçek satmakta bir hayli zorlandıklarını söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
31 Ekim 2018 Çarşamba 08:51
ÇİÇEKÇİLER DE ZOR DURUMDA

Edirne Çiçekçiler Derneği Başkanı Erdinç Sabırman, yaşanan ekonomik krizle beraber çiçekçilerin de zor günler geçirdiğini belirtti ve çiçek satışı yapan marketleri eleştirdi. Dövizdeki artışla beraber çiçek fiyatlarının da yüzde 50’nin üzerinde arttığını aktaran Sabırman, ürün satmakta zorlandıklarını söyledi.

Çiçek fiyatlarının bir hayli arttığını vurgulayan Sabırman, “Edirne çiçekçileri olarak en büyük şikayetimiz çiçek fiyatlarından yana. Fiyatlarımız çok yükseldi. Bize gelen ürünlerin çoğu ithal, Çin’den geliyor. Orkidemiz Hollanda’dan geliyor. Eskiden sattığımız fiyata, şu anda alıyoruz. Hal böyle olunca satmakta zorluk çekiyoruz. Marketler de çiçek işine girdi. Marketler fiyat kırarak satış yapıyor. Çünkü bizden yüklü aldıkları için daha düşük fiyattan alıyorlar ve bizi baltalıyorlar.

“GIDA İLE ÇİÇEK AYNI YERDE OLMAMALI”

Gıda ile çiçeğin aynı yerde bulunmaması gerektiğini belirten Sabırman, “Çiçekler böcek yapabilir ve bu böcekler gıdalara zarar verebilir. Bunları kimse düşünmüyor. Marketlerin çiçeği ayrı bir kapalı yerde satması gerekir. Çünkü bunun böceklenme riski var, bakteri üretme riski var. Çiçeği meyve reyonunun yanında sattığınızda, o meyvelere böcek, bakteri bulaşabilir.” Dedi.

“YAVAŞ YAVAŞ KÜÇÜLÜYORUZ”

Yaşanan ekonomik krizle beraber bütün çiçeklerin işlerinin çok durduğunu aktaran Sabırman, “Çiçek peynir gibi, ekmek gibi bir ihtiyaç değil, zevk meselesi. İnsanın zevk için evine çiçek götürebilmesi için parası olması lazım. Ama insanların parası olmadığı için, yavaş yavaş küçülüyoruz.

“KASIMPATI ÇİÇEĞİ ŞU ANDA REVAÇTA”

Şu anda Kasımpatı çiçeğinin mevsimi olduğunu belirten Sabırman, “Mevsimi olduğu için Kasımpatı çiçeği şu anda revaçta. Onun dışında Atatürk Çiçeği gidiyor. Orkidenin her zaman mevsimi zaten ama fiyatları çok yükseldi. Vatandaşlarımız alamıyor. Çiçekler, yüzde 50’yi geçik bir zam gördü. Avrupa’da çiçek fiyatlarında bir değişiklik yok ama bizim paramız değer kaybetti.

Edirne Çiçekçiler Derneği Üyesi olan Ersan Çetin de, “Çiçekçiler olarak sıkıntılarımız baya büyük. Zaten işler az, fiyatlar yüksek. Kışın zaten işlerimiz yoğun olmuyor. Özel zevk işi yapıyoruz. İnsanların ekonomik durumu gittikçe kötüleştiği için bizim işlerimizi de baya etkiledi.” Dedi.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.