Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 20 Mart’taki olağanüstü toplantının ardından bir süredir sabit tuttuğu politika faizini yeniden artırarak yüzde 46’ya yükseltti. Gecelik borç verme faiz oranı da yüzde 49’a çıkarıldı. Bir yılı aşkın süredir ilk kez faiz artıran TCMB, “Enflasyonda bozulma öngörülürse para politikası duruşu daha da sıkılaştırılacaktır” mesajı verdi.
Merkez’in kararında, iç talepte kısmi yavaşlama görülse de fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın ve kur korumalı ürünlerin etkisinin sürdüğü vurgulandı. Banka, önümüzdeki süreçte enflasyon odaklı kararlar alınacağının altını çizdi.
“KREDİ FAİZLERİ ÇAKTAN YÜZDE 50'NİN ÜZERİNE ÇIKTI
Faiz artışı kararını değerlendiren ETSO Başkanı Sezai Irmak, “Faiz 42 iken bile kredi faizleri 50’nin altına inmemişti. 46’ya çekilmesiyle beraber bankalar faizleri daha da artırdı. Ticaret erbabı şu an ciddi baskı altında” dedi.
Irmak, yüksek faizi “antibiyotik” tedavisine benzeterek, “Kısa vadede etki etse de uzun vadede iş insanını yorar. Konkordato için sıra bekleyenler, devre faizini ödeyemeyenler var. Öz sermayesi sınırlı olan firmalar direnmekte zorlanıyor” şeklinde konuştu.
”EDİRNE'DE REEL SEKTÖR KÜÇÜLÜYOR"
Irmak, ETSO üyeleri arasında kredi kullanan firmaların ciddi sıkıntılar yaşadığını belirterek şunları söyledi:
“İhracat yapan firmalar kur artışıyla biraz nefes aldı ama iç piyasaya çalışan, özellikle krediyle dönen firmalar için süreç çok zorlu. Ben de kendi şirketimde bazı işleri tasfiye ettim. İnsanlar şirketlerinin bir kısmını kapatmak zorunda kalıyor.”
"YATIRIMCI İÇİN KRİZ FIRSATTIR"
Yeni yatırımların ötelenip ötelenmeyeceği sorusunu ise “Şu anda bölgemizde yeni yatırımcı yok ama kriz fırsattır” diyerek yanıtlayan Irmak, “Yüksek faiz ortamında sermayesi olan yatırımcı arsa, makine, fabrika gibi değerleri ucuza alabilir. Şartlar normale döndüğünde büyük kazanç sağlar” değerlendirmesinde bulundu.
Mert Hamarat
