MECLİS FRANSA’YA GİDİYOR

35 ülkeden 250 bölge ve şehri kapsayan Avrupa Bölgeler Meclisi (AER), Edirne Valisi Ekrem Canalp ve Edirne İl Genel Meclis Üyelerini Strasbourg ofisini incelemek üzere Fransa’ya davet etti. Dün gerçekleştirilen meclis toplantısında konuyla ilgili olarak Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu tarafından sunulan raporda; Eylül ayı içerisinde davete icabet ederek Strasbourg’a araştırma ve inceleme gezisi yapılmasına karar verildi.

MECLİS FRANSA’YA GİDİYOR

35 ülkeden 250 bölge ve şehri kapsayan Avrupa Bölgeler Meclisi (AER), Edirne Valisi Ekrem Canalp ve Edirne İl Genel Meclis Üyelerini Strasbourg ofisini incelemek üzere Fransa’ya davet etti. Dün gerçekleştirilen meclis toplantısında konuyla ilgili olarak Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu tarafından sunulan raporda; Eylül ayı içerisinde davete icabet ederek Strasbourg’a araştırma ve inceleme gezisi yapılmasına karar verildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
04 Eylül 2019 Çarşamba 07:54
MECLİS FRANSA’YA GİDİYOR

Edirne İl Genel Meclisi toplantıları devam ediyor. Dün İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda, Mehmet Geçmiş başkanlığında toplanan mecliste 3 rapor görüşülerek karara bağlandı. İdari ve Mali İşler Komisyonu tarafından ‘İş Makine Kiralama Ücretleri’ konulu rapor, Araştırma ve İnceleme Komisyonu tarafından ‘Geçkinli Köyü Şehitliği ile Bağlantı Yolu’ konulu rapor ve Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu tarafından ‘AER Çalışmaları’ konulu rapor meclise sunuldu. 3 rapor da oybirliğiyle kabul edildi.

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu tarafından meclise sunulan raporda, Avrupa Bölgeler Meclisi (AER) çalışmaları hakkında bilgi verilirken; Edirne’de AER ile yapılan tek çalışmanın 2014 yılında olduğu belirtildi. Geçtiğimiz günlerde AER tarafından Vali Canalp ve İl Genel Meclis Üyelerinin Strasbourg Ofisini incelemek üzere Fransa’ya davet edildiği vurgulanırken; Eylül ayı içerisinde davete icabet etmek üzere Fransa’ya araştırma ve inceleme gezisi yapılmasına karar verildi.

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Önder Cin tarafından meclise sunulan rapor şu şekilde:

“Edirne İl Özel İdaresi olarak 2010 yılından bu yana üyesi olduğumuz Avrupa Bölgeler Asamblesi, Türkiye’nin AB müktesebatına uyum politikaları ile yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılması uygulamalarını kapsamaktadır.
Üyeliğimizin devam ettiği bu süreç içerisinde Edirne’de AER ile yapılan tek çalışma Nisan 2014 tarihinde gerçekleştirilmiştir. 12 farklı ülkeden yaklaşık 130 kişinin katıldığı etkinlik 4 gün boyunca devam etmiş; çalışma grupları toplantılarında ‘KOBİ’lerin ve İşletmelerin Uluslararası Çalıştırılmasının Desteklenmesi’, ‘ Sosyal Girişimi Teşvik Etme’ ve ‘Cinsiyet Eşitliği İçin Proaktif Çalışmalar Yapma’ temaları üzerinde yoğunlaşılmıştır.
Ancak 2014 yılından 2019 yılına kadar geçen sürede AER ile olan ilişkilerimiz durağan hale gelmiş ve hiçbir iletişim ve çalışma yapılamamıştır.
Strasbourg 31 Temmuz 2019 tarihinde Edirne İl Konseyi Delegasyonuna bir davet yazısı yazmıştır. Yazı  aynen şöyledir:
‘Değerli Vali Sayın Canalp bu daveti mektubu ile sizleri AER’in aktif bir üyesi olarak Strasbourg Avrupa Bölgeleri Meclisine, diğer Avrupa Enstitülerini ve Strasbourg ofisimizi görmeniz, Grand EST için yürekten davet etmekteyiz. Bu davet Mehmet Geçmiş Edirne İl Genel Meclis Başkanı ve tüm Edirne İl Genel Meclis Üyelerini kapsamaktadır. Sizlerle buluşmayı iple çekmekteyiz.
Mathieu Mori – AER Genel Sekreteri’
Üyesi olduğumuz Avrupa Bölgeler Meclisinin ikili ilişkilerini İl Özel İdaresinin başı olan Sayın Valimiz ile Edirne İl Genel Meclisinin AER ile olan ilişkilerinin ilimiz Edirne’nin bölgesel ve kurumsal menfaatleri düşünüldüğünde;
Kurumsal yapılanmanın sağlanması, sınır ötesi işbirliği uygulamalarının pekiştirilmesi, bölgesel kalkınmanın sürekliliği, insan kaynaklarının geliştirilmesi, kırsal kalkınmanın sağlanması, hibe, teşvik konularının desteklenmesi ve yürütülmesi için Avrupa Bölgeler Meclisine üyeliğimizin bir anlam ve değer taşıması açısından bu davete Eylül ayı içerisinde Sayın Valimiz Ekrem Canalp ile birlikte ya da görevlendireceği Genel Sekreter Vekillerinden biri ve 28 İl Genel Meclis Üyesi ile birlikte AER’in Strasbourg ofisine ve Fransa’nın bir bölgesinde araştırma ve inceleme gezisi yapılmasına komisyonumuzca karar verilmiştir.”

Edirne İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş de konuyla ilgili olarak, “Avrupa Birliği’nden Edirne’ye hiçbir katkı ve proje yardımı alamıyoruz. Bu ilişkileri yürütebilmek adına böyle bir davet yazısı kendilerinden bize talep olarak geldi. Sayın Valimizle beraber tüm İl Genel Meclis Üyelerini davet ediyorlar. Komisyon zaten AER hakkında yeterince çalışmış ve meclise bilgiler verdi.” dedi.

Söz konusu rapor, oybirliğiyle kabul edildi.

Kerem Filiz
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.