KAKAVA COŞKUSU

2017 yılında UNESCO "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’ne giren ve bu yıl 4-6 Mayıs tarihlerinde kutlanan baharın müjdecisi Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri, protokol yürüyüşü ile start aldı.

KAKAVA COŞKUSU

2017 yılında UNESCO "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’ne giren ve bu yıl 4-6 Mayıs tarihlerinde kutlanan baharın müjdecisi Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri, protokol yürüyüşü ile start aldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
05 Mayıs 2024 Pazar 00:00
KAKAVA COŞKUSU

Sarayiçi mevkiinde düzenlenen şenliklerde Kakava ateşi yakılmadan önce Vali Yunus Sezer, CHP Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Çeribaşı Fikri Ocak, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, oda ve sivil toplum örgütlerinin başkanları ve il dışından gelen yüzlerce vatandaşların katıldığı yürüyüş, belediye bandosu eşliğinde gerçekleşti.

YOĞUN TEDBİRLER ALINDI

Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri'nin yapıldığı Sarayiçi'nde saatler öncesinde yoğun tedbirler alındı.
Binlerce turist güvenlik güçlerinin kontrollerinin ardından alana alındı. Sarayiçi'ndeki tarihi köprüler ve alana giden yolları adeta insan seli haline geldi. Zaman zaman vatandaşların kalabalıktan dolayı yürümekte dahi zorlandıkları görüldü. Şehir içinde de yoğun araç trafiği yaşandı. Trafik ekipleri ana yollarda ulaşımın daha rahat sağlanması için kontrollerini artırdı.

KARNAVAL GİBİ

Kakava ve Hıdırellez coşkusunun birbirinden çekici renklerden oluşan kostümlerin görüntülerle yaşandığı yürüyüşün ardından protokol, Kakava ateşinin de yakılacağı tören alanına geldi. İl dışından gelenlerin renkgarenk giymeleri dikkat çekti. Kakava eğlenceleri karnavalı aratmadı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam eden kutlama programında Vali Yunus Sezer, Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ve Çeribaşı Fikri Ocak konuşma yaptı.

"HERKESİ BEKLİYORUZ"

Önümüzdeki yıl yapılacak Kakava ve Hıdrellez Şenliklerine vatandaşları davet eden Çeribaşı Fikri Ocak, etkinliğin tarihiyle ilgili bilgiler verirken şöyle konuştu:

Bundan 1361 yıl önce Türkiye'ye gelen Kakava Şenlikleri, 1400 yıldan beri Osmanlı'dan sonra burada serhat şehri Edirne’mizin kurtuluşudur. Eskiden Kakava Şenlikleri Süloğlu’nda yapılıyordu. Ondan sonra şehri Gogo Mezarlığı'na aldılar. Tekrar sayın belediye başkanlarımız, modernleşmesi için tarihi Kırkpınar güreşinin içine almakta bulundular. Onlara tekrar teşekkür ediyorum. İnşallah bir dahaki seneye de sizleri Türkiye Çeribaşı olarak davet ediyorum”

BAĞLIKAYA "EDİRNE'NİN TURİZM POTANSİYELİNİ YUKARI ÇEKECEĞİZ"

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya; “Edirne'nin değerli yöneticileri ve turizmciler el birliğiyle şehrin turizm potansiyelini daha da yukarıya taşımak için önemli adımlar atıyorlar. Yapılan tüm bu çalışmalar neticesinde Edirne'nin 2023 yılında aldığı ziyaretçi sayısı 4,7 milyon kişiye ulaştı. Edirne'deki konaklama tesislerine giriş sayımızda 650 binin üzerine çıktık. Hedef tabii ki bu sayıları çok daha yukarıya çıkartmak. Bunun için TÜRSAB olara bizler de elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Baharın gelişini müjdeleyen, bolluk ve bereket simgeleyen Hıdırellez, Edirne'de bir başka coşkuyla kutlanıyor. Bin 400 yıllık bir gelenek olan ve UNESCO Kültürel Miras Listesi’nde bulunan Edirne Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri'nin turizm açısından da çok önemli bir değeri bulunuyor” diye konuştu.

BAŞKAN GENCAN AKIN "EDİRNE MARKA ŞEHİRDİR"

Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın ise Edirne için yeni projeler hazırlayacaklarını ifade ederken şöyle konuştu:

Kardeşliğin, barışın kenti Edirne birçok farklı medeniyetin içinde barındırmakta olan bir marka şehirdir. Şehrimizde sürdürülebilir, sağlam, sağlam ilişkilere dayalı gerçek anlamda olabilecek potansiyeli Edirne'de yeni destinasyonlar kazandıracak vizyon projeleri hayata geçireceğiz. Kendimizi değil, kentimizi, esnafımızı, kadınlarımızı, gençlerimizi ve geleceğimizi düşüneceğiz. Bunun ilk adımı olarak da her sene 5-6 Mayıs tarihlerinde kutladığımız Kakava Hıdırellez Şenliğimizi bu sene ilk defa esnafımızdan, halkımızdan ve Türksab'tan gelen talep doğrultusunda 3 güne yaydık ve 4-6 Mayıs olarak programladık. Bu kent, bu kültür, bu özgürlük bizler için çok değerli. Bu nedenle sizlerin eğlenmesi, Edirne'yi daha iyi tanıyabilmesi ve evinin mutlu bir şekilde dönebilmesi için güzel bir şenlik programı hazırladık. Birazdan kakava ateşimizi yakacağız. Yarın sabah 2017 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Hıdrellez Şenliği’mizi kutlayacağız. Yakacağımız bu ateşin ve dileyeceğimiz dileklerin, bu güzel ülkede bereketin, demokrasinin, özgürlüğün, barışın, mutluluğun, adaletin, sağlığın, insanca yaşamının ateşi olmasını istiyorum ve diliyorum. Birlik ve beraberliğimizi pekiştirmemize vesile olan bu şenliklere sahip olmaktan dolayı gurur duyuyor, Edirne'nin köprü geleneklerini, kültürünü ve ruhunu yaşatan şenliklerimizin tüm hemşerilerimize, şehrimize gelen yerli ve yabancı misafirlerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” .

VALİ SEZER "BU DEĞER EDİRNE İÇİN ŞANS"

Vali Yunus Sezer ise “Hıdırellez ve Kakava Şenlikleri sadece bizim için, bütün dünya için kültür mirasında yer alan önemli bir değer. Bu değerin Edirne'mizde olması da bizim için büyük bir şans. Bunu da 3 güne yayan şenliklerle beraber kutlamaya devam ediyoruz. Birazdan Kakava ateşini yakacağız. Bu Kakava ateşinin öncelikle bolluk ve bereket için yanmasını sağlık, huzur ve barış getirmesini, bütün dileklerin de gönlünüzce olmasını ve dünyaya ve geleceğe güzellikler getirmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

KAKAVA ATEŞİ YAKILDI

Bin yıllık gelenek olarak bilinen Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri, Sarayiçi'nde dev ateşin yakılması ile devam etti.

Etkinliklere katılan Vali Yunus Sezer, Belediye Başkanı Av.Filiz Gencan Akın ve protokolde bulunan diğer katılımcılar dev ateşi yakarken, daha sonra sahneye ilk olarak Edirne Belediyesi Roman Halk Oyunları sahne aldı. Roman dansları ile birlikte katılımcılar doyasıya eğlenirken, güzel görüntüler ortaya çıktı. Kakava şenlikleri için Edirne'ye gelen yüzlerce yerli turist, danslara eşlik etti.

Vali Sezer ve Belediye Başkanı Gencan Akın ile diğer katılımcılar ateşin üzerinden atladı. Daha sonra, alanda bulunanlar da ateşin üzerinden atlayarak, müzik eşliğinde dans etmeye devam etti.

DANS VE MÜZİK TOPLULUKLARI SAHNE ALDI

Kakava ateşinin yakılmasının ardından gece geç saatlere kadar eğlenceler devam etti. Edirne Beledye Roman Halk Oyunları Topluluğu, HOTEAD Dans Topluluğu, Anadolu Folklor Vakfı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Roman Müzik Topluluğu, Ahmet Gümüş Klarnet Topluluğu, Mor-İz Kadın Meclisi Darbuka Topluluğu, Edirne Belediyesi Kent Orkestrası, Edirne Belediye Bandosu, Süheyla Solak & Blues of Rumeli sahne aldı.

Bülent Sarıçiçek

Son Güncelleme: 05.05.2024 17:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.