HER 10 KİŞİDEN 3’Ü TANSİYON HASTASI

Tüm dünyada 1.3 milyar insanı etkileyen yüksek tansiyon hastalığı, Türkiye’de de her 10 kişiden 3’ünde görülmekte. Özel Trakya Hastanesi Dahiliye (İç Hastalıkları) Uzmanı Uzm. Dr. Muhammet Emin Kızılcan, tansiyon hastalığının bulgu göstermeden de ilerleyebildiğini hatırlatarak, belli bir yaşın üzerindeki herkesin tansiyon ölçümü yaptırmasında fayda olduğunu bildirdi.

HER 10 KİŞİDEN 3’Ü TANSİYON HASTASI

Tüm dünyada 1.3 milyar insanı etkileyen yüksek tansiyon hastalığı, Türkiye’de de her 10 kişiden 3’ünde görülmekte. Özel Trakya Hastanesi Dahiliye (İç Hastalıkları) Uzmanı Uzm. Dr. Muhammet Emin Kızılcan, tansiyon hastalığının bulgu göstermeden de ilerleyebildiğini hatırlatarak, belli bir yaşın üzerindeki herkesin tansiyon ölçümü yaptırmasında fayda olduğunu bildirdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
09 Ocak 2023 Pazartesi 06:00
HER 10 KİŞİDEN 3’Ü TANSİYON HASTASI

Özel Trakya Hastanesi Dahiliye (İç Hastalıkları) Uzmanı Uzm. Dr. Muhammet Emin Kızılcan, dünyada yaşayan insanların yüzde 30’unda görülen yüksek tansiyon hastalığıyla ilgili bilgiler verdi.

Uzm. Dr. Kızılcan, gazetemize yaptığı açıklamada hipertansiyon hastalıklarının bütün  dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de büyük bir sağlık sorunu olduğunu dile getirdi. Dünyada yaklaşık 1.3 milyar insanda Hipertansiyon hastalığının var olduğunu bu rakamında toplam dünya nüfisunun yüzde 30’una tekamül ettiğini ifade eden Uzm. Dr. Kızılcan “Bizim ülkemizde de her 10 sağlıklı insandan 3’ünde Hipertansiyon hastalığı görülüyor. BU büyük bir halk sağlığı sorunu aslında” dedi.

Hipertansiyonun kontrol ve takibinin sağlanmasında önemli hususların olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Kızılcan, sözlerine şöyle devam etti:

“Biz bir hastamızda hipertansiyon saptadığımızda altta yatan bir sebep var mı? Diye kontrol ederiz. Öncelikle hipertansiyon hastalığı genelde annede babada hipertansiyon hastalığı varsa 30-40 yaşlarında ortaya çıkıyor.  Ve bu hastalarda öncelikle yaşam tarzıyla ilgili bazı değişiklikler öneriyoruz.

TUZ ALIMINA DİKKAT

Ülkemizde ortalama tuz alımı günlük olarak 7 gramın üzerinde. Bunun 5 gramın altında olması gerekiyor. Dolayısıyla tuz tüketimini sınırlamak tansiyon hastalığı için önemli . Tuz alımının 5 gramın altında tutulduğunda halk arasında büyük tansiyon olarak bilinen değerlerde yaklaşık 10-20 mm cıva basıncı düşüşü olduğunu ve tansiyonu kontrol altına alabildiğimizi biliyoruz. Tabi ki tuz tüketilmesinin de bir sınırı var. 3 gramın altına düştüğünde kalp hastalıklarının riskinin arttığı, fazla görüldüğü de yapılan araştırmalar göstermiş. Dolayısıyla ılımlı bir kısıtlama öneriyoruz.

Bundan fayda görmeyen hastalar maalesef ilaç tedavisi uygulanıyor. Günümüzde elimizde birden fazla  tedavi seçeneklerimiz var. Hastanın yaşına ve başka rahatsızlığına göre tedaviyi seçip uyguluyoruz. Hasta ilacı kullanıyorsa biz bunu tekli tedaviyle kontrol altına alabiliyoruz. Bazı durumlarda çoklu tedavi yöntemleriyle tedaviyi uyguluyoruz.

Bazı durumlarda vücutta bazı istemediğimiz değişiklikler başlıyor. Uzun süren tansiyon hastalarında, göz hastalıkları. Kalp krizi geçirme riski, yine inme riski, böbrek yetmezliği riski, normal sağlıklı insanlarda görülme sıklığından daha fazla görüldüğünü biliyoruz. Tansiyon yüksek seyrettikçe bu risk artıyor. Dolayısıyla hipertansiyonlu bir hasta da, tansiyonu mümkün olduğu kadarıyla belirlenen hedefte tutmak gerekiyor. 2018’de yayınlanan Avrupa kardiyoloji ve hipertansiyon topluluklarının yayınladığı klavuzlara göre normal olarak kabul edilen sınırlar 120’ye 80 mm cıva ve bunun altı. Artık 120’ye 80 ile 140’a 90 arasındaki aralık normal yüksek olarak adlandırılıyor. Bunun da kendi arasında bazı eşit değerlilikleri var.

24 SAAT ÖLÇÜMLE YÜKSEK TANSİYONU BELİRLİYORUZ

Burada tansiyonun tanısını nasıl koyduğumuz çok önemli. Hasta muayenede tansiyonu ölçülür. Klavuzlarda önerilere göre, doktorda hastanın tansiyonu yüksek çıktığı ama yaşamında normal çıktığı ortaya çıktı. Günümüzde 24 saat ölçümler ve evde ölçümlerle bunu ayırabiliyoruz. Tanıyı daha sağlam olarak desteklememizi sağlıyor. Hastanın ölçümlerinde gece uyarken ki tansiyonları da görebiliyoruz. Bu bize tansiyon hastalığının şiddetini, hastalığına bağlı, kalp krizi ve inme riskini de göstermekte önemli. Normalde uykuya daldığınızda tansiyonun 10 civa bar düşüş olması gerekiyor. Bu düşme olmadığı takdirde inme riski ve kalp krizi riski artıyor. Bizde buna bağlı tedavi uyguluyoruz.

BAŞ AĞRISI, KUSMA GİBİ BELİRTİLERİ VAR

Tansiyon hastalığı genelde kronik bir hastalık ve hastada hiçbir bulgu vermeden uzun süre devam edebilen bir hastalık. Bizde tanıda en önemli unsur tansiyon ölçümlerinin yapılması. Hasta bize geldiğinde ya biz ölçeceğiz ya da hasta dışarıda ölçerek yüksek tansiyonu gördüğünde bize gelecek. Yüksek tansiyon insanda bazı semptonlara yol açması da söz konusu. Yüksek tansiyonda en çok gördüğümüz semptonlar baş ağrısı ve bulantı. Görmeyle ilgili sorunlarla da geliyor hastalarımız. Farklı sebeplerden hastane başvurularında ölçüm yaptığımız da da hastaların yüksek tansiyonlu olduğunu görüyoruz ve gerekli durumda tedaviye başlıyoruz. Yani sempton olmadan da herkesin tansiyon ölçümü yaptırmasında fayda var. her 10 kişiden 3’ü tansiyon hastası.”

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.