Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Nur Yılmaz Ercin, "Askıda Okul Giysisi Dayanışması” kapsamında bu yıl Edirne’de 65 öğrencinin okul giysisinin temin edildiğini bildirdi. Erçin, bu sayının geçtiğimiz yılların yarısı kadar olduğunu ve bu azalmanın nedenin ise, katkıda bulunmak isteyenlerin alım güçlerinin düşmesi olduğunu vurguladı.
Edirne Çocuk Hakları Derneği Yönetim Kurulu üyeleri dün basın toplantısı düzenleyerek, "Askıda Okul Giysisi Dayanışması”nı tamamladıklarını bildirdi. Konu hakkında bilgiler veren Başkan Nur Yılmaz Erçin, derneklerinin, çocuklara yönelik her türlü ayrımcılığa, istismara, suistimale ve ihmale karşı toplumsal aklın olduğu kadar vicdanın da sesi olmaya çalıştığını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Derneğimiz, kentteki çocuklara dair yapılması gereken ne olursa elini taşın altına koymaya çalışıyor. Bir yardım derneği olmamamıza rağmen, daha önce iki kez yaptığımız ve tatmin edici sonuçlar alınca tekrarına karar verdiğimiz “Askıda Okul Giysisi Dayanışması”nı yaklaşık iki aylık bir sürecin sonunda tamamladık. Öncelikle dayanışmamıza katkıda bulunan tüm üyelerimize, gönüllülerimize, kentimizde yaşayanlara, başka şehirlerden el verenlere ve bu dayanışmaya ev sahipliği yapan mağazamıza, ayrıca, bu farkındalığı kente duyuran yerel medyamıza çok teşekkür ediyoruz. İyi ki varsınız.
KATKIDA BULUNMAK İSTEYENLERİN ALIM GÜCÜ AZALDI
“Askıda Okul Giysisi Dayanışması” kapsamında bu yıl Edirne’de 65 öğrencinin okul giysisi temin edildi. Geçtiğimiz yıllara nazaran yarı yarıya bir düşüşten söz ediyoruz. Ancak, ne yazık ki, ihtiyacı olan çocuk sayısının azalmasından değil, katkıda bulunmak isteyenlerin alım gücünün düşmesinden kaynaklı bu sonuç, süreç boyunca taşıdığımız endişenin resmi oldu. Zira, daha önce bir kişi bir çocuğu giydirebiliyorken, bu yıl bir çocuğun okul giysisini temin etmek için üç kişinin el vermesi gerekti. Biraz da karamsarlığa dönüşen endişemiz budur. Okul dönemi çocukların ihtiyaçları okul giysisiyle de bitmiyor. Kırtasiye, beslenme, sağlıklı içilebilir su ihtiyacı da olan çocuklarımız için yılda bir kez yapılabilen okul giysisi dayanışmasının da sürdürülebilir olmadığını deneyimledik. Edirne Çocuk Hakları Derneği bir yardım kuruluşu olmamasına rağmen, içinde bulunduğumuz dönemin ekonomik ve toplumsal koşullarından olumsuz etkilenen çocukları görmezden gelemezdik. Ancak, daha fazlasıyla karşılaşacağımızı öngörememiştik. 14-15 yaşlarında bir lise öğrencisi bize ulaştı ve okul giysisi talebinde bulundu. Bunun ne anlama geldiğini artık hepimiz çok iyi biliyoruz. Oysa, çocuklar ve gençler en temel haklarından biri olan eğitimden, ama’sız, fakat’sız yararlanabilmeli. Sekiz yıl zorunlu eğitim diyorsak, şartlar kadar olanakların da sağlanması gerekiyor. Eğitim için gerekli olan zorunlu ihtiyaçların, gönüllülerin bağışlarıyla giderilmesinin sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmadığını söylemek zorundayız. Eğitimdeki temel ihtiyaçlar olan okul giysisi, içilebilir su, kırtasiye, beslenme, barınma sorunu, tüm merkezi ve yerel yönetimler tarafından ciddiyetle ve samimiyetle yeniden ele alınmalı. Okula devamın ilk koşulu olan bu olanaklar sağlanmalı ki, çocuklar okullarına gidebilsinler. Okul giysisini almış bir çocuk, derse aç giriyorsa yine eksik, yine hatalı bir durum var demektir.
ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE AKRAN ZORBALIĞINI KONUŞACAĞIZ
Önümüzdeki günlerde yine akran zorbalığını konuşuyor olacağız. Önerimiz, bunu yaparken sadece çocukların davranışlarının değil, sorumlular, ilgililer ve yetkililer olarak yetişkinlerin kararlarının da gerekiyorsa sorgulanması olacak. Savaşlardan, çatışmalardan, doğal afetler karşısındaki yenilgilerden, yoksulluktan, her türlü ayrımcılıktan, istismar ve ihmallerden sorumlu olanlar çocuklar değil.
Edirne Çocuk Hakları Derneği olarak, çocukların tüm haklarından azami düzeyde yararlanabilmeleri için bundan sonra da elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Beklentimiz, toplumun her kesiminin ve ayrıca tüm yetkililerin ve ilgililerin, bu konudaki farkındalık çalışmalarımıza ses ve omuz vermeleri."
Yavuz Göktaş