“5” YENİ MÜZEMİZ DAHA OLDU

Ekmekçizade müzeleri konsepti içerisinde Balkanlarda Osmanlı Eserleri Müzesi, Osmanlı Padişahları Müzesi, Padişah Çadırı Müzesi ve Tarihte Kurulmuş Türk Devletleri Müzesi ile Trakya Üniversitesi biyoloji bölümü akademisyen ve öğrencilerinin uzun süreli çalışmalarının neticesinde oluşturulan Doğa Tarihi Müzesinin açılışı T.B.M.M. Başkanı Mustafa Şentop’un katılımıyla yapıldı. Şentop, “Bugün, Edirne’miz, toplamda 12 müzesi olan bir kültür havzası olacak ve Trakya bölgesinin en önemli turizm beldesi unvanını koruyacaktır” dedi.

“5” YENİ MÜZEMİZ DAHA OLDU

Ekmekçizade müzeleri konsepti içerisinde Balkanlarda Osmanlı Eserleri Müzesi, Osmanlı Padişahları Müzesi, Padişah Çadırı Müzesi ve Tarihte Kurulmuş Türk Devletleri Müzesi ile Trakya Üniversitesi biyoloji bölümü akademisyen ve öğrencilerinin uzun süreli çalışmalarının neticesinde oluşturulan Doğa Tarihi Müzesinin açılışı T.B.M.M. Başkanı Mustafa Şentop’un katılımıyla yapıldı. Şentop, “Bugün, Edirne’miz, toplamda 12 müzesi olan bir kültür havzası olacak ve Trakya bölgesinin en önemli turizm beldesi unvanını koruyacaktır” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
09 Ocak 2023 Pazartesi 06:00
“5” YENİ MÜZEMİZ DAHA OLDU

T.B.M.M. Başkanı Mustafa Şentop’un katılımıyla Edirne’ye 5 yeni müzenin daha açılışı yapıldı.

Şentop, Keşan ilçesindeki açılış törenlerinin ardından Edirne Valisi H. Kürşat Bırkıyık’ı makamında ziyaret etti. Şentop’u burada Edirne Valisi Kırbıyık, kurum müdürleri., STK temsilcileri ve siyasi parti yöneticileri karşıladı. Şentop, vali Kırbıyık’tan brifing aldıktan sonra Selimiye Camii restorasyonunun da incelemelerde bulundu.

EKMEKÇİZADE DE 4 MÜZE AÇILDI

Şentop ardından Ekmekçizade Kervansarayında oluşturulan müzeler kopseptinin açılışını yapmak üzene kervansaraya geldi.

Müzede düzenlenen törende konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop şunları söyledi:

“Trakya bölgemizin sınırdaki en büyük kalelerinden olan Edirne’mizde, siz Değerli Edirneli hemşerilerimle bugün Edirne’yi Türkiye’nin kültür baş şehirlerinden biri olarak mühürlemeye geldik. Hem Bulgaristan’a hem Yunanistan’a olan sınır bağlantısı sebebiyle Avrupa’ya açılan kapımız olan Edirne, bugünden itibaren “Müzeler Kenti” olarak anılacak ve Balkanlar için de kültürel bir merkez olacaktır, inşallah. Son teknolojiyle inşa edilen ‘‘Tarihte Kurulmuş Türk Devletleri Müzesi’’ ‘‘Osmanlı Padişahları Müzesi’’ ‘‘Padişah Çadırı Müzesi’’ ve ‘‘Balkanlarda Osmanlı Eserleri Müzesi’’ temalarıyla tasarlanan toplam dört farklı müzeyi hayata geçiren Büyük Türkiye devleti, kültür ve sanatın koruyucusudur. Ekmekçizade Kervansarayı’nı şanlı Türk tarihinin binlerce yıllık hafızasını canlandırmak üzere dört müzeyle ve yepyeni bir görünümle tasarlayan; fikir aşamasından yapım aşamasına kadar emek veren, alın teri döken bütün kardeşlerime canı gönülden şükranlarımı sunuyorum. Müzeler; kültür, sanat, tarih, bilim ve diğer alanların eğitimi için bir uygulama okulu gibi etkin bir biçimde kullanılmalıdır. Toplumların hafızalarını mekanlara aktaran müzeler, geleceğimizin emanetçisi evlatlarımıza bırakacağımız en önemli kültür miraslarıdır.

Edirne’mizi kültürel turizmin şahikasına taşıyacak müzelerin; ülkemize, Edirnelilere, sanat severlere hayırlar getirmesini Cenabı Hak’tan niyaz ediyorum. Dört ayrı temayla Asya steplerinde başlayan ve Cumhuriyet’imizin ikinci asrına giren Türk tarihini “resmi geçit” şeklinde halkımız için hazırlayan, emeği geçen herkese tekrar aziz milletim adına şükranlarımı sunuyorum.”

“MÜZELER EDİRNE’YE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK”

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal da “Edirne, Osmanlı'ya yaklaşık bir asır başkentlik yapmış, Balkanlar'ın başkenti Osmanlı'nın ikinci payitahtı, bugün Edirne'de bu müzelerin tabii açılışını yapıyoruz. Osmanlı'ya başkentlik yapmış Edirne'de bu tarihi mekanda Edirne aynı zamanda Bir kültür şehri, bir müzeler şehri. Bu müzelerde Edirne'mize kültürel anlamda büyük katkı sağlayacaktır”dedi.

VALİ KIRBIYIK’DAN, EKREM CANALP’E DE TEŞEKKÜR

Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık da yaptığı konuşmada, kentte bin 368 tescilli kültürel mirasın bulunduğunu belirtti. Vali Kırbıyık ; “Bugün burada Valiliğimizin öncülüğünde ilgili kurumlarımızın katkısı ve desteğiyle hayata geçirilecek müzelerin açılış töreninde sizlerle birlikte bulunmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ediyor, teşriflerinizden dolayı hepinize ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Aslında Edirne'nin kendisi zaten bir açık hava müzesi. Şehrimizin her noktasında nereye başınızı döndürürseniz ecdadın muhteşem eserlerini görüyorsunuz. Tarihi camilerimizde, kervansaraylarımızda, medreselerimizde, hanlarımızda, hamamlarımızda, çarşılarımızda bu şehir gerçekten nakış nakış örülmüş muhteşem bir görsel zenginliğe sahip, kültürel zenginliğe sahip. Bin 368 adet tescilli tarihi kültürel varlığa sahip bir şehir olabilmek, her şehrin sahip olduğu bir zenginlik değil. Edirne bu noktada hakikaten inanılmaz bir zenginlikle karşı karşıya. Anlatırken zaman zaman kullanıyoruz. Şehrimizin incisi, mücevheri olarak ifade ettiğimiz Selimiye Camisi yapılış tarihi itibariyle bakıldığında aslında bu şehirdeki en yeni camilerden bir tanesi. 33 tane daha cami, ondan daha eski tarihte yapılmış. Hemen karşısındaki eski cami, 1414, Selimiye 1575, arada 161 yıllık bir fark ortaya çıkıyor. Hakikaten şehrimizin her noktasında içinde bulunduğumuz bu muhteşem mekân da dahil olmak üzere çok ciddi bir ecdadın zenginliğiyle karşı karşıyayız. Bu noktada gerçekten burada da özverili bir çalışmayla, birazdan Hem Osmanlı padişahları müzemizde hem Balkanlar'daki Osmanlı eserlerine dair minyatürlerin olduğu müzemizi hep birlikte açacağız. Tabii burada yoğun bir çaba sarf edildi. Kurumsal iş birlikleri de söz konusuydu. Bir yanında Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz bu mekânın sahibi ve gerekli kiralama noktasında gerekli kolaylığı sağlayan kuruluşumuz. Diğer tarafında İl Özel İdaremiz var. Özel İdaremizin de burada çok ciddi katkılarını gördük. Yine bir tarafında Çevre Vakfı var. Herkes bir araya gelip tüm imkanlarını seferber edip, Kültür ve Turizm müdürlüğümüzün de koordinasyonunda hakikaten çok nitelikli bir iş ortaya çıktı. Ben emeği geçen tüm arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Yine danışma kurulunda görev alan akademisyen hocalarımıza özellikle şükranlarımı sunuyorum. Burada emek sarf eden heykeltıraşlarımız oldu, sanatçılarımız oldu onlara ayrı teşekkür ediyorum. Son bir teşekkürü de bir önceki dönem Valimiz, şimdiki Batman Valimiz Ekrem Canalp Bey’e özellikle teşekkür ediyorum. Çünkü bu müzenin hayal edilmesinde, gerçekleşmesinde ortaya çıkmasında çok büyük emekleri var. Sözü çok uzatmaksızın teşriflerinden dolayı başta Sayın Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız olmak üzere tüm haziruna şükranlarımı sunuyor, sizleri sevgiyle, saygıyla muhabbetle selamlıyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından kurdele kesimiyle müzelerin açılışı yapıldı. TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık ve açılış programına katılan il protokolü farklı konseptteki 4 müzeyi gezerek sergilenen eserleri yakından incelediler.

T.Ü. KARAAĞAÇ YERLEŞKESİNDE DOĞA TARİHİ MÜZESİ AÇILDI

Ardından, Trakya Üniversitesi biyoloji bölümü akademisyen ve öğrencilerinin uzun süreli çalışmalarının neticesinde oluşturulan Doğa Tarihi Müzesinin açılışı T.B.M.M. Başkanı Mustafa Şentop’un katılımıyla gerçekleşti.

Müzenin açılışında Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Meclis Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop açılış konuşması yaptılar.

TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop açılış konuşmasında; “Az evvel 16’ncı yüzyıl başında inşa edilen “Ekmekçizade Kervansarayı”nın tamamlanan yeni restorasyonuyla farklı temada dört ayrı müzenin açılışını gerçekleştirdik.

Şu an “Doğa Tarihi Müzesi” ile bir günde beşinci müze açılışını gerçekleştirdiğimiz Edirne’miz, toplamda 12 müzesi olan bir kültür havzası olmuştur. Rahatlıkla Edirne için “müzeler şehri” diyebiliriz, artık. Cumhuriyeti’mizin 100’ncü yılına çok yakışan kültürel faaliyetlerle Edirne’yi anılır kılmak, Avrupa’ya açılan sınır kapımız Edirne, iç ve dış turizmin gözde şehirlerinden biri olmaya devam edecektir. Trakya Üniversitesine çok yakışan “Doğa Tarihi Müzesi”nin; ülkemize, Edirnelilere, bilime ilgi duyanlara yeni ilhamlar vermesini ve hayırlı olmasını Cenabı Hak’tan temenni ediyorum.

“Trakya Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi” yapımında, başta Trakya Üniversitesi Sayın Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Trakya Üniversitesinin Karaağaç Kampüsü Güzel Sanatlar Fakültesi bahçesine inşa edilen Doğa Tarihi Müzesi’ne, Edirne’deki her seviyedeki öğretmenlerimizin öğrencileriyle hemen ziyaret etmelerini tavsiye ediyorum.” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Şentop ve açılışta yer alan konuklar müzeyi gezdiler.

Tören, müzenin gezilmesinin ardından toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.