“ORGAN BAĞIŞI HAFTASI”NDA FARKINDALIK ÇAĞRISI

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü, Organ Bağışı Haftası kapsamında bir AVM’de bilgilendirme standı kurarak vatandaşlara organ bağışının önemi ve yasal süreçleri hakkında bilgi verdi. Türkiye genelinde 33 bini aşkın hastanın organ nakli beklediği bildirildi.

“ORGAN BAĞIŞI HAFTASI”NDA FARKINDALIK ÇAĞRISI

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü, Organ Bağışı Haftası kapsamında bir AVM’de bilgilendirme standı kurarak vatandaşlara organ bağışının önemi ve yasal süreçleri hakkında bilgi verdi. Türkiye genelinde 33 bini aşkın hastanın organ nakli beklediği bildirildi.

VATANDAŞ
VATANDAŞ
05 Kasım 2025 Çarşamba 00:00
“ORGAN BAĞIŞI HAFTASI”NDA FARKINDALIK ÇAĞRISI

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü, 3 ile 9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla bir alışveriş merkezinde bilgilendirme standı kurarak vatandaşları organ bağışı konusunda bilinçlendirdi. Etkinlikte “Organ bağışı, can başka hayatlara katmaktır” mesajı öne çıkarıldı.

Sağlık ekipleri, organ bağışının 18 yaşını doldurmuş ve akıl sağlığı yerinde olan herkes tarafından yapılabileceğini belirterek, “Kişi hayattayken özgür iradesiyle organlarının ölümünden sonra başka hastaların tedavisinde kullanılmasını vasiyet edebilir.” bilgisini paylaştı.

Uzmanlar, organ bağışında bulunmuş olmanın her ölümde nakil yapılabileceği anlamına gelmediğini hatırlatarak, yalnızca yoğun bakımda beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organlarının kullanılabildiğini ifade etti. Beyin ölümünün geri dönüşsüz bir durum olduğu, tanısının da iki uzman hekimden oluşan heyet tarafından konulduğu vurgulandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organ bağışını “insanın insana yapabileceği en büyük yardım” olarak nitelendirdiğini hatırlatan yetkililer, Kur’an-ı Kerim’de Maide Suresi 32. Ayet’te geçen “Kim bir kimseye hayat verirse, sanki bütün insanlara hayat vermiş gibidir.” ifadesine dikkat çekti.

Vatandaşlara, organ bağışının İl Sağlık Müdürlükleri, Devlet Hastaneleri, Aile Sağlığı Merkezleri ve e-Devlet üzerinden yapılabileceği bilgisi verildi. 1979 tarihli 2238 sayılı yasa ile organ bağışının yasal zemine kavuştuğu, kişinin istediği zaman bağıştan vazgeçebileceği belirtildi.

Sağlık Bakanlığı’nın 2025 Ekim verilerine göre Türkiye genelinde 33 bin 498 hasta organ nakli bekliyor. En fazla bekleyen hastalar böbrek (25 bin 246) ve karaciğer (2 bin 650) nakli listelerinde bulunuyor. Her yıl ortalama 5 binin üzerinde nakil yapılmasına rağmen, her gün yaklaşık 3 kişi organ beklerken hayatını kaybediyor.

2025 yılı itibarıyla kadavradan organ bağışı oranı yüzde 22,5’e yükselirken, bağış kartı sahibi kişi sayısının nüfusun yalnızca yüzde 0,9’unu oluşturduğu bildirildi. Türkiye, canlı vericili organ nakillerinde dünya lideri konumunda yer alıyor.

Mert Hamarat

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.