EMEKLİLER HAK ARAYIŞINDA

Türkiye’de toplam 20 ayrı emekli kurumu tarafından oluşturulan Türkiye Emekliler ve EYT’liler Birliği, Edirne’de açıklama yaptı.

EMEKLİLER HAK ARAYIŞINDA

Türkiye’de toplam 20 ayrı emekli kurumu tarafından oluşturulan Türkiye Emekliler ve EYT’liler Birliği, Edirne’de açıklama yaptı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
27 Mart 2024 Çarşamba 00:00
EMEKLİLER HAK ARAYIŞINDA

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu,Genel-İş Trakya Bölge Temsilciliği salonunda düzenlenen basın açıklamasına DİSK Emekli-Sen Edirne Şubesi, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası  Edirne Şubesi, Türkiye İşçi Partisi, Edirne İl Örgütü,CHP Taban Hareketi yetkilileri de hazır bulundu.

DİSK Emekli Sen Edirne Şube Başkanı Sait Dayıoğlu, Türkiye Emekliler ve EYT’liler Birliği’nin Bağımsız Emekliler Sendikası, Bağımsız Emekliler Platformu, EYT ve Emekliler Federasyonu, Çorlu Tüm Emekliler ve Sigorta Mağdurları SYDD, Birlik Dayanışmacı Emekliler,DİSK Emekli Sen Taban İnisiyatifi, Sivil Emekliler Derneği, 2021 Tüm Emekliler Sendikası, Emekli Meclisleri Sendikası, Tüm Emekliler Dayanışma Ağı, Mücadeleci Emekliler Derneği, Trakya EYT ve Emekliler Derneği, Adana EYT ve Emekliler Derneği, Özel Banka Sandık Emeklileri, Emekliler Birleşiyor Platformu, Tüm Emekliler Birleşim Platformu, Türkiye Emekliler Platformu, TOBBES Emeklileri Gönüllüleri Topluluğu, Kayseri EYT ve Emekliler Derneği ile Ankara EYT Platformu tarafından kurulduğunu açıkladı.

Dayıoğlu’nun konuşmasının ardından DİSK Emekli Sen Edirne Şube Disiplin Kurulu Üyesi Hilal Bilgenoğlu, emeklilerin taleplerini açıkladı. Bilgenoğlu,emekli aylıklarının iyileştirilerek uluslararası standart ve normlara uygun hale getirilmesi gerektiğini söyleyerek; “Aylık bağlama oranları 2000 yılı öncesine döndürülmeli. Güncelleme kat sayısında milli gelir artışından pay verilmelidir. En düşük emekli kök maaşı, en düşük memur maaşından az olmamalıdır. Emekli hak ve sahiplerinin aylıkları bağımsız kurumlarca açıklanan gerçek enflasyon oranına göre otomatik olarak güncellenmelidir. Emeklilere Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört ikramiye verilmeli. İkramiyeler dul ve yetim maaşı alanlara da aldıkları maaş oranı kadar değil, tam ödenmeli. Ödenen ikramiyeler asgari ücrete eşitlenmelidir. Temel gıda maddeleri ile elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zamlar nedeniyle düşen satın alma gücümüzde meydana gelen kaybın telafisi için, tüm emekli, dul ve yetimlerin kök maaşlarına acilen 12 bin TL seyyanen zam istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Emekli maaşlarının toplu iş sözleşmesi masasında belirlenmesini talep ettiklerini açıklayan Bilgenoğlu; “Emekli maaşlarının iktidarlar tarafından tek taraflı belirlenmesi yerine, Anayasa’da gerekli düzenlemenin uluslararası tüm metinlerde geçtiği gibi ‘herkes sendika kurabilir’ şeklinde düzenlenmesi ve ardından TBMM’de emekli sendikaları statü yasasının çıkarılarak, bizlerle birlikte toplu iş sözleşme masasında belirlenmesini istiyoruz. Bunun için de Anayasa’nın sendika kurma hakkını tanımlayan 51. maddesi ile toplu iş sözleşme hakkını tanımlayan 53. maddelerine ‘Emekliler ile dul ve yetim aylığı alanlar’ ibaresi eklenerek emeklilerin sendika kurma hakkı anayasal güvence altına alınmalı ve ilgili yasalarda gerekli değişiklikler yapılarak ‘Emekli sendikaları statü yasası’ çıkarılmalıdır. Aylık Bağlanma Oranlarının eski sisteme yani yüzde 70'e döndürülmesini istiyoruz. Gerçek bir İntibak Yasası acilen çıkarılarak, 2000 yılı öncesi ve 2000 yılı sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilmelidir” dedi.

UCUZ KONUT İSTEDİLER

Bilgenoğlu, çalışanların emekli olduklarında kıdem tazminatlarıyla bir daire satın alamadığına dikkat çekerek; “Konut sahibi olamayan emeklilere, TOKİ tarafından ucuz konut sağlanmalı. Emeklilere bir taraftan da barınma yardımı yapılmalıdır. Emekli yurttaşlara yaşamlarının sonbaharında hak ettikleri saygı gösterilmeli. Yalnız yaşayan, hasta ve bakıma ihtiyacı olan emekli ve yaşlı yurttaşlar için devlete ait huzurevi ve yaşam merkezi sayısı artırılarak, bakım hizmetleri yaygınlaştırılmalı. Emeklinin vefatı sonrası bakmakla yükümlü olduğu eşi ve çocuğuna, zaten düşük olan emekli maaşı daha düşük oranda ödenerek emeklinin geride kalan eşi ve evlenmemiş çocuğu tam bir sefalete mahkûm edilmektedir. Sosyal devlette dul ve yetim maaşı en düşük emekli maaşından az olamaz” şeklinde konuştu.

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.