EDİRNE, AHİSİNİ SEÇTİ

Edirne 1’inci Sanayi Sitesi’nde saraç ustası olan ve 62 yıldır esnaflık yapan Fikret Üstev, Edirne’de "yılın ahisi" seçildi.

EDİRNE, AHİSİNİ SEÇTİ

Edirne 1’inci Sanayi Sitesi’nde saraç ustası olan ve 62 yıldır esnaflık yapan Fikret Üstev, Edirne’de "yılın ahisi" seçildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
18 Eylül 2018 Salı 08:57
EDİRNE, AHİSİNİ SEÇTİ

Ahilik Haftası'nın başlaması dolayısıyla Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Törende, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz tarafından anıta çelenk sunuldu ve ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Edirne'de, "yılın ahisi" seçilen 62 yıllık saraç ustası Fikret Üstev, “ Ahilik, Dürüstlük, ahlak, yalan söylemeyen ve haram yemeyen demektir. Hayırlısı olsun” Dedi.

Törende konuşan Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, “Esnaf ve sanatkarlar ekonominin ve sosyal yaşamın barometresidir. Bu haftada ahilik kutlamaları var. Hayırlısı olsun. Yılın ahisini de tebrik ediyorum” Dedi.

“AHİLİĞİN TEMEL AMACI ‘SOSYAL ADALETİ’ GERÇEKLEŞTİRMEKTİR”

Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun da,  “Ahilik kültürünün tanıtılması, esnaf ve sanatkârlar ile bunların teşkilatlarında yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması ile çalışma ve faaliyetlerinin değerlendirilmesi için yapılan Ahilik Haftası Kutlamaları Kırşehir merkez olmak üzere 81 ilimizde kutlanmaktadır. Bu yıl 17-23 Eylül 2018 tarihleri arasında 31. Ahilik Haftası kutlanmaktadır. Ahi Evran tarafından Anadolu'da Ahilik teşkilatı kurulmuş, Ahi birlikleri önceleri debbağ, kunduracı ve saraçları içine alan bir teşkilat şeklinde ortaya çıkmış ve Selçuklu Devleti döneminde 32 farklı mesleği içine almıştır. Ahiliğin temel amacı, zengin ile fakir, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, halk ile devlet arasında iyi ve sağlam ilişkiler kurarak 'sosyal adaleti’ gerçekleştirmektir. İyi bir teşkilatlanma ve eğitimle bu amaca ulaşan ahilikte; yamak, çırak, kalfa ve usta arasında değişmez bir hiyerarşi vardır. Belirli aşamalardan sonra kişiler bir üst basamağa çıkabilirler. En üst basamakta herkesin saygısını kazanmış bir Ahi Baba vardır. Ahiler sanat ve meslekleri için gerekli hammadde tedarikinden onun işleyişine ve satışına dek, her aşamayı inceden inceye kurallara bağlamış ve bu kuralara uymayanlara yetkili kurullar tarafından çeşitli cezalar uygulanmıştır. Bu durum hem meslek erbabını hem de üretici, tüketici arasındaki ilişkilerde rekabet, haset ve kavga gibi sürtüşmeleri ortadan kaldırmıştır. Ahilik teşkilatı esnaf ve sanatkârların hak ve hukuklarını savunan, ticari faaliyetlerinde kolaylıklar oluşturan bir teşkilattır. Günümüzün İşveren sendikaları, TSE, Esnaf Odaları, TOBB gibi birçok teşkilatın temelini oluşturduğu gibi çağımızın birçok kanun ve mevzuatının temelini de oluşturur. Ne yazık ki son günlerde bazı sektörler, girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yaparak haksız kazanç elde etme çabası içindeler, Zor durumda iken ülkesinin, vatandaşının yanında olmayıp, fırsatı ganimete çevirenler bilsinler ki bu millet onları tanıyacak ve affetmeyecektir. Bunları vicdanlı olmaya Ahi ahlakı ve kültürü ile ticaret yapmaya davet ediyorum. Esnaf ve Sanatkârımızın Ahilik haftası kutlar hayırlı ve bol kazançlar dilerim.” Dedi.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.