Edirne Tabip Odası, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde sağlık çalışanlarının geniş katılımıyla bir protesto düzenledi. Doktorlardan hemşirelere, diş hekimlerinden acil tıp teknisyenlerine kadar birçok sağlık emekçisi, artan sorunlara çözüm için seslerini yükseltti. Protestoda yapılan açıklamalarda, sağlık sistemindeki yapısal sorunların halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını tehdit ettiği vurgulandı.
Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Celal Karlıkaya, sağlık sisteminde yaşanan çöküşün herkesin yaşamını olumsuz etkilediğini ifade ederek, şu sözleri kullandı:
“Bizler, her gün yüzbinlerce hastayı sağlığına kavuşturmak ve hastalıkları önlemek için çalışan sağlık emekçileriyiz. Ancak şiddet, mobbing, performans dayatması ve liyakatsizlik gibi sayısız sorunla karşı karşıyayız. Bugün, bu sorunları dile getirmek ve çözüm için sesimizi duyurmak adına meydanlardayız.”
"ADİL VE ERİŞEBİLİR BİR SAĞLIK SİSTEMİ TALEP EDİYORUZ"
Protestoda, sağlık emekçileri tarafından altı maddelik talepler kamuoyuyla paylaşıldı. Karlıkaya, taleplerini şu şekilde sıraladı:Sağlıkta şiddeti önlemek için etkili ve caydırıcı bir şiddet yasası çıkarılmalıdır. Sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır,
Çalışma koşulları iyileştirilmeli, angarya çalıştırma yasaklanmalı ve tüm sağlık çalışanlarının tayin, özlük ve sosyal hakları garanti altına alınmalıdır,
5 dakikalık muayene sürelerinden vazgeçilmeli, her hastaya en az 15 dakika ayrılacak şekilde hasta randevuları düzenlenmelidir,
Performans ve ciro odaklı sistem kaldırılmalı; emekliliğe yansıyacak, insanca bir ücret sistemi benimsenmelidir,
Sabit ödemeler genel bütçeden karşılanmalı ve kamu çalışanlarının vergi dilimi yüzde 15’te sabitlenmelidir.
"DEPREMZEDE SAĞLIKÇININ SORUNLARI ÇÖZÜLMEDİ"
Protestoda, sağlık çalışanlarının yaşadığı zorlukların sadece büyük şehirlerde değil, deprem bölgelerinde de derinleştiği vurgulandı. Depremden etkilenen bölgelerde insanca çalışma ve yaşama koşullarının hala sağlanmadığını belirten Karlıkaya, “Deprem bölgesinde görev yapan meslektaşlarımızın hakları korunmalı ve yaşam standartları iyileştirilmelidir” dedi.
KARLIKAYA "MOBBİNGE KARŞI YASAL DÜZENLEME ŞART"
Karlıkaya, mobbingin sağlık çalışanları arasında yaygın bir sorun olduğuna dikkat çekerek, etkili şikayet ve ceza mekanizmalarının geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Sağlık çalışanlarının meslek onuruna sahip çıkacaklarını vurgulayan Karlıkaya, toplumcu ve şeffaf bir sağlık sisteminin gerekliliğine dikkat çekti.
Protestoya, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Edirne Tabip Odası, Edirne Diş Hekimleri Odası, Eğitim-Sen ve birçok sağlık emek-meslek örgütü destek verdi. Etkinlikte, sağlık emekçilerinin dayanışma mesajları ön plana çıktı.
Sağlık çalışanları, halkın nitelikli ve erişilebilir bir sağlık hizmetine kavuşması için mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. Taleplerinin karşılanmaması durumunda eylemlerin artarak devam edeceklerini ifade etti.
Mert Hamarat