"EKMEK PAHALI, EMEK UCUZ"

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu MYK üyesi Mehmet Koç, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu AR-Ge Birimi Kamu-Ar'ın yapmış olduğu araştırmaya göre, Şubat 2025 itibarıyla açıklanan gıda fiyatları endeksine ilişkin yaptığı değerlendirmede, artan fiyatların halkın alım gücünü her geçen gün daha da düşürdüğünü açıkladı.

"EKMEK PAHALI, EMEK UCUZ"

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu MYK üyesi Mehmet Koç, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu AR-Ge Birimi Kamu-Ar'ın yapmış olduğu araştırmaya göre, Şubat 2025 itibarıyla açıklanan gıda fiyatları endeksine ilişkin yaptığı değerlendirmede, artan fiyatların halkın alım gücünü her geçen gün daha da düşürdüğünü açıkladı.

VATANDAŞ
VATANDAŞ
28 Şubat 2025 Cuma 00:00
"EKMEK PAHALI, EMEK UCUZ"

Koç, “Gıda fiyatlarında son dört yıldır devam eden artış eğilimi, 2025 yılında da hız kesmeden sürüyor. Halkın en fazla tükettiği 64 temel gıda maddesini baz alarak hazırlanan endekse göre, ocak ayında yüzde 4, Şubat'ta yüzde 2,2 olmak üzere yılın ilk iki ayında toplam yüzde 6,4’lük bir fiyat artışı yaşandı. Son bir yıldaki artış ise yüzde 52,8’i buldu. Bu rakamlar, sabit gelirli yurttaşların mutfağında yangının devam ettiğini gösteriyor” dedi.

Koç, Türkiye’deki enflasyonun dünya genelindeki düşüş eğilimine rağmen hâlâ yüksek seyrettiğine dikkat çekerek, “Eylül 2021’den bu yana gıda fiyatları yüzde 1.085 oranında arttı. O dönemde 100 liraya dolan bir alışveriş sepeti bugün 1.732 liraya doluyor. Aynı süreçte kamu çalışanlarının maaşlarındaki artış ise yüzde 881,5’te kaldı. Yani çalışanların gelirleri, gıda fiyatlarındaki artışı karşılamaktan çok uzak” diye konuştu.

"AÇLIK RİSKİ ARTIYOR"

Enflasyonun en ağır faturasını çalışanlar, emekliler ve dar gelirlilerin ödediğini belirten Koç, halkın temel gıda ihtiyaçlarını karşılamak için diğer zorunlu harcamalarından kısmak zorunda kaldığını söyledi. “Vatandaş, gıdaya daha fazla bütçe ayırabilmek için eğitim, sağlık, barınma gibi temel ihtiyaçlarından feragat ediyor. Hükümetin uyguladığı ekonomi politikaları, halkın alım gücünü artırmak yerine yoksullaşmayı derinleştiriyor” dedi.

Koç, yıllık bazda özellikle sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan yüksek oranlı artışlara da değinerek, “Meyve fiyatları 1 yılda yüzde 154,5, sebze fiyatları ise yüzde 116,5 arttı. Dar gelirli yurttaşlar için sağlıklı beslenmek artık lüks haline geldi” ifadelerini kullandı.

"GELİR DAĞILIMINDA ADALETSİZLİK BÜYÜYOR"

Koç, kamu çalışanlarına yapılan maaş artışlarının enflasyon karşısında yetersiz kaldığını belirterek, “Ocak ayında kamu çalışanlarına yapılan yüzde 6 oranındaki toplu sözleşme zammı, daha ilk 2 ayda tamamen eridi. Şubat ayından itibaren kamu çalışanları alacaklı konuma geldi. Bu durum, gelir dağılımındaki adaletsizliği daha da derinleştiriyor” dedi.

Hükümete çağrıda bulunan Koç, “Enflasyonun düşmesi için acilen halkın lehine politikalar uygulanmalı, temel gıda ürünlerine erişim kolaylaştırılmalı ve ücret artışları gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmelidir. Aksi halde, sabit gelirli vatandaşlarımızın yoksullaşma süreci daha da hızlanacak ve sosyal eşitsizlik derinleşecektir” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.