ÖZGEN, PANCAR ÜRETİCİSİNE DESTEK İSTEDİ

Kısa adı PANKOBİRLİK olan Pancar Üreticileri Kooperatifleri Birliği  Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ramis Özgen, Trakya bölgesindeki pancar üretimi ve pancar üreticilerinin son durumu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

ÖZGEN, PANCAR ÜRETİCİSİNE DESTEK İSTEDİ

Kısa adı PANKOBİRLİK olan Pancar Üreticileri Kooperatifleri Birliği  Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ramis Özgen, Trakya bölgesindeki pancar üretimi ve pancar üreticilerinin son durumu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
15 Mayıs 2024 Çarşamba 00:00
ÖZGEN, PANCAR ÜRETİCİSİNE DESTEK İSTEDİ

Özgen, Dünya Çiftçiler Günü’nde yaptığı açıklamada, pancar üreticisinin sorunlarına dikkat çekerken; özelleştirilen Alpullu Şeker Fabrikası ile ilgili olarak da görüşlerini dile getirdi. Pancar üretimindeki kota uygulamasını hatırlatan Özgen, bölgede üretilen pancardaki şeker oranının da az olması nedeniyle üretimin azaldığını açıkladı.

“KOTADAN VAZGEÇİLMELİ"

Çiftçinin ürettiği halde karşılığını alamadığını belirten Özgen; “çiftçilerin gününü kutluyorum. Şu anda pancar sıkıntılı. Trakya'daki fabrika yeterli pancarı üretemiyor. Üretim düşük. Şeker oranı düşük olduğu için vatandaş ekmiyor. Fabrika, geçen dönem teşvik için geziyordu, üretene fark veriyordu. Ama şimdi yine kota getirdi. Şeker kotası şu anda 25 bin ton” diye konuştu.

“PANCARDA ŞEKER ORANI ÖNEMLİ"

Özgen, şeker pancarında daha önceki yıllarda kota olmadığını hatırlatırken, “sonra kota getirildi. İhaleye girerken şeker fabrikası 25 bin ton kota üzerinden satıldı. Şeker oranı düştükçe para da düşüyor. Konya’da, Kayseri’de şeker oranı yüzde 20, bizim burada yüzde 10’a kadar şeker oranı düşüyor. Sonuçta şekere para veriyorlar. Ama burayı satın alırken her şeyinden para kazanıyor. Şekerden yüzlerce madde üretiliyor. Ancak yeteri kadar ekilmedi” dedi.

“ALLAH VERİYORDA, ÖNEMLİ OLAN KUL.NE VERECEK?”

Trakya’da şeker pancarı üretiminin geçen yıl yükselse de bu sene yeniden düştüğünü belirten Özgen; “2 yıl önce 400 bin ton şeker ithal edildi. ‘Yanlış yapıyorsunuz, şeker var. Özel fabrikaların depoları şeker dolu’ dedik. Ama fiyat yükselecek diye satış yapmadılar, ellerinde tuttular. 400 bin ton şeker getirildi, ellerinde patladı. Şimdi o sıkıntı çekiliyor. O stoğu eritemediler. Kendi çiftçimiz para kazanacağına, dışarıda durum devam ediyor. Buğdayda da, ayçiçeğinde de Ukrayna’nın, Rusya’nın çiftçileri para kazanıyor. Hasat zamanı bütün fabrikaların önü tıklım tıklım. Maalesef bizim çiftçimize önem verilmiyor. Yukarıya bakıyoruz Allah veriyor da önemli olan kul ne verecek? Buğdaya, ayçiçeğine, mısıra ne verecek? Mısır da geçen sene elde patladı. Bu sene de pancar öyle ” şeklinde konuştu.

"ÜRETİCİNİN REKABET GÜCÜ AZALIYOR"

Teşviklerin azalması ve yurt dışından şeker ithal edilmesi karşısında yerli şeker pancarı üreticisinin rekabet gücünün azaldığını dikkat çeken Ramis Özgen, şöyle devam etti:

"Son olarak, şeker pancarı üretiminde kotaların getirilmesi ve teşviklerin azalması da çiftçiler için bir sorun teşkil ediyor. Geçmişte serbest olan üretim, kotalarla sınırlandırıldı ve bu da üretimi kısıtlıyor. Özellikle şeker ithalatının yapıldığı dönemlerde, yerli üreticinin rekabet gücü azalıyor ve bu durum çiftçilerin gelirlerini olumsuz etkiliyor.Bu sorunların çözümü için, şeker pancarı üretimindeki maliyetlerin ve satış fiyatlarının dengelenmesi, şeker oranının artırılması için gerekli çalışmaların yapılması ve çiftçilere yönelik teşviklerin artırılması gibi adımlar atılabilir. Ayrıca, şeker pancarı üretimindeki kotaların gözden geçirilmesi ve üreticilere daha fazla destek sağlanması da önemli olacaktır"

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.