MEHMET AKİF ERSOY, ANILDI

Edirne Valiliği ve Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü himayelerinde Edirne Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programı, Edirne Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

MEHMET AKİF ERSOY, ANILDI

Edirne Valiliği ve Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü himayelerinde Edirne Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programı, Edirne Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
14 Mart 2022 Pazartesi 06:01
MEHMET AKİF ERSOY, ANILDI



İstiklal Marşı’nın Kabulünün 101. yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü kapsamında kentte tören düzenlendi.
Edirne Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal, Edirne İl Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar, Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı, Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. İshak Yıldırım, Edirne İdare Mahkemesi Başkanı Yüksel Arslan, Tugay Komutan Yardımcısı Piyade Kurmay Albay Erhan Yeşil, Edirne Baro Başkanı Tacettin Sivrikaya, Edirne Yıldırım Anadolu Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri, veliler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini anlatan konuşma yapıldı.
Programda konuşan Edirne Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi Okul Müdürü Tolga Ersoy, Türk Milletinin bağımsızlık ve özgürlük savaşını ölümsüzleştiren, milli mücadele ruhunu ve Türk Milletinin vatan sevgisini ölümsüzleştiren ve perçinleyen İstiklal Marşı’nı bizlere armağan eden Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u andığımızı hatırlattı.  Tolga Ersoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İstiklal Marşı'mız; milletimizin eşsiz bağımsızlık destanı, istiklalimizin sembolü, istikbalimizin teminatıdır. Milletimizin bağımsızlık aşkının, imkansızlıklar içerisinde gösterdiği büyük kahramanlığın, azim ve fedakarlıkla verilen kurtuluş mücadelesinin mısralara dökülmüş ifadesidir. Her dizesi, her bir kelimesi milletimizi tek yürek, tek bilek haline getiren İstiklal Marşı; vatan, millet, bayrak ve istiklal aşkının ilmik ilmik dokunduğu eşsiz bir şaheserdir. Bu anlamda İstiklal Marşımız, milli birlik ve beraberlik duygusunun, milletimizin bağımsızlığa olan tutkusunun, veciz bir biçimde ortaya konulduğu, Milli Mutabakat Metnidir. 
İSTİKLAL MARŞI'NI ANLAYABİLMEK MEHMET AKİF'İ İYİ BİLMEK GEREKİR
İstiklal Marşı'nı anlayabilmek için, Mehmet Akif'i iyi bilmek, onu bütün yönleriyle şahsında topladığı, "milli mücadele ruhunu" yakından tanımak, bu ruhu, hakki ile hissetmek gerekir. Peki Mehmet Akif kimdir? Milli bir şair, ideal bir öğretmen, branşına hakim bir veteriner hekim, cesur bir gazeteci, kurtuluş savaşında iyi bir asker, Türk geneline ufuk çizen fikir ve aksiyon adamı bir politikacı, hayatını milletinin bağımsızlığına adayan bir gönül insanıydı o. Hayata veda edeceği anda. hocam kalk bir istiklal marşı daha yaz ki kıymetini anlasınlar, diye haykıran talebesine "Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın" diyen kutlu bir vatanperverdir o. Milletin ızdırabanı derinden hisseden Akif, milli mücadelenin ruhuna tercüman olan o büyük, eşsiz şiirini, gece gündüz gözünü bir an dahi kırpmadan Tacettin Dergahı’nın duvarlarında kaleme almıştır. Öyle bir şiir ortaya çıkmıştır ki bu şiir, bir ulusun trajik bir anda var olup olmama noktasında ihtiyaç duyduğu sonsuz gücü ve her türlü değeri taşımaktadır. Büyük Türk Ulusu’nun tarihinin yılmayan mücadele ruhunu yansıtmaktadır.”
Ardından ilkokul ve ortaokullar arası düzenlenen İstiklal Marşı’nı ezbere güzel okuma yarışması, Edirne’de ortaöğretim öğrencileri arasından düzenlenen ‘Yüreklerde Akif Dillerde Hürriyet’  konulu kompozisyon yarışması ve Çanakkale Şehitleri isimli şiiri ezbere okuma yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. 
İstiklal Marşı’nı ezbere güzel okuma yarışması 1.si Meriç Küplü Gazi Okulu öğrencisi Elif Takın tarafından İstiklal Marşı okundu. 
Edirne Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi tarafından 12 Mart anısına hazırlanan video gösterimi sonrası, Yüreklerde Akif Dillerde Hürriyet adlı tiyatral oratoryo katılımcılara sergilenmesi sonrası Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen program son buldu.
Bülent Sarıçiçek
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.