KALP HASTALARINA ‘SICAK’ UYARISI

Özel Trakya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Çetin Gül, hava sıcaklığının 30 derecenin üstüne çıktığında 65 yaş üstü kalp hastalarının ölüm riskinin yüzde 20 oranında arttığını dile getirerek, “ Buda çok ciddi bir oran. Dikkatli olunması gerekli” uyarısında bulundu.

KALP HASTALARINA ‘SICAK’ UYARISI

Özel Trakya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Çetin Gül, hava sıcaklığının 30 derecenin üstüne çıktığında 65 yaş üstü kalp hastalarının ölüm riskinin yüzde 20 oranında arttığını dile getirerek, “ Buda çok ciddi bir oran. Dikkatli olunması gerekli” uyarısında bulundu.

VATANDAŞ
VATANDAŞ
13 Temmuz 2023 Perşembe 06:00
KALP HASTALARINA ‘SICAK’ UYARISI

Özel Trakya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Çetin Gül, havaların ısındığı bugünlerde kalp hastalığı bulunanları uyardı.

Uz.Dr. Çetin Gül, gazetecilere yaptığı açıklamada, sıcak havanın normal sağlıklı insanı da etkilediğini dile getirerek, yaşlıları ve kardiyavasküler hastalığı bulunan insanları da etkilediğini vurguladı. Gül, şunları söyledi:

“İnsan vücudu,vücut ısısını normal değerlerinde yanı 36-37 derece civarında tutabilmek için belli reaksiyonlar gösteriri. Bunlardan biri dış ortam ısısı artığında vücudumuz da terleme,nefes yolu ile sıvı kaybı ve bir diğeri de vucuta ki periferik damarlar dediğimiz cilde giden damarlarda vazalitason dediğimiz genişleme olur bunlarla vucut ısısını dengelemeye çalışır. Bunu yaparken damarlarda genişleme ve tansiyonda düşme olma olur. tasiyon düşünce nabızda yükselme olur. Vücutta sıvı ve elektrolit kaybı olduğu için damar içinde sıvı kaybı olduğundan,damar içinde bir pıhtılaşmaya meyil olur.Bunların hepsi hem kalp yetersizliğini arttırır,ritim bozukluğu olan hastalarda ritim bozukluğunu arttırır ataklara sebep olur.”

SICAK HAVA 65 YAŞ ÜSTÜ İÇİN CİDDİ BİR TEHLİKE

Kronik hastalığı bulunan 65 yaş üstü vatandaşların sıcak havalarda fazla dışarı çıkmaması konusunda uyaran Uzm. Dr. Çetin Gül, şu uyarılarda bulundu:

“Yapılan çalışmalar göstermiştir ki; 65 yaş üzeri bireylerde ve kalp hastaların hava dış ortam ısısının 20 derece üzerinin üstünde her bir artış bu hastalarda ölüm riskini %2 artırmaktadır. Hava sıcaklığı 30 derece üzerine çıktığında 65 yaş üstü kalp hastasında neredeyse %20 oranında ölüm riski artıyor buda çok ciddi bir oran. Neler yapılması gerekir bu sıcaklarda,muhakkak ilaç dozlarının ayarlanması ve öneriler almak için doktoruna kontrolüne gitmelerini öneriyoruz.

BOL BOL SU İÇİN

Herkesin 2,5 litre su tüketimi bu 3 litre üzerine de çıkabilir sağlıklı bireylerde . insanlarımız sıvı tüketimi deyince kahveyi de alkolü de bunun yanına koyuyor ama kafein,alkol tüketimi sıcağın zararlı etkilerini iki katına çıkarabiliyor. Sıvı tüketimi derken su,maden suyu,soda,ayran gibi mahsun sıvılardan bahsediyoruz. Asitli içecekler ve alkol kesinlikle bu gruba girmiyor bunlar sıcağının zararlı etkilerini artırıyorlar. Güneş ışınlarının dik geldiği 10 ile 16 saat arasında çok fazla dışarıda bulunulmaması dışarı çıkılmamalı. Dışarı çıkılacaksa pamuklu,bol kıyafetler tercih edilmeli. Mümkünse şapka,güneş gözlüğü kullanılmalı. Beslenirken hafif zeytin yağlı yemekler tercih edilmeli. Kızartma gibi ağır yemekler,alkol,kafein tüketiminden kaçınılmalı.”

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.