“Karar çıkmayınca, uygulayamaz” !

İl Genel Meclisi'nin Şubat Ayı Olağan Toplantıları dün başladı. Geçtiğimiz ay düzenlenen toplantılarda alınan ve 2018 köylünün şehit edildiği alanın etrafının çevrilmesini kapsayan kararın Edirne Valiliği tarafından meclisin 'görev ve yetki alanına girmediği' gerekçesiyle iade edilmesine İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş tepki gösterdi. Geçmiş, “Sayın Valimiz kusura bakmasın ama buradan çıkmayan kararların hiçbirini uygulama şansı yoktur.” dedi.

“Karar çıkmayınca, uygulayamaz” !

İl Genel Meclisi'nin Şubat Ayı Olağan Toplantıları dün başladı. Geçtiğimiz ay düzenlenen toplantılarda alınan ve 2018 köylünün şehit edildiği alanın etrafının çevrilmesini kapsayan kararın Edirne Valiliği tarafından meclisin 'görev ve yetki alanına girmediği' gerekçesiyle iade edilmesine İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş tepki gösterdi. Geçmiş, “Sayın Valimiz kusura bakmasın ama buradan çıkmayan kararların hiçbirini uygulama şansı yoktur.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
02 Şubat 2018 Cuma 10:26
“Karar çıkmayınca, uygulayamaz” !

    İl Genel Meclisi'nin Şubat Ayı Olağan Toplantıları dün İl Genel Meclis Salonu'nda başladı. Geçtiğimiz ay Şehitlikler ve Şehit Ailelerini Koruma Komisyonu tarafından yapılan çalışma sonucu 1912 yılında Meriç'in Edeköy ilçesinde yaşanan katliamda şehit edilen 2018 köylünün şehit edildiği bilgisine ulaşılmıştı. Meclis tarafından katliam yerinin belirlenerek şehitlik alanının temizlenerek etrafının çevrilmesi ile Kadıdondurma Köyü meydanına anıt ve kitabenin konulmasına, 2018 şehidi temsilen fidan dikilmesine karar verilmişti. 
    Edirne Valiliği ise kararı, 12 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 'Şehitlik Yönetmeliği'ne dayanarak şehitliklerle ilgili düzenlemelerin valiliklerin yetkisinde olduğu gerekçesiyle İl Genel Meclisi'ne iade etti. Dün düzenlenen toplantıda bu kararın Edirne Valiliği tarafından iade edilmesine İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş adeta ateş püskürdü. Bu konunun duygusal anlamda hassasiyet gerektiren bir konu olduğunu söyleyen Geçmiş,  özel olarak tartışılması, istişare edilmesi gerektiğini ancak Vali'nin 20 aydır böyle bir geleneğinin olmadığını ifade etti. 
    Geçmiş ayrıca şehitliklerle ilgili altyapı ve tören konularının İl Özel İdaresi'nin dolayısıyla İl Genel Meclisi'nin yetkisinde olduğunu söyleyerek, “Yasada bütün şehitliklerin altyapı ve tören düzenlenmesi de İl Özel İdaresine verilir. İl Özel İdaresi'ndeki yapılan iş ve işlemlerin yetkili organı da İl Genel Meclis üyeleridir. Sayın Valimiz kusura bakmasın ama buradan çıkmayan kararların hiçbirini uygulama şansı yoktur.” dedi.
“VALİ'NİN 20 AYDIR BÖYLE BİR GELENEĞİ OLMADI”
    İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, sadece alanın etrafının çevrilmesini istediklerini ifade ederek karara bir standart koymadıklarını ifade etti. Geçmiş, 20 aydır Vali Özdemir'in kendileriyle istişare etmek gibi bir geleneği olmadığını söyleyerek, “Sayın Valim bu kararı geri göndermiş ama bu gibi konuları aslında ne mecliste ne de basının önünde tartışmamamız gerekir. Duygusal anlamda çok hassasiyet gerektiren bir konu bu. Ama Sayın Valim de şunu yapabilirdi, ben de buradan rica ediyorum kendisine. Meclis başkanını çağırıp; 'Böyle bir karar almışsınız, bu karar yasaya aykırı, ortalığı kaldırıp koparmadan yasal hale getirin' deyip bizimle istişarede bulunabilir. Sayın Valimin de böyle bir geleneği olmadı maalesef 20 aydır. Meclis başkanını ya da meclis üyelerini çağırıp düşüncelerini, fikirlerini anlatmak gibi bir hareket içerisine girmedi. Bundan dolayı da böyle sıkıntılar doğuyor. Yasayı da inceledik. Biz burada meclis üyeleri olarak ne Celtabet karar aldık? 1912'deki katliamı gün yüzüne çıkardık, yerine gidip tespit ettik. Bu yerin Şehit Aileleri Derneği'yle birlikte sınırlarını belirledik. Dedik ki; 'Bu şehitliğin olduğu alanda mezar taşları var, etrafını tel örgüyle çevirelim. Valiliğin yazısında yazdığı gibi bir aydınlatma, sulama, teraslama gibi kararlar almadık. Altyapıya ilişkin standartların valiliklerce belirlendiği söyleniyor ama biz kararımızda bir standart da koymadık. Bizim tek isteğimiz alan çevrilsin, sonra da Orman Müdürlüğü ve köylülerle 2018 şehidimiz için buraya 2018 tane Çam ağacı dikelim dedik. Bütün aldığımız karar buydu.” dedi.
“VALİ'NİN BURADAN ÇIKMAYAN KARARLARI UYGULAMA ŞANSI YOKTUR”
    Keşan'ın Karasatı Köyü'nde benzer bir çalışmanın yapıldığını ve onu da önümüzdeki günlerde meclis gündemine getireceklerini söyleyen Geçmiş,  “Geçen hafta Keşan'ın Karasatı Köyü'nde de benzer bir çalışma yaptık. Onu da bu mecliste görüşeceğiz. Ayrıca yasada bütün şehitliklerin altyapı ve tören düzenlenmesi de il özel idaresine verilir. İl Özel İdaresi'ndeki yapılan iş ve işlemlerin yetkili organı da il genel meclisi üyeleridir. Sayın Valimiz kusura bakmasın ama buradan çıkmayan kararların hiçbirini uygulama şansı yoktur. Bunu da belirtmeden edemeyeceğim. Bugüne kadar Sayın Valimizden gelen her ricayı emir telakki ettik. Ama İl Genel Meclisi'nin almış olduğu kararlarda da kendisinden rica ediyorum biraz daha hassasiyetle davransın, konuyu istişare edelim, doğru veya yanlışımız varsa biz de geri döneriz. Yoksa kol kırılır yen içinde kalır, birlikte uyum içerisinde çalışmanın biz inancı ve hedefi içerisindeyiz.” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.