Edirne’nin en önemli lezzetlerinden tava ciğer, bu kez gramaj tartışmasıyla gündemde. Son dönemde bazı işletmelerin ekonomik koşullar nedeniyle porsiyonları küçülttüğü iddiaları üzerine açıklama yapan Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Uğurcan İmrak, geleneksel standartların korunacağını vurguladı.
Edirne tava ciğerinin yıllardır belli bir standartla sunulduğunu belirten İmrak, “Bizim ciğerimiz en az 200 gramdır. Bu hem ustalık geleneğimizin hem de müşteri memnuniyetinin bir gereğidir. Maliyetler artsa da gramajdan ödün vermek Edirne ciğerine ihanet olur” dedi.
Son dönemde bazı işletmelerin porsiyonları küçülttüğü yönünde şikayetler aldıklarını belirten İmrak, bu konuda denetimlerin sıkılaştırıldığını “Denetimlerimiz devam ediyor, gramajın eksilmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz. Misafirlerimiz Edirne ciğerini her zamanki kalitesiyle yemeye devam edebilir” ifade etti.
"BULGAR TURİSTİN AZALMASI ESNAFI ZORLUYOR"
Edirne ekonomisinde önemli bir paya sahip olan Bulgar turistlerin sayısındaki düşüş, restoran işletmecilerini de zor durumda bıraktığını ve artan maliyetlerle birlikte ciğer fiyatlarının yükselmesi, bazı esnafın porsiyonları küçültmesine neden olmuş olabileceğini ifade eden İmrak yineliyerek, bu yöntemin de doğru olmadığını belirterek “Misafirlerimiz buraya lezzeti ve doyuruculuğu için geliyor. Eğer gramajdan çalınırsa, Edirne tava ciğerine duyulan güven sarsılır. Biz bu lezzeti yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.
Coğrafi işaretli bir ürün olan Edirne tava ciğerinin belli kurallar çerçevesinde korunması gerektiğini vurgulayan İmrak, her işletmenin bu standartlara uymak zorunda olduğunu vurguladı.
Ayrıca vatandaşlara da çağrıda bulunan İmrak, “Edirne tava ciğerini tüketirken porsiyonlara dikkat etsinler. Güvenilir işletmeleri tercih ederek lezzetin ve kalitenin korunmasına katkıda bulunsunlar” dedi.
Mert Hamarat