Kırkpınar'ın maliyeti, 4 milyon TL !

656'cı Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin ardından basın toplantısı düzenleyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar Ağasının teminatını ödediğini, Kırkpınar Yağlı Güreşleri için Başbakanlık Tanıtma Fonundan ise talep olmasına rağmen yardım gelmediğini açıkladı. Gençlik ve Spor Bakanı'nın değişmesinin yeni Er Meydanı projesini etkilemeyeceğini de ifade eden Gürkan, Kırkpınar'ın Edirne Belediye Başkanlığına bu yıl ki maliyetinin, 4 milyon TL olduğunu söyledi.

Kırkpınar'ın maliyeti, 4 milyon TL !

656'cı Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin ardından basın toplantısı düzenleyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar Ağasının teminatını ödediğini, Kırkpınar Yağlı Güreşleri için Başbakanlık Tanıtma Fonundan ise talep olmasına rağmen yardım gelmediğini açıkladı. Gençlik ve Spor Bakanı'nın değişmesinin yeni Er Meydanı projesini etkilemeyeceğini de ifade eden Gürkan, Kırkpınar'ın Edirne Belediye Başkanlığına bu yıl ki maliyetinin, 4 milyon TL olduğunu söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
25 Temmuz 2017 Salı 10:04
Kırkpınar'ın maliyeti, 4 milyon TL !

    Belediye Başkanı  Recep Gürkan 656'ıncı tarihi Kırkpınar'da, pehlivanların yağlı güreşin hakkını verdiğini belirterek,   “10-16 Temmuz tarihleri arasında  dünya olimpiyatlarından sonra en eski spor organizasyonu olan 656 yıldır da kesintisiz devam eden tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerini bitirdik. Bu yıl 656'cı tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri bir çok açıdan çok beğenildi, hem güreş seyircisinin uzun yıllardır arzu ettiği bir şekilde kıran kırana  güreşlere sahne oldu. Yapılan güreşlerin niteliği açısından bir çok güreşseverin ortak  kanaati ile son 15-20 yılın  en kaliteli güreşlerinin izlendiği Kırkpınar oldu. Seyirci açısında da cumartesi dahi Kırkpınar Er Meydanı neredeyse tıklım tıklım doluydu,bu bağlamda Pazar günleri final güreşleri yaklaştığında Er Meydanı dolsun diye tüm kapıları açarız,bu yıl kapıları açmaya ihtiyaçta duymadık.Yıllardır ilk final güreş öncesi kapıları açmadan Kırkpınar'ı yaptık ,bu çok önemli bir durum.  Kapıların açık olmasına alışık olanlar hayal kırıklığına uğradı ama bu uygulamayı bundan sonraki yıllarda da sürdürme kararlılığımız  var” dedi.
“AĞA,  TEMİNATI YATIRDI”
656'ıncı Kırkpınar'ın en çok konuşulan konularından biri olan rekor ağalık bedeline de değinen Başkan Recep Gürkan, “Bu yıl ağalık ihalesine 9 aday katıldı. Bu koç ihalesi sonucunda da Edineli işadamı Ahmet Çetin 1 milyon 501 bin liraya ihaleyi aldı,ancak kendi iyi niyeti ile de bunu Edirne'nin plakası olan 1 milyon 522 bine çıkardı. Buda 2013'te yapılan ihalede 800 bin lira bir rekordu, neredeyse ikiye katlayarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Ağalık ihalesinde çekilen arkadaşlarımızın yaptığı 150 bin liralık bir bağış var. Ağalık ihale dosya bedeli 40 bin lira olarak tahsil ettik. Ağalık ihalesine katılım 17 bin lira geçici teminat,dosya bedeli gibi eğer ihale üzerinde kalmazsa  5 bin liralık dosya bedeli belediyeye kalıyor 12 bin  lirayı geri alıyor arkadaşlar. Bu rakamı  önümüzde ki yıl dosya bedelini oldukça yükselteceğiz. Ağalık altın kemerimizi yeniledik onu  Seyfettin Selime takdim ettik, yeni bir kemer yapıldı oda yeni  ağamıza takacağız önümüzde ki yıla kadar 657'ci Kırkpınar Yağlı Güreşlerin ağası Ahmet Çetin taşıyacak. Ağalık bedeli 3 taksitte  ödeniyor,ilk taksitin ödeme dönemi 4 Ağustos. İlk önce bir kesin teminat yatıyor, Ağamız  teminatı yatırmış. Kendisi ile bugün bir görüşme yapacağım belki de ilk taksidi bekletmeden yatırma imkanı var” diye konuştu.
“REKOR KATILIM”
Belediye Başkanı Recep Gürkan, 2016 yılında gerçekleştirilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerine, bin 969 pehlivanın kayıt yaptırdığını, bu yıl ise 2 bin 199 pehlivan ile tüm zamanların rekorunun kırıldığını ifade etti.
“KIRKPINAR'IN MALİYETİ, 4 MİLYON TL”
    Kırkpınar'ın Edirne Belediye Başkanlığına maliyetinin 4 milyon TL olduğunu da belirten Başkan Gürkan, Edirne merkezde düzenlenen konserlerin 655 bin Tl, ilçelerdeki konserlerin ise 384 bin Tl olduğunu açıkladı.
“5 TON ZEYTİNYAĞI”
656'ıncı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde 5 ton zeytinyağı ve 2 bin metre salaşpur bezi kullanıldığını da ifade eden Başkan Gürkan, Trakya Birlik Genel Müdürlüğüne teşekkür etti.
“273 BASIN MENSUBU AKREDİTE OLDU”
Kırkpınar'a basın mensuplarının da yoğun ilgi gösterdiğini belirten Belediye Başkanı Gürkan, “Bu yıl 211 yerli basın, 62 de yabancı  basın mensubuna olmak üzere toplam 273 basın mensubuna akreditasyon verdik. Yerli ve yabancı fotoğraf sanatçılarından çok sayıda talep oldu. Pasgol 800 civarında talep oldu bunların hepsine izin verdiğimizde  basın mensupları görevlerini yerine getiremiyor, Bu yüzden bu sayıyı sıkı bir inceleme ile 121'e düşürdük” dedi.
    “TANITIM FONUNDAN HALA PARA GELMEDİ”
     Başbakanlık tanıtım fonundan Kırkpınar için destek gelmediğini belirten Gürkan, “ Başbakanlık tanıtma fonundan  23 şubat 2017 tarihinde bir destek istedik. 1 milyon 124 bin liralık bir dosya gönderdik, tanıtma kurulu fonu halen toplanmadığı için bir cevap gelmedi. Geçtiğimiz yıl 300 bin lira gelmişti, ondan önceki yıl 300 bin gelmişti” dedi.
“DEVLETTE DEVAMLILIK ESASTIR”
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın bakanlığının son bulmasıyla, yapılacak yeni Er Meydanı'nın durumu hakkında sorulan soruları da yanıtlayan Başkan Gürkan; “ Devlette devamlılık vardır. Yeni Bakanımız Osman Aşkın Bak Güreş Federasyonu eski başkanı , Güreş içinde olmuş, geçtiğimiz yıllarda da Kırkpınar'a çok katılmış. Hata bu yılda katıldığını söylediler ama ben kendisini göremedim hemen gitmiş. Bence bir değişiklik olmaz,neden olmaz kendisi eski bir Güreş federasyonu başkanı olması hem güreşe yakından ilgili olması. Kırkpınar Er Meydanı'nın modernizasyonun devlet yatırım programına alınması nedeni ile bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Belki de daha hızlanabilir. Bende en kısa zamanda  randevu isteyip kendilerini ziyarete  gideceğim bu konuyu da konuşacağım” diye konuştu.
BAŞKAN GÜRKAN, “B PLANI HAZIR”    
Er Meydanı'nın inşaat çalışmalarının önümüzdeki yıla kadar bitmemesi halinde neler yapılacağını da açıklayan Başkan Recep Gürkan, “ Er Meydanımız  1951'den  başlayarak parça parça yapılmış  bir meydan, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu güne kadar da bu Kırkpınar'ın gerçekleşmesini sağladı bu tesisiler.Teknolojinin bu kadar ilerlemesi ile ve pehlivan sayısının artması ile seyircinin bu kadar talepli olması ile kullanımı şık modern , özellikle pehlivanlara dönük soyunma odaların son derece teknolojik olması,seyircinin daha konforlu bir şekilde izlemesi için. Bizde bu tesisin artık 365 gün kullanılmasını istiyoruz. Gençlik Spor Bakanlığına şartlı tahsis  yaptık 25 yıllığına,şartlı tahsiste de şu yazıyor Kırkpınar haftası tamamen Edirne Belediyesi Kullanılacak,Kırkpınar haftasının dışında ki zamanlarda Gençlik Spor İl müdürlüğü ile ortak kullanılacak. Er Meydanın modernizasyon projesini yüklenen firma sıkıntıları yerinde tespit etti Kırkpınar zamanı 3  gün boyunca incelemelerde bulundular. Tur şirketleri ile de görüştük,hafta sonları özellikle gösteri güreşleri düzenleyeceğiz yoğunluğa göre. İnşallah 657'ci Kırkpınar'a yetişir hepimizin hedefi yetişmesi. En kötü ihtimal Saray içi kocaman bir alan bizde uygun bir alanda tedbirimizi alırız 657'ci Kırkpınar'ı portatif tribünlerle geçiririz . bu dünyanın sonu değil orada   güreşlerimizi yaparız 658'ci güreşlerimizi de yeni Er Meydanında yaparız. Kırkpınar da önemli olan güreşlerin kesintiye uğramaması” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.