Genel Sağlık-İş Edirne Şube Başkanı Abdulkadir Çınar, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının gece mesailerinin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirtti. Çınar, bilimsel araştırmaların gece çalışmasının DNA tamirini zorlaştırdığını, kalp damar hastalıkları, diyabet, depresyon, anksiyete ve kanser risklerini artırdığını gösterdiğini ifade etti.
Çınar,"Sağlık çalışanlarının nöbetleri, normal mesai ücretinin üçte biri ya da yarısına denk gelen düşük ücretlerle geçiştirilmektedir. Dünyanın pek çok ülkesinde gece mesaileri gündüzden daha yüksek ücretle ödenirken, Türkiye’de kamu sağlık çalışanları düşük ücretlerle 16 saate varan gece mesailerine zorlanmaktadır"dedi, bu durumun sağlık çalışanlarını hem fiziksel hem de psikolojik olarak yıprattığını vurguladı.
Çınar, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın (IARC) gece vardiyasını 'olası kanserojen' olarak sınıflandırdığını hatırlatarak, özellikle kadın sağlık çalışanlarında meme kanseri riskinin arttığını belirtti. Ayrıca gece çalışan sağlık emekçilerinin kalp krizi, KOAH ve kalınbağırsak kanseri gibi hastalıklara yakalanma oranlarının yüksek olduğunu ifade etti.
"GECE MESAİLERİ ADİL ÜCRETLENDİRİLMELİ"
Genel Sağlık-İş Sendikası olarak sağlık çalışanlarının gece mesailerinin gündüz mesaisinin iki katı olarak ücretlendirilmesi gerektiğini savunduklarını belirten Çınar, "Sağlık emekçileri 7/24 hizmet üretirken, emeğinin karşılığını alamamakta ve sağlıklarından olmaktadır. Çalışma saatleri adil bir şekilde düzenlenmeli ve gece çalışmaları daha yüksek ücretlendirilmelidir." dedi.
Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve ilgili kurumlara çağrıda bulunan Çınar, sağlık çalışanlarını bu adaletsizliğe karşı birlikte mücadele etmeye davet etti.
Mert Hamarat