KADRİPAŞA’YI UNUTMADILAR

Kadripaşa İlkokulu öğrencileri, Mehmet Kadri Paşa’yı ölümünün 136’ncı yıldönümünde andı.

KADRİPAŞA’YI UNUTMADILAR

Kadripaşa İlkokulu öğrencileri, Mehmet Kadri Paşa’yı ölümünün 136’ncı yıldönümünde andı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
13 Şubat 2020 Perşembe 06:05
KADRİPAŞA’YI UNUTMADILAR

Kadripaşa İlkokulu öğrencileri Okul Müdürü Zafer Pınarcı ve sınıf Öğretmenleri Nedim Çıldam ile birlikte okullarının adını taşıyan Mehmet Kadri Paşa’yı ölümünün 136’ncı yıldönümünde andı.

11 Şubat 1884 yılında hayata gözlerini yuman Mehmet Kadri Paşa’nın Hasan Sezai Dergahı’nda bulunan kabrini ziyaret eden öğrenciler, Okul Müdürü Zafer Pınarcı ve Sınıf Öğretmenleri Nedim Çıldam tarafından bilgilendirilerek çeşitli etkinlikler düzenlendi. Daha sonra öğrenciler Kadri Paşa’nın mezarını inceleyerek çeşitli etkinlikler düzenledi. Öğrenciler daha sonra dualar okuyarak ayrıldılar.

CENANİZADE MEHMET KADRİ PAŞA KİMDİR?
II. Abdülhamit saltanatında 9 Haziran 1880 - 12 Eylül 1880 tarihleri arasında üç ay üç gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. Ayrıca 6 Ağustos 1874 - 7 Eylül 1874 ve 11 Şubat 1876 - 4 Şubat 1877 tarihleri arasında İstanbul Şehremini (Belediye Başkanı) olmuştur... Kıbrıs mutasarrıfı İsmet Paşa’nın oğludur. 1832 yılında Antep’te dünyaya gelmiştir. Temel eğitiminden sonra, İslam ilimleri, edebiyatı, Arapça ve Farsça’yı memleketinde öğrenmiş, İstanbul’a geldikten sonra Fransızca,  İngilizce ve çağdaş bilimleri tahsil etmiştir. Memuriyete Antep kazası nüfus mukayyıtlığı ile başlamış, burada nüfus nazırlığına geldikten sonra İstanbul’a taşınmıştır. Bir süre Tercüme Odası’nda çalışan Kadri Bey, 1864'te Mahkeme-i Ticaret-i Bahriye Reisliği’ne gelmiş, Meclis-i Ali-i Hazain Başkatipliği, Meclis-i İdare-i Bahriye reisliği gibi görevlerden sonra Altıncı Belediye Dairesi reisliğine tayin edilmiştir...  Bir ara Nafia Nezaretinde müsteşarlık yapan ve sonradan tekrar Altıncı Belediye Dairesi’ne atanan Kadri Paşa, buradan Şehremaneti’ne (Belediye) tayin olunmuş, kısa bir süre Nafia Nezareti’nde ve Bahriye Müsteşarlığı’nda bulunduktan sonra Şehremaneti görevine tekrar tayin edilmiştir. 1 sene kadar bu görevde kalan Kadri Paşa daha sonra 5 Şubat 1877 - 4 Şubat 1878 tarihlerinde Şura-yı Devlet Reisliği, Sivas ve Bağdat Valiliği yapmıştır. İstanbul’a Dahiliye Nazırı olarak dönen ve buradan Ticaret Nezareti’ne atanan Kadri Paşa daha sonra kısa bir süre için sadrazamlık yapmış, hemen ardından ise Edirne Valiliği’ne atanmış ve 11 şubat 1884'te burada vefat etmiştir. Mezarı Hasan Sezai Dergahı bahçesindedir.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.