EDİRNE’Yİ ÜZEN KARAR !

  Yurdumuzda bulunan Klasik Liseler arasında,  önemli bir yere sahip ve 157 yıllık geçmişi bulunan Edirne Lisesi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, ‘’Proje Liseler’’ kapsamına alınmadı. Edirne Lisesi Eğtim Vakfı Başkanı Atıl Erman yaptığı açıklamada “Edirne Valiliği’nin Edirne Lisesi’ni aday göstermesine karşın, bakanlığın okulumuzu listeden çıkartması, bizi gerçekten çok, ama çok üzdü” dedi.

EDİRNE’Yİ ÜZEN KARAR !

  Yurdumuzda bulunan Klasik Liseler arasında,  önemli bir yere sahip ve 157 yıllık geçmişi bulunan Edirne Lisesi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, ‘’Proje Liseler’’ kapsamına alınmadı. Edirne Lisesi Eğtim Vakfı Başkanı Atıl Erman yaptığı açıklamada “Edirne Valiliği’nin Edirne Lisesi’ni aday göstermesine karşın, bakanlığın okulumuzu listeden çıkartması, bizi gerçekten çok, ama çok üzdü” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
18 Nisan 2018 Çarşamba 08:11
EDİRNE’Yİ ÜZEN KARAR !

          Tarihsel geçmişinde çok sayıda kaliteli insanın yetişmesine, büyük bir katkıda bulunan ve yetiştirdiği öğrencileri arasında, çok sayıda Profesör, Avukat, General, Doktor, Mühendis ve Bilim Adamlarının yer aldığı  Edirne Lisesi’ne uygulanan bu haksız kararın, bir defa daha gözden geçirilerek, Edirne Lisesi’ne hak ettiği ‘’Proje Liseler’’ unvanı iadesini Edirneliler ısrarla istiyorlar.

                Edirne Lisesi’nin, Edirne Lisesi Eğitim Vakfı ve Edirne Lisesi’nden Yetişenler Derneği’nce yapılan çok başarılı ve ısrarlı çalışmaları ile parasal harcamaları sonucunda, İstanbul’da bulunan Vefa Lisesi, Fatih İstanbul Lisesi, Galatasaray Lisesi, Kabataş Erkek Liseleri’nden daha üst düzeyde, modern bir Lise olan Edirne Lisesi, sürekli yeni yatırımlar yaparak kendini sürekli yeniliyor.

                Şimdi aldığı 3-4 tarihi bina ile kapasitesini genişleten Edirne Lisesi, 1-2 yıl içinde kolej hüviyetine bürünüp, Balkanlar’a açılmaya hazırlanırken, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yediği bu çelme, hiçbir zaman unutulmayacaktır.

                “EDİRNE LİSE’Lİ 120 ÖĞRENCİ

                ÇANAKKALE SAVAŞINDA ŞEHİT OLDU”

                Edirne Lisesi yıllardır tüm Trakya Halkı’nın çocuklarına kaliteli bir eğitim hizmeti vermenin yanı sıra, Çanakkale Savaş’larında gösterdiği kahramanlık ile tanınmış bir Lisedir. 1915 yılında Çanakkale’nin düşman saldırısına uğraması sonucu, Çanakkaleliler Edirne’ye bir telgraf çekerek, acilen insan desteği istemişlerdi. Bunu duyan ve o yıllarda Edirne Lisesi’nin son sınıflarında eğitim gören 120 öğrenci, derhal Edirne Valiliğine başvuruda bulunarak, gönüllü olarak savaşmak üzere Çanakkale’ye gitmek istediklerini belirtmişler ve bu istekleri kabul edilmişti. Edirne Valiliği kendilerine Çanakkale’ye savaşa gitmeleri için izin vermişti.

                Ancak, savaş sırasında kahramanca çarpışan öğrencilerin tamamı şehit düşmüştü. Ve bir daha geri dönmemişlerdi. Bunun üzerine, şehit düşen liselilerin anısına o zamana kadar tüm duvarları sarı renkte boya ile boyalı olan okulun, diğer bazı duvarları ise kan rengini temsilen kırmızıya boyandı. İşte bundan sonra şehit liselilerin anısına, okulun forma renkleri sarı-kırmızı olarak belirlenmiş ve bu da okulun amblemini oluşturmuştur.

                Tarihi Edirne Lisesi’nin Milli Eğitim Bakanlığınca ‘Proje Liseleri’ne seçilmemesi üzerine, açıklamalarda bulunan  Edirne Lisesi Eğtim Vakfı ve Edirne Lisesi’nden Yetişenler Derneği Genel Başkanı Atıl Erman ‘’1857 yılında kurulan ve Türkiye’nin en köklü Liselerinden olan Edirne Lisesi’nin, Milli Eğitim Bakanlığı’nca açıklanan proje liseleri arasında yer almaması, kentimizde ve camiamızda büyük bir üzüntü yarattı. Özellikle öğrenci velileri ve bu lisenin eski mezunları bu kararı üzüntü ile karşıladıklarını bana telefon ederek, belirtiyorlar.

                1857 yılında Sultan Abdülmecid devrinde kurulan ve 161 yıldır bu ülkeye yaklaşık 16.000 çağdaş insan yetiştiren bu lise, Türk Milli Eğitiminin ulu çınarlarından biridir. O günden bu yana 4 Bakan, 3 Diplomat, 6 Rektör, 8 Vali, 16 General ve Amiral, 78 Profesör, 30’u aşkın Milletvekili, 40 civarında Belediye Başkanı ile çok sayıda teknokrat ve Bürokrat yetiştirmiştir.” Dedi

“LİSEMİZ ÜLKE ÇAPINDA ÖRNEK GÖSTERİLECEK BİR FİZİKİ ALT YAPIYA KAVUŞTU”

                Atıl Erman özellikle son 5 yıl içinde okulumuza yaptığımız yatırımlar sonucunda lisemiz ülke çapında örnek gösterilecek bir fiziki alt yapıya kavuştu derken  “Bugün birçok ünlü devlet lisesinde bulunmayan teknolojik tesisler okulumuzda öğrencilerimize hizmet vermektedir.

                Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin 6’ıncı Maddesinde belirtilen koşulların hepsine sahip  ve okulumuzun taban puanının 447 olmasına rağmen,  95 taban puanlı bir okulun seçilmesi, Edirne Valiliği’nin Edirne Lisesi’ni aday göstermesine  karşın, bakanlığın okulumuzu listeden çıkartması, bizi gerçekten çok, ama çok üzdü.

                Ancak bizler, çalışmalarımıza büyük bir şevkle ve özveri ile devam edeceğiz. Okulumuzu sadece ülkemizin değil, Balkanlar’ın örnek alınacak bir eğitim kurumu haline getirmek için, var gücümüzle çalışacağız. Önümüzdeki yıl tekrar Poje Okulu olmak amacıyla başvuruda bulunacağız ve olumlu sonuç alıncaya kadar da devam etmekte kararlıyız.’’ İfadelerinde bulundu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.