Çakırlar, paylaşımında Selimiye Camii ile ilgili anlatılan ünlü “Mimar Sinan ve çocuk” hikâyesine atıfta bulunarak şöyle devam etti:
“Haziran 2023’te restorasyon devam ederken herkesin görebileceği minare külahı neden düzeltilmedi? Bugün kubbe tartışmaları gündemde ama minare külahındaki eğrilik gözden kaçmamalı. Önlem alınmazsa, aslı olmasa bile dedikodular Selimiye’nin adını gölgeleyebilir.”
Çakırlar ayrıca, Mimar Sinan ve Selimiye Camii adını taşıyan sivil toplum kuruluşlarının bu konuda sessiz kalıp kalmadığını da sorguladı. Selimiye gibi bir dünya mirasının korunmasında tüm paydaşların hassasiyet göstermesi gerektiğini ifade etti.
Paylaşımında, daha önceki restorasyonlarda da aynı eğriliğin görüldüğünü belirten Çakırlar, bu defa yapılan çalışmalarda külahın düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Konuyla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ile restorasyondan sorumlu kurumlara çağrı yaptı.
Selimiye Camii’ndeki restorasyon çalışmaları devam ederken, minare külahındaki eğrilik iddiası kamuoyunda merak ve tartışma konusu oldu.
Bülent Sarıçiçek
