Edirne’yi Çini Eserleriyle Tanıttılar

Edirne Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Kurs Merkezi’nde düzenlenen çini dersleri 13 Nisan Cuma günü bitti ve ortaya çıkan eserler Ayşekadın’daki Halk Eğitim Kurs Merkezi’nde sergilendi.

Edirne’yi Çini Eserleriyle Tanıttılar

Edirne Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Kurs Merkezi’nde düzenlenen çini dersleri 13 Nisan Cuma günü bitti ve ortaya çıkan eserler Ayşekadın’daki Halk Eğitim Kurs Merkezi’nde sergilendi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
13 Nisan 2018 Cuma 20:16
Edirne’yi Çini Eserleriyle Tanıttılar

Edirne Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Kurs Merkezinde düzenlenen kursta ortaya çıkan eserlerle Edirne’nin tarihi ve kültürel değerleri tanıtılmayı amaçlandı.

Edirne Halk Eğitim Merkezi Çini Öğretmeni Nadir Atlı kursla ilgili konuşurken “Bu kursumuz 1 Şubat’ta açıldı iki buçuk ay sonra 13 Nisan tarihiyle kursumuz bitiyor. Bizim buradaki amacımız Edirne’nin tanıtılmasını sağlamak. Burada kullandığımız desenler malzemeler hepsi Edirne’yle bağlantısı olan malzemeler. Amacımız Edirne’ye gelen insanların Edirne’den hatıra olarak bir eşya götürmelerini sağlamak. Burada önemli olan turizme hizmet edebilmek görevimiz bu. Şu anda bunu yapmaya çalışıyoruz. Ben kendim bu kentin insanıyım ve Betexper kendime bu kente nasıl hizmet edebilirim diye sorduğumda toprağı hediyelik eşyaya dönüştürmeye karar verdim. Yeterli mi değil tabi ki ancak benden sonra yetiştirdiğimiz öğrenciler bu işe sahip çıkarlarsa o zaman yeterli olacaktır. Bizde kırmızı çamur çok fazla beyaz çamur daha azdır. Onun için zaten beyaz çamur çok değerli bir çamurdur ama şu anda kırmızı çamur ile uğraşıyorum. Kırmızı çamurda olay biraz değişecek ürünler biraz daha ucuzlayacak. Belediye için hediyelik revaklar yapıyoruz. Sayın belediye başkanımız gelen misafirlere bu revakları hediye ediyor. Selimiye Camii, Adalet kasrı bunlar gibi Edirne’nin tarihsel ve kültürel değerlerini eserlerimize işliyoruz.” İfadelerinde bulundu.

Çinilerin yapım sürecini anlatan Nadir Atlı’nın öğrencilerinden Dilek Kutlu “ Çamuru kalıplarımızın üzerine koyuyoruz. Daha sonra presin içine koyup basıyoruz ve kalıbı çıkarıp ters çevirip elimize alıyoruz. Daha sonra çıkardığımız kalıpları kurumaya bırakıyoruz ve temizleyip fırına veriyoruz. Fırından çıktıktan sonra da boyanıp hazır hale geliyor.” Dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Nadir Adlı.. 2018-04-14 07:28:09

Edirne kültürünun tanitilması ve Unutulmaya yuztutmuş elsanatlarimizin günyüzüne çikerilarak ozellikle hediyelik eşya Kültürümüz olarak kullanilmasinda harcadiginiz emege ve mucadelenize gonulden katiliyorum..Ornek olacaği inanciyla tesekkür ediyor, saygilarimı sunuyorum..