CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN REST! "BİZİM SONDAJLARIMIZDAN KAN DEĞİL, BARIŞ FIŞKIRACAK!"

'Enerjinin İpek Yolu' olarak nitelendirilen TANAP Projesi ile Azeri Gazı Anadolu'dan geçerek Avrupa'ya ulaşacak. Projenin tamamlanmasının ardından İpsala'da düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,TANAP'ın bir barış projesi olduğunu belirtti. Doğu Akdeniz'deki hidro karbon kaynaklarının paylaşımı noktasında bazı ülkelerin adaletli bir paylaşım yerine tehdit dilini kullandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hiçbir ülke uluslararası hukuktan üstün değildir. Aba altından sopa göstererek hiçbir ülke bir başkasına bir başkasına haklarından sarfınazar ettiremez. Bilhassa Türkiye böyle bir zillete asla boyun eğmez. Biz bunların bağırmalarıyla, çağırmalarıyla oradan gemilerimizi çekmeyiz. Bizim sondajlarımızdan çatışma ve kan değil, barış ve refah fışkıracak." dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN REST! "BİZİM SONDAJLARIMIZDAN KAN DEĞİL, BARIŞ FIŞKIRACAK!"

'Enerjinin İpek Yolu' olarak nitelendirilen TANAP Projesi ile Azeri Gazı Anadolu'dan geçerek Avrupa'ya ulaşacak. Projenin tamamlanmasının ardından İpsala'da düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,TANAP'ın bir barış projesi olduğunu belirtti. Doğu Akdeniz'deki hidro karbon kaynaklarının paylaşımı noktasında bazı ülkelerin adaletli bir paylaşım yerine tehdit dilini kullandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hiçbir ülke uluslararası hukuktan üstün değildir. Aba altından sopa göstererek hiçbir ülke bir başkasına bir başkasına haklarından sarfınazar ettiremez. Bilhassa Türkiye böyle bir zillete asla boyun eğmez. Biz bunların bağırmalarıyla, çağırmalarıyla oradan gemilerimizi çekmeyiz. Bizim sondajlarımızdan çatışma ve kan değil, barış ve refah fışkıracak." dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
02 Aralık 2019 Pazartesi 06:45
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN REST!  "BİZİM SONDAJLARIMIZDAN KAN DEĞİL, BARIŞ FIŞKIRACAK!"

'Enerjinin İpek Yolu' olarak adlandırılan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP)  projesinde mutlu sona ulaşıldı. 7,5 yıllık azimli çalışmaların sonucunda tamamlananb proje çerçevesinde Azeri gazı, Avrupa'ya ulaşacak. Projeyle taşınacak gaz miktarı 16 milyar metreküp olacak. Dev projeninin açılışı için cumartesi günü İpsala'da gerçekleştirilen törene; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, birçok ülkeden üst düzey bürokratlar, bakanlar ve milletvekilleri katılım gösterdi.

ALİYEV: "TÜRKİYE'NİN GÜCÜ, BİZİM GÜCÜMÜZDÜR"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, burada yaptığı konuşmada TANAP'ın çok büyük bir proje olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Aliyev, tarihi günde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da övgülerde bulunarak, "Türkiye, Aziz kardeşim Başkan Erdoğan'ın liderliği sayesinde hem iktisadi hem siyasi sahada büyük başarılara imza attı. Biz eski dönemleri hatırlıyoruz. O vakitler Türkiye IMF'in borcundan, başka maliye kurumlarını borcundan yaka kurtaramıyordu. İktisadi bağımlılık ister istemez siyasi bağımlılığa yol açar. Başkan Erdoğan tarafından uygulanan iktisadi siyaset neticesinde Türkiye bu bağımlılıktan yakasını kurtarabildi ve bugün Türkiye çok güçlü bir ekonomiyle dünya çağında güç merkezidir. Sadece bulunduğu bölgede değil dünyada Türkiye’nin sözünün artıyor ve imkanı genişliyor. Türkiye ve lideri gelişmeyi ve istikrarı sağlamıştır. Buna biz çok seviniyoruz. Çünkü Türkiye'nin gücü bizim gücümüzdür. Türkiye’nin gururu bizim gururumuzdur. Biz birlikte bundan sonra da iki kardeş ülke olarak kol kola ileriye gideceğiz. Bizim önümüzdeki bütün ufuklar açıktır. Hayata geçirdiğimiz bu dev projeler bizim gücümüzü gösteriyor ve artmasını sağlıyor. İktisadi güç de sonuçta siyasi güce çevrilir." ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: "TANAP BİR BARIŞ PROJESİDİR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Gaz Koridoru Projesinin ana omurgasını oluşturan TANAP Avrupa Bağlantısının hayırlı olmasını dileyerek başladığı konuşmasında, "Bugün hep birlikte ülkelerimiz ve bölgemiz adına tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Her aşaması sabırla, dirayetle Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın ortak gayretleriyle örülen 7 buçuk senelik uzun ve meşakkatli bir süreci başarıyla taçlandırmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Her şeyden önce TANAP, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye güzergahından Avrupa'ya, TAP hattına bağlanıyor ve tabii oradan devamıyla da; Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna Hersek güzergahındaki ülkelerle burada özellikle buradan istifade ediyor. Tabi bütün bu adımları atarken bunun bir bölgesel proje olduğunu, barış projesi olduğunu da özellikle vurgulamam lazım. Gürcistan üzerinden Anadolu'ya geliş ve bu giriş yapılırken de Gürcistan'ın  da buradaki gayretlerini kesinlikle inkar etmememiz gerekiyor. Bu bir dayanışma ve bu dayanışmanın adı da barış. Bu proje her şeyden önce ülkelerimiz arasındaki köklü dostluğun sembolüdür. TANAP bu aşamaya Türkiye ve Azerbaycan'ın karşılıklı güvene dayalı ilişkileri sayesinde gelebilmiştir. Projenin başarısında ayrıca üretici, transit ve tüketici ülkelerle projede pay sahibi olan şirketler arasında uyum da  kilit rol oynamıştır." dedi. 

ERDOĞAN: "TANAP'LA ÜLKEMİZİN ENERJİ İHTİYACINI GARANTİ ALTINA ALDIK"

TANAP'la ilgili ilk adımın 2012 yılında atıldığını ve o tarihten itibaren birçok aksiliğe rağmen çalışmaların planlanan şekilde ilerlediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çok değerli kardeşim Aliyev'in şahsi ilgisi, gerek Gürcistan makamlarının işbirlikleri, gerekse bu projeye emek veren kardeşlerimizin gayretleriyle hamdolsun TANAP'ı bugünkü aşamaya getirdik. İşte hep beraber verilen emeklerin boşa gitmediğini görüyoruz. Enerji'nin İpek Yolu olarak görülen bu muhteşem projenin belirlenen takvime, hedeflerimize ve taahhütlerimize uygun bir şekilde ülkelerimiz ile ilgili kısmını bugün itibariyle tamamlamış oluyoruz. Bu proje ile sahip olduğumuz zenginlikleri, vatandaşlarımızın onlarla birlikte tüm bölge halklarının tüm insanlığın hizmetine sunma irademizi teyit ettik. Biz TANAP'la ülkemizin enerji ihtiyacını garanti altına almanın yanı sıra, Avupa'nın enerji arz güvenliğine de katkı yapmayı hedefledik. Sizlerinde bildiği gibi TANAP, Azerbaycan'dan Avrupa'ya uzanan 3 bin 500 kilometrelik enerji koridorunun en önemli parçasıdır." ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: "AZERBAYCAN DOĞALGAZI AVRUPA'NIN KAPISINA ULAŞTI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TANAP'la taşınan gaz miktarının 16 milyar metreküp olduğunu dile getirerek, "Bugün itibariyle Azerbaycan doğalgazı, ülkemiz üzerinden 20 il, 67 ilçe ve 600 köyden geçerek, artık Avrupa'nın kapısına ulaştı. TANAP'la 16 milyar metreküplük Azerbaycan doğalgazını Türkiye ve Avrupa'nın istifadesine sunulması, hayalden çıkıp gerçeğe dönüşmüştür. 16 milyar metreküplük bu gaz miktarının 6 milyarını biz, 10 milyarını ise Avrupa ülkeleri kullanacaktır. Nitekim 18 Kasım 2019 itibariyle TANAP üzerinden Türkiye'ye taşınan gaz miktarı 3,23 milyar metreküpe ulaştı. İlerleyen yıllarda TANAP'ın taşıma kapasitesini önce 24 milyar metreküp ardından 31 milyar metreküpe çıkarmayı planlıyoruz. Bundan sonra asıl sorumluluk sınırın öte tarafındaki komşularımıza düşüyor. Avrupa'ya gaz sevkinin başlayabilmesi için Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı'nın (TAP) bir an önce tamamlanması gerekiyor. İnşallah TAP'ın da 2020 yılı içerisinde tamamlanmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.

ERDOĞAN: "HİÇBİR ÜLKE ULUSLARARASI HUKUKTAN ÜSTÜN DEĞİLDİR"

İnsanlığın son 2 asırda enerji kaynaklarınbın kontrolü için savaştığını, özellikle içinde bulunduğumuz coğrafyanın buna bizzat şahit olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan,  "Bir damla petrolü insan kanından insan hayatından daha değerli gören zihniyet dünyaya barış ve huzur getirememiştir. Yaşanan onca acıya, ölüme, yıkıma rağmen ne yazık ki bu anlayışın belli kişiler tarafından devam ettirildiğini görüyoruz. Özellikle Doğu Akdeniz'de bulunan Hidro Karbon kaynaklarının paylaşımı konusunda birileri hakça paylaşım yerine gerilimi körüklemeye çalışıyor. Adaletli paylaşım imkanı varken tehdit diline ve şantaj politikalarına başvuruluyor. Oysa hiçbir ülke uluslararası hukuktan üstün değildir. Emrivakilerle netice alınamayacağı artık idrak edilmelidir. Ben yaptım oldu mantığıyla kimse bir yere varamaz. Aba altından sopa göstererek hiçbir ülke bir başkasına bir başkasına haklarından sarfınazar ettiremez. Bilhassa Türkiye böyle bir zillette asla boyun eğmez." dedi.

ERDOĞAN: "BİZ BUNLARIN BAĞIRMALARIYLA ORADAN GEMİLERİMİZİ ÇEKMEYİZ"

Türkiye'nin kendi hukukunun ve Kıbrıs Türk'ünün çıkarlarının çiğnenmesine izin vermeyeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu an son teknolojiye sahip iki sondaj gemimiz Fatih ve Yavuz ile 2 sismik araştırma gemimiz bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Biz bunların bağırmalarıyla, çağırmalarıyla oradan gemilerimizi çekmeyiz. Onlar orada şu anda görevlerini yapıyorlar ve yapmaya devam edecekler. Gemilerimizin ve mürettebatımızın güvenliği ise Deniz Kuvvetlerimiz tarafından en üst düzeyde sağlanıyor. Bu gemilerimizin yürüttüğü faaliyetlerin kısa sürede meyve vereceğine inanıyorum. Şimdi Libya ile de biliyorsunuz anlaşmamızı yaptık. Bu anlaşma şimdi parlamentomuza gelecek ve parlamentomuzdan da geçmek suretiyle bu işi çok farklı bir konuma taşımış olacağız. Şimdi Libya'yı tehdit etmeye başladılar. Bu anlaşma yapıldı. Bu anlaşmanın diğer ayakları da aynen uygulamaya girecek. Bizim sondajlarımızdan çatışma ve kan değil, barış ve refah fışkıracak. Ben bu inançla, sizlerin vasıtasıyla Doğu Akdeniz'deki tüm taraflara samimi bir çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin enerjiyi bir çatışma aracı yerine işbirliği zeminine dönüştürelim. Diplomasinin imkânlarını kullanmak varken bölgeyi yeni bedeller ödetecek yollara tevessül etmeyelim." ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: "81 İLİMİZİN TAMAMINA DOĞALGAZ ARZI SAĞLADIK"

Artan nüfus ve büyüyen küresel ekonomi neticesinde enerjinin çok ciddi bir küresel mesele olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Enerji güvenliğinin sağlanmasında üretici, transit ve tüketici ülkeler arasındaki etkin işbirliğinin önemli olduğuna inanıyoruz. Türkiye stratejik konumu ile enerji üreten ve tüketen ülkelerin tam kavşağında yer alıyor. Bugün yerkürede yer alan doğal gaz rezervlerinin yüzde 70'i, Petrol rezervlerinin ise yüzde 60'ı komşularımızın topraklarında bulunuyor. Ayrıca ülkemiz Avrupa'nın 4'üncü, dünyanın 18'inci en büyük doğal gaz piyasası konumundadır. 2002 yılında 5 ilimizde doğalgaz varken,  bugün 81 ilimizin tamamına doğalgaz arzı sağladık. 2019 Ağustos rakamlarıyla 144 bin kilometreyi aşan bir  doğalgaz dağıtım şebekesine çıktı. Ülke nüfusumuzun yüzde 81'ine yani 66 buçuk milyon insanımıza doğalgazı ulaştırdık. 2018 yılı doğalgaz talebimiz ise 49,3 milyar metreküpü buldu. Doğalgaz depolama kapasitemizi 4 milyar metreküpten 11 milyar metreküpe çıkarmayı planlıyoruz. 2 yüzer gaz depolama ve gazlaştırma gemisini hizmete sunduk. İnşallah bunlara bir yenisini daha ekleyeceğiz. Toplamda 5,4 milyar metreküplük kapasiteye sahip Tuz Gölü doğalgaz depolama tesisinin son bölümünün temelini bu sene attık. Bu kısmın 2023'te devreye girmesi ile Tuz yapılarında dünyanın en büyük depolama tesisine sahip olacağız." şeklinde konuştu.

ERDOĞAN: "BİZE BİR ADIM  ATANA BİZ KOŞARAK GİTTİK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TANAP'ı ülkemizin barışçıl vizyonunun en somut işareti olarak nitelendirerek, "Bütün bu rakamların, istatistiklerin ülkemize sağladığı imkanların yanı sıra çok ciddi bir sorumluluk da yüklediğini biliyoruz. Nitekim, bugüne kadar bu mesuliyetimizin bilinciyle hareket ettik. Karşılaştığımız bir çok çifte standarda rağmen diyalogdan, diplomasiden, uluslararası hukuktan asla taviz vermedik. Rekabet yerine işbirliğinin, gerilim yerine müzakerenin, kavga yerine meselelerimizi konuşarak çözmenin peşinde olduk. Bize bir adım atana biz koşarak gittik. Bugün de yarın da aynı hüsnü niyetle niyetle hareket etmeye devam edeceğiz. Ne haklarımızdan vazgeçeceğiz, ne  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin hakkını yedireceğiz, ne de hakkımız olmayana el uzatacağız. Adalet, istikrar ve bölgesel işbirliği için gayret göstermeyi sürdüreceğiz. Bugün hep birlikte Avrupa bağlantısı açılış törenini icra ettiğimiz TANAP, ülkemizin barışçıl vizyonunun en somut işaretidir. Dünya gündeminin ticaret savaşlarıyla, terörle, sokak olaylarıyla, istikrarsızlıkla meşgul olduğu bir dönemde biz bugün Avrupa ile Asya'yı TANAP'la bir kez daha birbirine bağlıyoruz. Buradan bölgemiz ile beraber tüm dünyaya işbirliği ve ortaklık mesajları veriyoruz. Türkiye'yi 3 kıtanın enerji ticaret merkezine dönüştürme yolunda yeni bir adım daha atıyoruz." dedi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.