EDİRNE'NİN LEZZET HAZİNESİ TANITILDI

Edirne Gastronomi Festivali’nde, şehrin zengin mutfak kültürünü yansıtan “Topraktan Sofraya Edirne” kitabı tanıtıldı. Törende Vali Sezer, “Bu festivalle ve kitabımızla, tarihin tozlu raflarında kalmış bilgilerimizi geleceğe taşıyoruz” dedi.

EDİRNE'NİN LEZZET HAZİNESİ TANITILDI

Edirne Gastronomi Festivali’nde, şehrin zengin mutfak kültürünü yansıtan “Topraktan Sofraya Edirne” kitabı tanıtıldı. Törende Vali Sezer, “Bu festivalle ve kitabımızla, tarihin tozlu raflarında kalmış bilgilerimizi geleceğe taşıyoruz” dedi.

VATANDAŞ
VATANDAŞ
02 Kasım 2024 Cumartesi 00:00
EDİRNE'NİN LEZZET HAZİNESİ TANITILDI

Edirne’de 3 gün düzenlenen Gastronomi Festivali, “Topraktan Sofraya Edirne” kitabının tanıtımıyla başladı. Tarihi Edirne Tren Garı'nda düzenlenen etkinliğe; Edirne Valisi Yunus Sezer ve eşi Canan Sezer, Kosova Bölge Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler'in de aralarında bulunduğu birçok önemli isim katıldı.

Etkinlik, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları anısına 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Edirne Valisi Yunus Sezer, konuşmasında festivalin önemine vurgu yaparak, “Bir milletin kültürü varsa o millet kültürdür. Maalesef unutulmaya yüz tutan birçok yemek ve içecek var. Bunların gelecek nesillere kazandırılması bizim en büyük görevlerimizden biri” ifadelerini kullandı.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler ise, “Edirne, kıyamete kadar ayakta kalacak bir şehir. Sayın Valimiz, bu güzel şehri bir kültür ve lezzet şehri haline dönüştürme çabasını bu festivalle taçlandırmış oldu” diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Edirne'nin misafirperverliğini ve zengin yemek kültürünü vurgulayarak, “Bizde misafirin tok olup olmadığı sorulmaz, sofra hemen kurulur. Bu festival, soframızı daha da büyütmemize vesile olacak” dedi.

Kosova Bölge Kalkınma Bakanı Fikrim Damka ise, Edirne’nin göçlerle harmanlanmış kültürel zenginliğine dikkat çekerek, “Anadolu ve Balkan ruhunun birleştiği bu şehirde, şeflerimizin emeğiyle hem geleneklerimizi hem de annelerimizin tariflerini yaşatıyoruz” şeklinde konuştu.

Topraktan Sofraya Edirne” kitabı, 56 şefin hazırladığı 101 Edirne yemeği, tatlısı ve içeceğini içeriyor. Kitabın sunumu Şef Özlem Mekik tarafından gerçekleştirildi ve etkinliğe katılanlar, video gösterimleriyle tanıtılan tariflerin görsel şölenini izledi.

GASTRONOMİ FESTİVALİ’NDE BAHRİ DİNAR’IN YOKLUĞU HİSSEDİLDİ

Edirne Tava Ciğerini Koruma ve Yaşatma Derneği, kurucusu Bahri Dinar’ın yokluğunun festivalin enerjisini azalttığını belirtti. Dernek Başkanı Uğurcan İmrak, “Bahri abimizin varlığı, festivallere enerji katıyordu. Onun olmadığı bu etkinlik biraz daha sönük geçti” dedi. İmrak, Bahri Dinar’ın Edirne’nin turizmi ve gastronomisi açısından çok önemli bir şahsiyet olduğunu vurgulayarak, “Biz elimizden geldiğince bu işi sürdüreceğiz ama bir Bahri Dinar olamayız” ifadelerini kullandı.

EDİRNE TİCARET VE SANAYİ ODASI’NDAN “GASTRO AKADEMİ” İLE KATILIM

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sezai Irmak, festivalde Gastro Akademi mutfağıyla yer aldıklarını belirtti. Irmak, “Gastro Akademi, kalkınma ajansının hibe desteğiyle odamızın üst katında oluşturulan profesyonel bir mutfak. Uzman hocamız eşliğinde şef adaylarımızla birlikte burada yer alıyoruz” dedi. Irmak, Edirne’nin gastronomi alanında büyümeye devam ettiğini ve festivalin turistleri çekme potansiyelini artırdığını söyledi.

KARAAĞAÇ’IN TESCİLLİ ACI BİBERİ İLGİ ODAĞI OLDU

Edirne’nin meşhur tava ciğerinin vazgeçilmez garnitürü olan tescilli Karaağaç acı biberi, festivalde en çok ilgi gören stantlardan biri oldu. Biber üreticisi Yılmaz ve Tunahan Ule, ata tohumlarından ürettikleri biberleri ve bu biberlerden yapılan sosları tanıttı. Üretici Ule, “Karaağaç biberi ince kabuğu sayesinde kurutulabiliyor ve çubuk kraker gibi kıtır kıtır oluyor. Bu, onu diğer biberlerden ayıran en önemli özelliktir” dedi. Standın yoğun ilgi gördüğünü, fotoğraf çekmek için sıraya girenlerin olduğunu da ekledi.

VALİ SEZER’DEN FESTİVAL STANDLARINA ZİYARET

Edirne Valisi Yunus Sezer ve eşi Canan Hanımefendi, festivaldeki standları gezerek üreticilerle sohbet etti. Özellikle Karaağaç biberi standı büyük beğeni topladı.

KARAAĞAÇ BİBERİNİN FESTİVALE KATKISI

Üretici Ule, Karaağaç biberinin yalnızca tava ciğerin değil, köfte, çorba ve çeşitli yemeklerin yanında da tüketildiğini belirtti. Ule, “Kuru biber artık hayatın her alanına girmiş durumda. Festivalde en beğenilen standın bizimki olması bizi mutlu etti” diyerek festivalin Edirne’nin gastronomi tanıtımına katkı sağladığını vurguladı.

Mert Hamarat

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.