SELİMİYE MEYDANI İÇİN TARİHİ TOPLANTI

Edirne Belediye Meclisi Olağanüstü toplanarak, Selimiye Camii Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi'nin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onayı alınmış projelerinin temini ve uygulanması ile "Yemiş kapanı Hanı Koruma ve Yeniden İşlevlendirme Projeleri"nin çizdirilmesi ve uygulanması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Belediye arasında ortak hizmet projesi gerçekleştirilmesi ve protokol yapılması, bu amaçla gerekli kaynak aktarımında bulunulması, yapılacak ortak hizmet projesi protokolünün esaslarını belirlemek ve imzalamak üzere Edirne Belediye Başkanlığı adına Belediye Başkanı Recep Gürkan'a oy birliğiyle yetki verdi.

SELİMİYE MEYDANI İÇİN TARİHİ TOPLANTI

Edirne Belediye Meclisi Olağanüstü toplanarak, Selimiye Camii Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi'nin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onayı alınmış projelerinin temini ve uygulanması ile "Yemiş kapanı Hanı Koruma ve Yeniden İşlevlendirme Projeleri"nin çizdirilmesi ve uygulanması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Belediye arasında ortak hizmet projesi gerçekleştirilmesi ve protokol yapılması, bu amaçla gerekli kaynak aktarımında bulunulması, yapılacak ortak hizmet projesi protokolünün esaslarını belirlemek ve imzalamak üzere Edirne Belediye Başkanlığı adına Belediye Başkanı Recep Gürkan'a oy birliğiyle yetki verdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
05 Mayıs 2021 Çarşamba 17:13
SELİMİYE MEYDANI İÇİN TARİHİ TOPLANTI

 Edirne Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığında olağanüstü toplandı. Toplantıyı açmadan önce söz alan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Pazartesi günü Sayın Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca Edirne’deydi. Trakya bölgesi için bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Edirne’deki vaka sayılıları yüzde 50 civarında düşmüş durumda. İnşallah hepimizin, bütün vatandaşlarımızsın temizlik-maske-mesafe kurallarına uymasıyla, ev ziyaretleri yapmamasıyla bayram sonuna kadar bu vaka sayılarının en aza düşeceğine inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

 Belediye Meclis toplantısında Selimiye Camii Çevresi Kentsel ve Peyzaj Projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Recep Gürkan, yaşanan süreci detaylı bir şekilde anlattı.

2009 yılında Selimiye Camii ve Külliyesinin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine alınma çabaları ile beraber Edirne Belediyesi’nin, Selimiye Camii’nin ve etrafının düzenlenmesi için bir yarışma başlattığını belirten Gürkan, “Yarışmanın jürisi gerçekten de bu işin uzmanı olan insanlardan oluşuyor. Jüri Başkanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Türkiye’deki bu konudaki otoriter isimlerden birincisi. Yarışma ilan ediliyor ve Edirneli bir mimar kızımız Beril Serbes’in projesi birinci olarak seçiliyor. 2011 yılında Selimiye Camii UNESCO Dünya Kültür Miras’ının asil listesine kabul ediliyor. Yine çalışmalar devam ediyor. Bu sefer bu avam projenin sadece Selimiye ve etrafıyla sınırlı olmak üzere bir revize yarışması açılıyor ve yine Beril Serbes tarafından bugün uygulamasını yapmaya karar verdiğimiz bölgenin uygulama projeleri çizilmeye başlıyor. Bu arada Kültür Varlıkları Koruma Kurulu doğal olarak devreye giriyor. Ve kurul 2013 yılında bir kararında diyor ki, burada 1976 yılında yapılmış bir han olduğu bilinmektedir. Bu hanın bulunması muhtemel yerlerde sondaj kazı yapılsın. Edirne Belediyesi, kurulun bu kararının ardından sondaj kazısını yapıyor. Sondaj kazısı yapıldığında tabi ki hanın temel kalıntılarına rastlanıyor. Bunun üzerine 2013 yılında yine Koruma Kurulu, kurtarma kazısı yapılması yönünde bir karar veriyor. O dönemdeki belediye yönetimini bu karara itiraz ediyor. Ve kurulun buradaki kararı Ankara’daki Yüksek Koruma Kurulu’na gidiyor. Ve olay kilitlenip kalıyor” diye konuştu.

 YEMİŞ KAPANI HANI KURTARMA KAZISI BAŞLATTIK

 2014 yılında göreve başladıklarında han kazısının olduğu yerlerde etrafı çevrelenmiş sondaj kazılarının olduğunu belirten Gürkan, “Bu şekilde kalmasının doğru olmadığına inandığımız için önce sorun nedir, problem nedir onu tespit ettik. Ve ardından kurulun kurtarma kazısı kararını kabul ettik. O dönemdeki Edirne Valimiz Dursun Ali Şahin’in desteği ile de Müze Müdürü başkanlığında ve denetiminde 15 ay süren bir kurtarma kazısı gerçekleştirdik. Sanıyorum Türkiye’de belediyelerin yaptığı ilk ve tek kurtarma kazısıdır bu. 3 milyon TL’ye yakın bir para harcadık. Kurtarma kazısını bitirdiğimizde Yemiş Kapanı Hanı’nın temelleri ortaya çıktı. Hanın depo olarak kullanıldığı belirlenen 4 deposu kısmen sağlam olarak ortaya çıktı ve en önemlilerinin biri de han kalıntılarının tam ortasından geçen Selimiye’den Eski Camii’ye doğru giden bir su mahzeni ile atık su ve temiz su kanalları ortaya çıkarıldı. Bu gerçekten de bizleri de mutlu eden bir yaklaşımdı. Edirne Koruma Kurulu koruma ve konservasyon projelerinin yapılması konusunda bir karar daha aldı. Biz de koruma ve konservasyon projelerinin hazırlanmasına başladık. Biz bu hanın Selimiye Camii’nin önünü kapatacağı kaygısıyla hanın temellerinin korunmasını, tekrar ihya edilmemesini ve bu şekilde muhafaza edilmesini, hanın mevcut kalıntılarının da koruma ve konservasyon ile korunarak, gelecek kuşaklara bu şekilde teslim edilmesi gerektiğini savunduk. Vakıflar Genel Müdürlüğü ve o dönemdeki Genel Müdürü,  Edirne Bölge Koruma Kurulu’nun aldığı  koruma ve konservasyon kararlarına itiraz etti ve bu kararlar Ankara’daki Yüksel Koruma Kurulu’na gitti. Kendisi de Yüksel Koruma Kurulu’nun bir üyesiydi. Ankara’daki Yüksek Koruma Kurulu, Edirne Bölge Koruma Kurulu’nun aldığı  koruma ve konservasyon kararlarını iptal etti. Biz de Edirne Belediyesi olarak, bu kararın iptali için Edirne İdare Mahkemesine dava açtık. Sonraki süreçleri biliyorsunuz” dedi.

 2019 yerel seçimlerinden önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Edirne’ye geldiğinde kendisine ubu duruma arz ettiğini belirten Gürkan, “Hazırlamış olduğumuz dosyayı da takdim ettim. Daha sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü ihya talebinden vazgeçerek, restitüsyon ve restorasyon  projelerinin hazırlanmasını talep etti. Hatta belediye para harcamasın onu da biz yapalım dedi. Biz de kurumlar arası uzlaşmanın bir örneği olarak, kabul ettik. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne projenin müdürlük tarafından çizilmesi için talep yazısı ilettik. Bu yazıyı ilettikten kısa bir süre sonra bize açmamış olduğunuz davadan vazgeçerseniz bu projeleri çizeriz diye bir cevap geldi. Biz de açmış olduğumuz davadan vazgeçersek, tekrar dava açma şansımızın ortadan kalkacağı için vazgeçmeyeceğimizi ilettik. Sonuç itibariyle dava devam etti. Ve Edirne İdare Mahkemesi, Yüksek Kurulu’nun almış olduğu Edirne Bölge Koruma Kurulu’nun iptal kararını, iptal etti.  Bunun üzerine Vakıflar Bölge Müdürlüğü bu kararı bir üst mahkemeye taşıdı ve itiraz etti. Toplamda 4,5 yıldır bu mahkeme nedeniyle Yemiş Kapanı Hanı’nın bulunduğu bölgede bir kurul kararı oluşamadığı için bir ilerleme sağlayamadık” ifadelerine yer verdi.

 Bugün gelinen noktada Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün itirazının devam ettiğini belirten Gürkan, “Edirne Belediyesi’nin yürüttüğü başka bir proje vardı. O da Selimiye Camii’nin etrafının belediyenin önündeki yoldan başlayarak, Selimiye’nin 360 derece etrafını kapsayan bir rekreasyon projesiydi. Bu ayrı bir proje olduğu için Edirne Bölge Koruma Kurulu rekreasyon projesini onayladı. Keşifleri, maliyetleri çıkarıldı ve ihaleye hazır hale geldik.  10 Mart tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum, Edirne’yi ziyaret etti. Edirne’yi ziyaretinde Edirne ile ilgili birçok konu ile beraber Selimiye Meydanı’nın durumunu da konuştuk. Durumu izah ettim. Sayın Bakan, Ankara’ya döndükten sonra Sayın Cumhurbaşkanımıza bu durum arz etmiş. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Sayın Bakanımız bize döndü. Selimiye projelerinin hem rekreasyon hem de yemiş kapanı hanı projesinin birlikte yapılması konusunda talimatı olduğunu ve benimle görüşmesi gerektiğini ilettiler. Ben de memnuniyetle görüşürüz dedim. Çünkü vatandaş için kimin yaptığı değil bu işin yapılması önemlidir. Sonuçta hepimiz bu millete hizmet etmek için bu görevlere seçildik, dedim. Ve Sayın Bakanımızın davetiyle geçtiğimiz günlerde Ankara’ya gittik. Sayın Bakanımız Valimizi ve İl Başkanı Belgin İba’yı da davet etmiş. Yaklaşık 1,5 saat süren bir toplantı yaptık, makamında” dedi.

 Gürkan, “Sayın Bakan, bunu Bakanlık olarak da yapabileceklerini söyledi. Hukuki anlamda buraların büyük bir kısmının mülkiyeti bizde. Sonuçta Bakanlık Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün uhdesinde bu işin yürütülmesine prensip olarak, birlikte tamam dedik. Bugün meclisimiz de uygun görürse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile bir protokol yapma yetkisi alacağım sizden” diyerek meclisten yetki istedi.

 Yapılan oylama sonucunda, "Yemiş kapanı Hanı Koruma ve Yeniden İşlevlendirme Projeleri"nin çizdirilmesi ve uygulanması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Belediye arasında ortak hizmet projesi gerçekleştirilmesi ve protokol yapılması, bu amaçla gerekli kaynak aktarımında bulunulması, yapılacak ortak hizmet projesi protokolünün esaslarını belirlemek ve imzalamak üzere Edirne Belediye Başkanlığı adına Belediye Başkanı Recep Gürkan'a yetki verilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

ŞÜKRAN DUYMAYA HAZIRIZ

Yemiş Kapanı Hanı’nın durumu kendisini ve Edirne halkını çok yorduğunu belirten Gürkan, “Kazıyı 2016 yılında bitirmişiz. 2021’deyiz. 5 yıl. Ne için anlamsız bir olay yüzünden. İhya edilsin mi, edilmesin mi? Geçmiş tartışmalara dönmek istemiyorum. Bakanlık ile birlikte yapacak olmakta da mutluyum. Çünkü yerel yönetimle, merkezi hükümetin uzlaşı içinde çalışması umarım her yere de örnek olur. Yapılacak olan Edirne’ye yapılacaktır. Kim yapacaksa başımızın üstünde taşımaya ve şükran duymaya da hazırız” dedi. 

BELEDİYE MECLİSİ’NDEN KINAMA

Öte yandan Edirne Belediye Meclisi ABD Başkanı Joe Biden’ın geçtiğimiz günlerde 1915 olayları için kullandığı, “soykırım” ifadesini bir bildiri ile kınadı. Belediye Başkanı Gürkan, bu durumu esefle ve şiddetle kınadıklarını söyledi.

Başkan Gürkan, meclis toplantısının ardından Belediye Meclis Üyeleri ile birlikte Selimiye Camii’nin önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yılmaz kahrıman 2021-05-05 20:06:26

İnşAllah Edirne’ye yakışır bir proje olur Ancak o meydana Selimiye Camini yaptıran padişah 2. Selimin bir büstü konulursa iyi olur