Edirne’de kuyumculuk yapan Çağla Cömert Mutlu, altın piyasasındaki son gelişmeleri değerlendirdi. Yaz aylarında artan gurbetçi girişlerinin piyasaya canlılık kattığını söyleyen Mutlu, özellikle dövizle gelen vatandaşların yatırımlarını altına çevirdiğini belirtti.
“Gurbetçiler Türkiye’ye girişte döviz getiriyor, çıkışta ise paralarını altın alarak değerlendirmeyi tercih ediyor. Çeyrek, yarım, Reşat ve beşli altınlara talep yüksek” diyen Mutlu, bu eğilimin hem kuyumculara hem de kent ekonomisine katkı sağladığını ifade etti.
Mutlu, yaz sezonunun başlamasıyla birlikte düğün alışverişlerinin de hızlandığını, altının hem takı hem de yatırım aracı olarak öne çıktığını vurguladı. Altın fiyatlarının yükselmeye devam ettiğini kaydeden Mutlu, “Bu ay sonu için gram altında 5 bin TL beklentimiz var. Yıl sonuna doğru ise 12 bin TL seviyesi konuşuluyor” dedi.
Altın fiyatlarına ilişkin güncel bilgileri de paylaşan Mutlu, “Çeyrek altın 7 bin 300 TL, yarım altın 14 bin 600 TL, tam altın ise 29 bin TL civarında satılıyor.Altın, yine en çok tercih edilen yatırım aracı oldu. Küçük bütçeli yatırımcılar için oldukça uygun” şeklinde konuştu.
Özellikle Bulgaristan’dan gelen ziyaretçilerin de Edirne piyasasına ciddi hareket getirdiğini belirten Mutlu, döviz kurlarındaki avantaj nedeniyle yabancıların altına yöneldiğini, 22 ayar ve has altına olan talebin arttığını sözlerine ekledi.
Mutlu, “Altın, hâlâ dünyanın her yerinde güvenli liman olma özelliğini koruyor. Türkiye’de de yatırımcısını üzmeyen nadir araçlardan biri olmaya devam ediyor” diyerek sözlerini tamamladı.
Mert Hamarat
