SELİMİYE CAMİİ'NE YAKIŞAN PROJE

Vakıflar Haftası kapsamında Selimiye Cami Restorasyonu 2018 konulu konferans Deveci Han Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programda konuşan Yüksek Mimar Acar Avunduk, Selimiye Camii'nin bugüne kadar olmayan en detaylı restorasyon ve restitüsyon projelerini 4 yıl sürede hazırladıklarını, restorasyon uygulamasının ise yaklaşık 4 yıl sürebileceğini belirtti.

SELİMİYE CAMİİ'NE YAKIŞAN PROJE

Vakıflar Haftası kapsamında Selimiye Cami Restorasyonu 2018 konulu konferans Deveci Han Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programda konuşan Yüksek Mimar Acar Avunduk, Selimiye Camii'nin bugüne kadar olmayan en detaylı restorasyon ve restitüsyon projelerini 4 yıl sürede hazırladıklarını, restorasyon uygulamasının ise yaklaşık 4 yıl sürebileceğini belirtti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
10 Mayıs 2018 Perşembe 08:58
SELİMİYE CAMİİ'NE YAKIŞAN PROJE

 Konferans genel müdürlük tarafından hazırlanan bir sinevizyon gösterisi ile başladı. Bu gösteride Edirne’nin geçmişten günümüze zaman içinde değişen özellikleri yansıtıldı. Ayrıca vakfın önemine de değinildi.

                Ardından Yüksek Mimar Acar Avunduk: “Vakıf Haftası’na hoşgeldiniz. Vakıf yapısı ve Edirne’nin herşeyi olan, Mimar Sinan’ın ‘’ustalık eserim’’ dediği Selimiye Cami’nin restorasyon çalışmalarını sizlere anlatacağım. Gizli hazinelerden ve bilhassa ters laleden sizlere bahsetmeyeceğim. Çünkü bunları herkes biliyor. Kısaca şuna değinmek istiyorum. Sadece bizler için değil yabancılar için de çok önemli bir yapıdır Selimiye Cami. Şehre muazzam bir anlam katıyor. Edirne Selimiye Cami 16.yy’da 1568-1574 yıllarında yapılmıştır.1980 yılında büyük bir onarım gördü. 2018 yılında da bir onarıma başlanıyor.  Onun dışında periyodik bakımları yapılıyor.Ben ve ekibim 2013 yılında proje çalışmalarına başladık. 2017 yılında toplam 4 yıl süren çalışma ile bu projeleri bitirdik. Ve kurula bu projeleri onaylattık. Şimdi sizlere bu projeleri hazırlarken hangi adımları izlediğimizi anlatacağım. Toplam 20 kişilik bir ekibimiz var. Her yaz Edirne’de 3-4 ay geçirerek ekibimle birlikte çalışmaları yerinde yaparak işe başladık. Cami içerisindeki çalışmaların yürütülmesi için de burda bulunduk. Bu çalışmalarımız  “restitüsyon ve restorasyon”olmak üzere iki aşamada.  Boyasıyla malzemesiyle tamamen orijinal olduğunu söyleyemeyiz. Barok tarzına çok sık rastlanıyor.Tuvaletlerde iyileştirmeler yapılmalı. 16. Yüzyıla ait bezemeler görmek mümkün. Biz bunların İtalyanlara ait olduğunu düşünüyoruz. Ters lale konusuna da değinmek gerekirse 30 yıl önce yapısı bozulmamıştı. Ancak şimdi elle temas olduğu için silinmeye başladı. Bunun için de camdan bir koruma mekanizması geliştirmeyi düşünüyoruz.Bu kadar hazırladığımız projelerin süresi 3-4 yılda tamamlanacak.”dedi.

                Zaman içerisinde Selimiye Cami için yapılan restorasyon aşamalarını anlatan Avunduk:“ Vakıflar zamanında bu eserleri yapmış, bizler de gelecek kuşaklara bunları aynı sorumluluk bilinciyle aktarmalıyız. Türk evrensel kültür ve sanat dünyasının ortak değeri olan Selimiye onarım ve bakımını eksiksiz yaparak torunlarımıza miras bırakacağız. Bu konuda ilgili Edirne Vakıflar İdaresi’nin de bugüne kadar destek verici ve ön açıcı tutumunun da uygulamada da aynen devam etmesini diliyor ve hepinizi saygı-sevgiyle selamlıyorum.”diyerek konuşmasını tamamladı.

                Ardından Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneri ise:” Acar Bey’e teşekkür ederim. Bizim bu projelerde en büyük sıkıntımız proje ayağı. Proje ayağını daha da sağlamlaştırmak adına restorasyondan önce de idare olarak atmamız gereken adımlar var. Bu uygulamadan  önce bir bilim kurulu kurduk. Acar Bey’de bu kurulda yer aldı. Çok ciddi bir proje. Sunumumuz bir saati geçti, aslında daha da detaylı. Selimiye’ye yakışan bir proje. Proje ayağı ile birlikte işin yüzde 50’sini yaptık. Artık sıra uygulama aşamasında. Bilim kurulu, idare, kontrol heyetiyle birlikte gerekeni yapacağız. Yapacağımız her iş; açık, şeffaf ve sorgulanabilir olacak ve en doğrusunu yapacağız. İyi neticeler alacağımızı düşünüyorum.”dedi.

                Program Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneri’nin Yüksek Mimar Acar Avunduk’a hediyelerini takdim etmesinin ardından tamamlandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.