EDİRNE'YE NOSTALJİK TREN

Turistik gezi treni, ilk yolculuğunu Selimiye Meydanı önünde düzenlenen törenin ardından yaptı. Meydandan kalkan tren ilk seferini Edirne Valiliği’ne yaptı. Tren bugünden itibaren Karaağaç Mahallesi’ne sefer yapacak ve 1 Mayıs’a kadar ücretsiz olarak yolcu taşıyacak.

EDİRNE'YE NOSTALJİK TREN

Turistik gezi treni, ilk yolculuğunu Selimiye Meydanı önünde düzenlenen törenin ardından yaptı. Meydandan kalkan tren ilk seferini Edirne Valiliği’ne yaptı. Tren bugünden itibaren Karaağaç Mahallesi’ne sefer yapacak ve 1 Mayıs’a kadar ücretsiz olarak yolcu taşıyacak.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
16 Nisan 2024 Salı 00:00
EDİRNE'YE NOSTALJİK TREN

TURİSTİK GEZİ TRENİ İLK SEFERİNİ VALİLİĞE YAPTI

Nostaljik trenin ilk yolculuğa Valisi Yunus Sezer, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu,  Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hacı Ali Büber, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk ile bazı daire müdürleri ve turizmciler katıldı.

Yolculuğun tamamlanmasının ardından Turistik Gezi Treni ile ilgili açıklamalarda bulunan Vali Sezer, “Edirne’miz büyük bir tarihi turizm hazinesi üzerinde duruyor. Her tarafından bir tarihi yapı, kültürel yapıyla karşı karşıyayız. Burada bin 560 kadar tarihi eserimiz var. Önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehrin üzerinde bulunmaktayız. Osmanlı'ya başkentlik yapmış. Az önce gezerken de bunu daha iyi şekilde görmüş olduk” dedi.

Edirne’nin önemli turizm potansiyeline sahip olduğunu belirten Sezer, açıklamasında şunları söyledi:

“Edirne'ye 1 yıl içerisinde 6 milyonun üzerinde turist geliyor. Yatılı kalan turist sayısına baktığımız zaman da rakam yüksek. Gelen her 10 kişiden 1 tanesi Edirne'de konaklıyor. Şimdi kentimizi destinasyonlarıyla tanıtmamız gerekiyor. Şu ana kadar nostaljik trenin de gezebileceği 7 tane hat belirledik. Burada da bir çok tarihi yapı, tarihi eser, tarihi olayların meydana geldiği alanlar var. Amacımız şudur; bizim bu tarihi ve kültürel altyapıyı bir şekilde ayağa kaldırmamız gerekiyor. Bunun için Kaleiçi, Saraçlar da dahil bütün tarihi yapıları, konakları restore edip, yeniden ihya etmemiz gerekiyor ki şu anda yoğun bir çalışma başlattık.Yollar, mekânlar dar oluyor. Dolayısıyla bizim, yerli ve yabancı turistlerin gelip gezebilecekleri bir nostaljik trenler de dahil olmak üzere farklı ulaşım araçlarına ihtiyacımız var. Çünkü trafiği yoğun bir şekilde etkiliyor. Biz bugün bu nostaljik treni, Turizm Haftası nedeniyle faaliyete geçirdik. Bundan birkaç tane daha yaptırmayı düşünüyoruz. Neden? Tarihi alanlara giriş çıkışı kolay olsun diye. Tur otobüslerini belli bir yerde toplayalım. Oradan tur rehberleri eşliğinde geziler düzenlensin. Bunu amaçlıyoruz. Bir deneme amacıyla bunu yaptık. Şu anda birkaç hafta bu şekilde deneyeceğiz. Lokasyonları deneyeceğiz. Burada birkaç dilde kulaklıkla tarihi yapıları anlatan, tanıtan dijital rehberlerimiz olacak".

SEZER'DEN KAYIK PROJESİ

Tunca ve Meriç nehirlerini de beklenen ölçüde kullanarak turizme kazandırmak istediklerini ifade eden Vali Sezer,“Bununla ilgili de saltanat kayıklarını faaliyete geçireceğiz. Şu anda 4 tane yaptırdık ve bunun da bir denemesini yapacağız. Burada bizim amacımız; valilik, belediye, kurumlar olarak öncülük yapmak. Bundan sonra da özel sektörün bu işi yapmasını istiyoruz. Bir yapı, bir çatı oluşturmayı hedefliyoruz. Edirne Yöresel de bulunan bir tanesi. Hediyelik eşyaların, Edirne’ye ait her şeyin olduğu bir yapıyla oluşturduk. Bütün kurumları bu manada turizm, kültür ve Edirne başlığı altında toplamayı amaçlıyoruz. Herkes aynı hedefe hizmet etsin. Böylece enerjimizi bir noktaya hedefleyelim. Bir taraftan tarihi yapılarımızı restore edip turizme kazandıracağız" dedi.

TREN BİR SÜRE ÜCRETSİZ OLACAK

Trenin 1 Mayıs'a kadar ücretsiz olarak yolcu taşıyacağını, şu ana kadar 7 ayrı rota tespit ettiklerini ifade eden Vali Sezer, şöyle devam etti:

 “Lokasyonlara hızlı erişim, sağlıklı bilgi edinme adına yapılmış bir deneme. Edirne turizm, kültür şehri. Balkanlar'ın ve Türkiye'nin çok önemli lokasyonlarından biri olur. Hatta en önemli lokasyonlarından biri olacağını düşünüyoruz. Şu anda ücretsiz. Biz birkaç hafta deneme yapacağız. Onu daha sonra düşüneceğiz. Bizim amacımız, bu işi tanıtım için yapmak. Şu anda 7 rotamız var. Saatlerini koyacağız ve bugünden itibaren sürekli Selimiye’nin oradan kalkacak. Bizim lisede, ortaokulda okuyan çocuklarımız da Edirne’yi bilmiyorlar. Üniversiteye gelen öğrencilerimiz de çok bilmiyorlar. Bir taraftan da mesela belirli hafta sonları üniversiteden kalkıp tüm rotaları gezecek"

Bülent Sarıçiçek

Son Güncelleme: 16.04.2024 16:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.