KANAL EDİRNE’DE SONA AZ KALDI

Meriç Nehri'ne yapılan Kanal Edirne Projesi ile artık nehir yatağında akacak ve bölgedeki taşkın riski azaltılmış olacak.

KANAL EDİRNE’DE SONA AZ KALDI

Meriç Nehri'ne yapılan Kanal Edirne Projesi ile artık nehir yatağında akacak ve bölgedeki taşkın riski azaltılmış olacak.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
30 Nisan 2018 Pazartesi 08:57
KANAL EDİRNE’DE SONA AZ KALDI

"Bilindiği üzere Bulgaristan'dan doğarak, Türkiye-Yunanistan sınırını çizen Meriç Nehri özellikle kış aylarında ani debi yükselmeleriyle Edirne Karaağaç mevkiinde taşkın riski oluşturmaktadır. Taşkın halinde Türkiye'nin Yunanistan açılan Pazarkule Sınır Kapısı'na bağlantı kesilmekte, Edirne'nin Karaağaç Mahallesi'nde tarım alanları ve meskenler su altında kalmakta, ecdadımızdan günümüze miras kalan tarihi eserler su altında kalarak zarar görmektedir. Nehrin taşkın sularından korumak maksadıyla Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun talimatlarıyla DSİ makine parkına ait iş makineleri ile başladı.

“DSİ GENEL MÜDÜRÜ MURAT ACU 28 NİSAN 2018 TARİHİNDE ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEYEREK ÇALIŞMALARDA GELİNEN SEVİYE HAKKINDA İLGİLİLERDEN BİLGİ ALDI.”

İncelemelerinin ardından açıklamada bulunan DSİ Genel Müdürü Murat Acu; ‘Kanal Edirne Projesi'nin kent için çok önemli olduğunu ifade ederek,Kanal Edirne projesiyle birlikte yapımı devam eden Meriç Nehri Yatak Temizliği ve Tahkimatı işi tamamlandığında; Meriç’in Arda ile birleştiği noktada meydana gelecek 500 yıl tekerrürlü debi olan 2 562 m3/s nin, 1 789 m3/s lik kısmı Meriç nehri yatağından, kalan 773 m3/s lik kısmı tahliye kanalından geçirilerek Edirne İl Merkezinde oluşabilecek 500 yıl tekerrürlü taşkın debilerinin kontrollü bir şekilde yerleşim yerlerinin mansabına iletilmesini sağlanacaktır.

Ayrıca Meriç Nehri Yatak Temizliği ve Karaağaç KA-1 Tahliye Kanalı ( Kanal Edirne ) projeleri tamamlandığında; 430 dekar yeni rekreasyon alanı, Meriç Nehri boyunca 6 000 metre ve Kanal Edirne boyunca 16 000 metre olmak üzere toplam 22 000 metre yürüyüş ve bisiklet parkuru yapılacaktır. ‘’dedi.

Kanal kazısı çalışmalarının günümüz itibariyle %99 oranında tamamlandığını belirten Genel Müdür Acu; ‘ Proje kapsamında 2018 yılında kalan sedde dolgusu ve 1 adet köprü tamamlanarak %100 fiziki gerçekleşme sağlanması hedeflenmektedir.Kanal üzerinde yaya ve araç geçişleri için bulunan 5 adet köprünün 4 adeti bitirilmiştir. Kalan 1 adet köprü imalatına Şubat 2018 de başlanılmış olup 2018 yılının ilk sahabet yarısında tamamlanması planlanmaktadır. ‘’dedi.

Proje ile suyun artık yatağında akacağının altını çizen Acu,’ Kontrol edilmeyen su kendisine yol bulmak için her yere saldırır. Bu proje ile suyun artık yatağında ve kontrol edilebilir bir düzen içerisinde akışı sağlanmış olacaktır. Kanal Edirne projesi tamamlandığında etrafındaki rekreasyon alanları da yapıldığında Edirnelilere çok güzel bir sosyal yaşam alanı sunulmuş olacaktır" dedi.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu;‘’Son olarak bu çalışmaların yapılmasında en büyük destekçimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. ‘dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.