Yağlı tohum desteklemelerinde yüzde 70’lik kısım Mayıs ayında çiftçiye ödenmiş ancak geri kalan yüzde 30’luk kısmın ne zaman ödeneceği belirtilmemişti. Zor durumda olan çiftçi desteklemelerin kalan kısmının ne zaman ödeneceğini merak ediyordu. Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamada, söz konusu desteklemelerin Kurban Bayramı’ndan önce yapılacağı duyurulmuştu. Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, yapılacak ödemeyle çiftçinin bayram öncesinde rahat bir nefes alacak olmasına rağmen, ödemeler için çok geç kalındığının unutulmaması gerektiğini dile getirdi.
“HİÇ BU KADAR GEÇ YATIRILMAMIŞTI”
CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bunlar 2018 yılının desteklemeleri. Aslında 2018 yılı bitmeden ödenmesi gereken destekler iken, 2019’a sarktı. Hiç bu kadar geç yatırılmamıştı. 2019’un Mayıs ayında yüzde 70’i ödenebildi. Yüzde 30’luk kısım için ödenek yok denilmişti. Şu anda bulunan bir ödenekle kalan yüzde 30’luk kısmı da ödeyecekler. Bu belki ekonomide biraz canlılık yaratacaktır ama uzun vadede vergisini toplayamayan, üretimi düzenli olmayan, dışa bağımlı bir ülkede büyük sorunlar yaşanacaktır. Türkiye’de şu anda işsizlik tavan yapmış durumda. Cari açık düşse de hala Türkiye’nin ithalatı, ihracatından fazla. Hala Türkiye üretmiyor. Çünkü maliyetler çok yüksek. Türkiye’deki yatırımcı, yabancı ülkelere kaçıyor. Türkiye’de yatırım yapmak son derece pahalı. Üretim yapmak son derece pahalı. Hele çiftçiler için; gübrenin yüzde 100 zamlandığı, ilaçların yüzde 80 civarında zamlandığı, akaryakıtın yüzde 50 zamlandığı ve ithalattan yana olan bir hükümetin olduğu ülkede maalesef durum çok vahim. Tabi desteklemelerin yatırılması sevindirici bir haber ama bu çiftçinin alacağı.” dedi.
“ÇİFTÇİNİN GEÇ KALINMIŞ BİR HAKKI”
Her ülkede tarımın desteklendiğini söyleyen Gaytancıoğlu, “Her ülkede tarım desteklenir, desteklenmek zorundadır. Yasayla belirlenmiş bir durum bu. 2006 yılında çıkan Tarım Yasasında, ‘Çiftçiye her yıl gayrisafi milli hasılanın yüzde 1’inden az olmamak şartıyla destek verilir’ denir. Bu desteklerde hiçbir zaman yüzde 1 verilmedi. Sürekli yarısı verildi. AK Parti hükümetinin son 2 yıldaki uygulamalarına bakıldığında, bu yüzde 1’in yarısını da çeşitli taksitlerle, çeşitli kesintiler yaparak veriyorlar. Çünkü artık sıcak para ekonomisi bitmek üzere. Konuta dayalı, AVM’ye dayalı, betona dayalı üretim sistemi artık çöktü. Üretmeyen bir ülke maalesef bu durumlara düşer. Çiftçinin zaten bu desteği alması gerek. Zamanında ödenmeyen bir destek bu. Zamanında ödenmiş olsa çiftçi de bir açığını kapatacaktı belki. Dolayısıyla bu bir lütuf değil, çiftçinin hakkı. Geç verilmiş bir hakkı. Bunu, ‘Biz veriyoruz, destekliyoruz’ diye sunmak da yanlış. AK Parti’nin politikaları zaten iflas etmiş durumda. Hiçbir şekilde üretimi yönlendiremiyor, planlayamıyor. Kısacası Türkiye kötü yönetiliyor. Tarımı da, ekonomisi de kötü yönetiliyor. Bundan Edirne de nasibini alıyor. Bayram öncesi çiftçi bir nefes alacaktır tabii ki ama çok geç kalınmış bir ödeme olduğu da unutulmamalı.” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE’DE ŞU ANDA ÇARKLAR DÖNMÜYOR”
Birçok esnafın vergisini ödeyemediğini de vurgulayan Gaytancıoğlu, “Büyük ticarethane sahiplerinden vergi toplarsın. Büyük ticarethane sahiplerinin çoğu işyerini kapatıyor. Edirne’ye baktığınızda bile bu durum böyle. Çiftçi zaten zor durumda; devlete katkı yapamıyor. Çünkü desteklemesini alamıyor. Geriye dolaylı vergiler kalıyor. Onlar da maliyetleri arttırıyor ve enflasyon yaratıyor. İnsanların gelirlerini de arttıramıyorsun. Yani gelecek yıllar Türkiye ekonomisinin daha kötü olacağını öngörüyoruz. Üretim yok, tasarruf yok. Bankalara insanlar para yatıramıyor. Çünkü olmayan bir şeyi yatıramazsın. Bankalar da kredi vermek zorunda. Dışarıdan da para gelmiyor. Türkiye’deki siyasi atmosferi görüyorlar. ‘İstikrarsızlık var’ diyorlar. Çünkü enflasyon yüksek, faizlerde indirim yapılmasına rağmen hala çok yüksek. Dolayısıyla ülke böyle yönetilmeye devam ederse, gelecek yıllardaki karnesi çok daha kötü olacak. Ama yeni bir iktidar gelir, dış dünyaya güven verir, içeride de üretimi desteklerse; üretim kendiliğinden artar ve Türkiye bu günleri rahatlıkla aşar. Ondan sonra da vergileri kolaylıkla toplarsın. Türkiye en zor döneminde Cumhuriyetin kurulduğu dönemde, yüzde 18-19’luk büyümeyi gerçekleştirmiş. Çünkü insanlar vergilerini ödemişler. Devlette yatırım yapmış. Şu anda devlet yatırım dahi yapamıyor; vergi toplayamıyor. Türkiye’de şu anda çarklar dönmüyor ve dönecek gibi de durmuyor.” şeklinde konuştu.
Kerem Filiz